2012-11-21 15:42:17

Световния ден на недоносеността 17 ноември беше отбелязан в четири града

Световния ден на недоносеността, който за пръв път отбелязахме в България вече е факт. Емоциите бяха много силни, защото според нас това е ден, в който засвидетелстваме своето внимание и съпричастност към всички онези семейства, които са се сблъсквали с преждевременното раждане и проблемите, които произтичат от това. В този ден ние празнуваме борбеността и волята за живот на всички наши недоносени дечица, които са се справили с трудното начало и си пожелаваме трудностите да са вече зад гърба ни. В този ден също така почитаме паметта на всички онези недоносени дечица, които за съжаление са починали в следствие на своята недоносеност и показваме своята съпричастност към болката на тези семейства. Световната статистика показва, че над 1 млн деца годишно умират заради заради преждевременно раждане. В този ден ние искаме да привлечем вниманието да обществото към този сериозен проблем и да обединим усилията си в името на тази голяма кауза.

Цели четири града се включиха в отбелязването на Световния ден на недоносеността.

София

Сградата на Столична Община беше осветена в лилава светлина като част от глобалната светлина инициатива, предприета от Европейската фондация за грижа за новородените EFCNI.
Десетки семейства и техните деца се събраха пред сградата на Столична Община и пуснаха в небето балони – всеки десети балон беше по-малък, в символ на това, че всяко десето бебе се ражда недоносено. На събитието присъства и доц. Ралица Георгиева, национален консултант по неонатология. На 15 ноември фондация „Нашите недоносени деца" награди доц. Георгиева и доц. Кръстева за принос към неонатологията.

Сливен

Емблематичното за града дърво – Старият Бряст, беше осветен в лилава светлина като част от глобалната светлинна инициатива, с подкрепата на Община Сливен. Раздадохме много балони на децата и много информационни материали. От 10:30 ч. в залата на МБАЛ „Д-р Иван Селимински" се проведе среща-дискусия на тема „От трудното начало към щастливо детство и успешно бъдеще". По време на срещата обсъдихме статистиката за неонатологичното отделение, проблемите и постиженията, проследяването на рисковите деца и поговорихме за това, че кърменето на недоносено бебе е възможна мисия. Лектори бяха д-р Минчева /завеждащ неонатологичното отделение/, д-р Праматарова и Елена Гвоздейкова /акредитиран лидер към Ла Лече Лига/. Излъчихме и част от филма „Мама", посветен на преждевременното раждане. На събитието присъстваха десетки семейства със своите деца, както и специалисти.

Велико Търново

Център за бъдещи и настоящи майки Happy Mums организира прожекция на филма „Мама", посветен на преждевременното раждане, а също така проведе дискусия, свързана с профилактиката на преждевременните раждания, кенгурувата грижа и още много неща, свързани с темата. Водещи на събитието бяха Тони Калушкова /зам. Председател на Алианс на българските акушерки/ и Невена Цветанова /акушерка/. Специален гост на срещата – д-р Кина Николова, завеждащ неонатологично отделение към МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов".

Варна

Фондация „Нашите недоносени деца", съвместно с фондация „Карин дом" организира отворена среща-разговор на тема „Какво трябва да знаем за отглеждането на недоносените бебета". Целта на срещата беше да насочим вниманието на обществото и по-специално родителите към необходимостта да подпомагат развитието на недоносените бебета. В срещата взеха участие родители, консултанти по Ранно детско развитие от Карин дом, Симонето Попова – акушер и Ружа Панчева – педиатър. Говорихме за масажа при недоносените бебета, за проблемите, които възникват с кърменето, когато децата са в кувьоз и др. Беше представена и Програмата Ранна интервенция, в която се записаха две нови семейства.Банер

Семеен Център "Малки чудеса"

комплексна подкрепа с грижа за
ранното детско развитие

Семеен Център Малки Чудеса

гр. София, ул. “Майор Димитър Думбалаков” 38, ет. 4 и 5 | тел. 0887 545 446