2021-09-21 06:43:16

Мароканският лекар, помогнал при раждането на девет бебета близнаци, сега за първи път споделя подробности

През месец май 2021 г. малийката Халима Сисé дава живот на девет бебета наведнъж.

Когато Халима Сисé "чупи" рекорда, раждайки девет бебета на един път, основната цел на д-р Юсеф Алауи е ясна – да осигури безопасността и спокойствието на майката и бебетата.

Д-р Алауи, директор на частната клиника в Мароко, където Халима Сисé ражда, споделя историята на забележителното раждане и оцеляване на всичките девет бебета в интервю по имейл за рубриката „TODAY Parents".

Той разказва: „В клиниката „Айн Борха" в Казабланка сме били свидетели на всякакви сложни медицински случаи, но трябва да призная, че раждането на девет бебета наведнъж ... това ни се случва за първи път. Това всъщност се случва за първи път в целия свят и сме много горди, че имахме тази изключителна възможност, благодарение на нашата медицинска и техническа експертиза."

26-годишната Сисé първоначално е хоспитализирана в родината си Мали, където лекарите правят ултразвукова диагностика. Те са разтревожени относно шансовете за оцеляване на бебета в утробата на майката.

nonuplets-kb-inline-2-210730От момента на пристигането на Халима Сисé в клиниката в Казабланка, д-р Алауи и неговият екип успяват да удължат бременността й с пет седмици, преди да настъпи раждането в 30-тата седмица. Обичайно бременността трае 40 седмици. При многоплодна бременност обаче, бебетата обикновено се раждат по-рано и имат нужда от специални медицински грижи. Oбщо 10 лекари и 25 парамедици се грижат за пациентката от постъпването й в клиниката до раждането на бебетата.

Д-р Алауи споделя: „Сформирахме екип от трима реаниматори, трима анестезиолози, двама гинеколози, трима неонатолози и специалист по катетеризация. Освен това на разположение беше и нашият изключителен екип от акушерки и неонатални парамедици, без който не бихме могли да се справим."

„Г-жа Сисé беше бременна в 25-та седмица, когато беше приета в нашата клиника и екипът ни успя да удължи бременността ѝ до 30-та седмица." Но при раждането, очаквайки седем бебета, лекарите са шокирани.

„От ултразвуковото изследване останахме с впечатление, че бебетата са седем. Така че можете да си представите колко изненадани бяхме, когато по време на раждането бебетата се оказаха девет",

разказва д-р Алауи.

„За щастие това не ни притесни ни най-малко, тъй като ние имаме едно от най-големите отделения за Речник реанимация на новородени в Мароко. Нашите екипи бяха готови да посрещнат и да се грижат за тези деца при най-добрите условия".

Д-р Алауи споделя, че макар и да е бил удивителен и напрегнат, за него и екипа му това всъщност е бил просто още един ден в клиниката. Той добавя:

В нашата работа човек трябва да знае как да се справя със стреса и напрежението".

„Продължаваме да наблюдаваме бебетата, като смело можем да кажем, че изпълнихме мисията си", допълва д-р Алауи.

Бебетата (пет момичета и четири момчета) тежат между 500 грама и 1 килограм при раждането си. От 70-те години на миналия век насам са регистрирани само още два други случая, когато са родени девет бебета наведнъж. Но за съжаление всички бебета умират в рамките на няколко дни.

Предишният световен рекорд за брой деца, родени от една бременност се държеше от майка от Калифорния - Натали (Надя) Сюлеман, която през 2009 година роди осем недоносени, но иначе здрави деца.

nonuplets-kb-inline-210505-2Д-р Алауи е обнадежден, че Халима Сисé и децата й може скоро да се завърнат у дома.

Той казва: „Майката е здрава и вече е извън опасност. Пожелаваме на нея и бебета й бързо възстановяване. Още наблюдаваме някои от бебетата, тъй като те все още са доста крехки. Смятам, че семейството ще може да се завърне в Мали след няколко седмици."

 

Източник и снимки: https://www.today.com 
Превод за Фондация "Напите недосени деца": Мария Христова
Редактор: Петя РадеваБанер

Семеен Център "Малки чудеса"

комплексна подкрепа с грижа за
ранното детско развитие

Семеен Център Малки Чудеса

гр. София, ул. “Майор Димитър Думбалаков” 38, ет. 4 и 5 | тел. 0887 545 446