Защо са важни гнездата за кувьози? Интервю с д-р Диана Аргирова

Както знаете, на 22 декември 2012 година ще се проведе коледния благотворителен базар "Подари мъничко вълшебство", средствата от който ще вложим в закупуването на гнезда за кувьози. Тъй като това е нещо, което все още не се употребява масово в нашите отделения, а и по принцип, решихме да ви запознаем с мнението на специалистите за това каква е ползата от тези гнезда.

Д-р Диана Аргирова, която завършва висше медицинско образование в Пловдив през 1992 г. Работила е като участъков педиатър в Общинска болница гр. Раковски, а днес е Началник отделение по неонатология в МБАЛ Пловдив АД. Д-р Аргирова ръководи първото отделение в страната, което със собствени средства осигурява няколко различни по размер гнезда за новородени и ще сподели с нас опита си и защо е важно и други болници да бъдат обурудвани с тях:

  • Д-р Аргирова вашата болница е първата в България, решила да осигури със собствени средства няколко различни по размер гнезда за новородени. Какво Ви подтикна към това решение и с какво тези гнезда помагат на бебетата?

Когато получих информация за гнездата за новородени /преди около година/, вниманието ми беше привлечено от многобройните положителни ефекти върху развитието на децата, отглеждани в тях. Още тогава се опитах да се свържа с дистрибуторите, но без успех.
Преди около два месеца по една щастлива случайност имах възможността да се запозная лично с хората, които ги рекламират в България и това беше шанс да науча от тях за личния им опит при ползването на гнездата за новородени.
В резултат на всичко това вече нямах колебания, че ако можем да си ги позволим от финансова гледна точка, ще осигурим подобни удобства и за нашите малки пациенти.
Щастлива съм, че вече всичко това е реалност, защото за нас е много важно децата, които лекуваме да получат всичко най-добро за успешен старт в живота.
Все още опитът ни с гнездата е малък, но наблюденията ни съвпадат с проучванията на лекарите, които са ги разработили. Бебетата са по-спокойни, заемат позиции, подобни на тези в майчината утроба, имаме усещането, че се чувстват защитени.
В заключение ще кажа, че няма човек от персонала, който да не е пожелал да има такива гнезда и за възрастни.

  • Толкова ли e  важно според Вас ползването им?

Считам, че ползването на гнездата за новородени е много важно за психо-емоционалното развитие на бебетата, като им създава положителни емоции. Много ценно е и това, че се имитира майчината утроба, особено за преждевременно родените деца. Ползването им е възможно дори и при тежко състояние на бебето. Вероятно ще има полза и за предотвратяване на страничното сплескване на главичките на недоносените бебета, т.нар. долихоцефалия.

bebe-neonatalogie-etoile

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
KMC

Използвахме момента, за да попитаме д-р Аргирова и за нещо, което отдавна ни вълнува - кенгуру грижата!

  • Разкажете ни за ползите от кенгуру-грижата и практикува ли се тя в България?

Ползата от кенгуру–грижата е безспорна. Тя може да спести на бебетата и на медицинския персонал много неприятни моменти. За съжаление в България доверието към този вид грижа за новородените не е голямо и тя на практика не се прилага. Може би е време да се поучим от опита на нашите чуждестранни колеги, като позволим на родителите да ни помагат при лечението на собствените им деца.

  • Какви според вас са пречките този метод да бъде рутинна практика в грижите за недоносените бебета?

Причините са  комплексни. От една страна пречките са чисто технически, защото неонатологичните отделения в България не разполагат с условия за прилагане на кенгуру-грижа.
От друга страна на много места у нас медицинският персонал трудно допуска родителите в близост до болните им деца.
Самите родители често проявяват страх и неувереност, че могат да се справят с грижата за бебето, а им липсват теоретични и практически познания.Банер

Семеен Център "Малки чудеса"

комплексна подкрепа с грижа за
ранното детско развитие

Семеен Център Малки Чудеса

гр. София, ул. “Майор Димитър Думбалаков” 38, ет. 4 и 5 | тел. 0887 545 446