0000-00-00 00:00:00

Грижата за кожата на преждевременно родените бебета

Тънката и все още недоразвита кожа на бебенцата, родени твърде малки или твърде рано, изисква още повече грижи за родителите. С цел да помогнем на младите родители, които са изправени пред възможността да се сдобият с недоносено бебче, потърсихме един от най-известните дерматолози в България – д-р Гриша Матеев. Той даде яснота по едни от най-важните въпроси, свързани с грижата за кожата на преждевременно родените бебета.


1. Какви са най-често срещаните заблуди за грижата за преждевременно родените бебчета, в които вярват младите родители?
- Истината е, че преждевременно родените бебчета всъщност са много по-издръжливи, отколкото си мислим. Проблемът при тях е, че кожата им е доста нежна и изисква съответната козметична грижа много по-рано отколкото при родените навреме бебета.


2. С какво трябва да се съобразяват родителите при къпането на едно недоносено бебе?
- Първото и най-важно нещо, което трябва да се знае за къпането на недоносеното бебе, е че не се налага ежедневно, маниакално къпане. Много често може да се прескочи едното къпане само като изплакнете дупето и чатала с едно леко измиване. Не е необходимо къпане на цялото тяло, още по-малко е необходимо да се използват измивни средства всеки ден. Това може да не се прави. Единственото задължително нещо е сгъвките да се измият добре преди да се смени пелената.


3. Недоносените бебета изправени ли са пред по-голям риск от алергии? Ако да, към кои?
- При недоносените бебчета алергията е невъзможна, тъй като имунната им система не е напълно изградена и съвършена. За да се проявят алергии трябва да има изградена имунна система, а това в началото е невъзможно. Така че в тези ранни месеци на едно недоносено бебе няма абсолютно никаква опасност от появата на алергии.


4. Възможно ли е ваксините да оказват влияние за поява на обриви по кожата на бебетата?
- Не, категорично не. Задължителните ваксини, които трябва да се направят, не предизвикват такива кожни реакции.


5. Има ли нещо различно при употребата на пелени при недоносените бебета, което родителите трябва да знаят и да съобразяват?
- Няма нищо различно в употребата на пелени за преждевременно родените бебчета. Единствено размерът на пелената има значение. Затова и пелените за недоносени бебета са толкова чакан от родителите и неонатолозите продукт. Защото изборът на правилен размер пелена от първия ден на бебчето му осигурява перфектна грижа и комфорт. А всички знаем, че ако едно бебе се чувства комфортно, то расте здраво и щастливо.


6. Какви са Вашите препоръки за най-добра защита за тънката и нежна кожа на преждевременно родените бебенца?
- Няма козметика, която да е предназначена специално за недоносени бебета. Това, което мога да препоръчам на родителите на преждевременно родени бебчета, е да използват от първия ден пелените Pampers Premium Care, предназначени специално за тези мъничета. Освен че са създадени за спецификите на преждевременно родените бебчета, те имат индикатор за влажност, който помага на родителите да поддържат изключително нежната бебешка кожа защитена от раздразнения.

Източник: bebok.euБанер

Семеен Център "Малки чудеса"

комплексна подкрепа с грижа за
ранното детско развитие

Семеен Център Малки Чудеса

гр. София, ул. “Майор Димитър Думбалаков” 38, ет. 4 и 5 | тел. 0887 545 446