10 неща, които можете да направите още сега, за да намалите риска от загуба по време на бременност

10 неща, които можете да направите още сега, за да намалите риска от загуба по време на бременност

Въпреки че не винаги се обсъжда, спонтанният аборт е доста често срещано явление. Всъщност приблизително 15% от регистрираните бременности завършват със спонтанен аборт. Въпреки това загубата по време на бременност всъщност се случва още по-често, тъй като много спонтанни аборти възникват в първите дни или седмици от бременността много преди хората дори да разберат, че са заченали.

Най-често спонтанните аборти се случват поради хромозомни аномалии или други неизвестни причини, които правят бременността неспособна да продължи. Изследванията показват, че 50% или повече от спонтанните аборти са причинени от анормална генетика. Около 30% нямат точно определена причина.

Напредналата възраст, затлъстяването, поднорменото тегло, употребата на опасни вещества и хроничните медицински проблеми като диабет, някои заболявания на щитовидната жлеза и хипертония, увеличават риска от спонтанен аборт. Въпреки че много от тези рискови фактори са извън Вашия контрол, има други начини да намалите шансовете си за спонтанен аборт, мъртво раждане или детска смърт. Научете повече за промените в начина на живот и други стъпки, които можете да предприемете, за да увеличите шансовете си за здравословна бременност.

Предпазни мерки, които трябва да се вземат под внимание по време на ранна бременност, за да се избегне спонтанен аборт

Макар че много спонтанни аборти не могат да бъдат предотвратени, други могат.

Предприемането на следните стъпки може да намали риска от спонтанен аборт в ранна бременност:

 • Мийте ръцете си. Така ще предотвратите евентуални бактериални заболявания;
 • Откажете пушенето;
 • Вземете предпазни мерки срещу състояния, причинени вследствие прием на храна (напр. недобре сготвено месо, яйца и подобни);
 • Ваксинирайте се срещу грип, но само след консултация с лекар, който следи бременността;
 • Поддържайте здравословно тегло;
 • Придържайте се към питателна диета;
 • Получавайте редовни пренатални грижи;
 • Лекувайте хроничните здравословни проблеми;
 • Практикувайте безопасен секс;
 • Не употребявайте алкохол.

Мийте ръцете си

Има редица инфекции, които могат да причинят спонтанен аборт, мъртво раждане или смърт на бебето. Най-лесният начин да избегнете заразяване с някоя от тези вирусни или бактериални инфекции е да поддържате добра хигиена на ръцете и социална дистанция от болни хора или претъпкани закрити пространства.

Добра хигиена на ръцете

Мийте ръцете си най-малко 20 секунди (колкото е необходимо, за да повторите азбуката два пъти) със сапун и топла вода.

Винаги мийте:

 • Преди и след хранене;
 • След ходене до тоалетна;
 • Когато сте били около всеки, който е болен;
 • След докосване на неща, с които други хора са боравили, като пари, дръжки на врати, химикалки или пазарски колички.

Откажете пушенето

Пушенето крие основен риск за здравето. То увеличава заплахата от много видове рак, белодробни заболявания, сърдечни болести, високо кръвно налягане и инсулт. Хората, които пушат (или са изложени на вторичен дим), са по-склонни към безплодие и/или спонтанен аборт, раждане на мъртво бебе, преждевременно раждане или новородено с ниско тегло.

Бебетата, родени от хора, които пушат, имат по-висок риск от Синдром на внезапна детска смърт (SIDS). Отказът от тютюнопушенето може не само да спаси живота на вашето бебе; може да осигури това да сте с децата си по време на тяхното израстване също.

Бъдете внимателни в кухнята

Хранителните заболявания като листериозата могат да доведат до повишен риск от спонтанен аборт. Бременните хора биват често съветвани да избягват храните, които са най-чести източници на опасни бактерии, като недобре сготвените меса и непастьоризираните сирена. Въпреки това, безопасното боравене с храни е дори по-важно от обикновено за предотвратяването на инфекции.

Хранителна безопасност

 • Гответе месо, риба и яйца до препоръчителната за тях температура;
 • Съхранявайте останалата храна по подходящ начин в хладилника;
 • Измивайте добре пресните продукти;
 • Използвайте или замразете месо и риба в рамките на един до три дни след закупуване;
 • Мийте ръцете си преди и след работа със сурови храни.

Сложете си противогрипна ваксина

Въпреки че някои хора се страхуват, че ваксината срещу грип може да причини спонтанен аборт, проучване след проучване не констатират повишен риск от спонтанен аборт след нейното слагане. Препоръчва се инактивирана противогрипна ваксина независимо от етапа на бременност.

Хората, които се разболяват от грип по време на бременност, са изложени на висок риск – щамът H1N1, по-специално, е по-вероятно да бъде фатален за бременни хора, отколкото за общото население. Високата температура по време на бременност също се свързва с дефекти на невралната тръба на плода.

Хората, заразени с COVID-19 по време на бременност, може да се разболеят по-сериозно от останалите и са изложени на по-висок риск от преждевременно раждане. Вземете предпазни мерки, за да избегнете заразяване с вируса, като например носене на маски на закрито и ваксиниране, за да намалите риска от тежко заболяване.

Стремете се към здравословно тегло

Подобно на тютюнопушенето, затлъстяването е свързано с много здравословни проблеми – от повишен риск от сърдечни заболявания, диабет и някои видове рак до усложнения при бременност, включително преждевременно раждане, прееклампсия, гестационен диабет и всички видове загуба на бременност. Поднорменото тегло също може да увеличи риска от спонтанен аборт и други усложнения на бременността.

Експертите не разбират напълно всички причини, поради които затлъстяването е свързано със загубата при бременност. Но проучвания по целия свят достигат до едни и същи резултати. Жените, които страдат от затлъстяване, имат по-висок риск от загуба на бебетата си.

Всеки режим за отслабване трябва да бъде обсъден с лекар, особено по време на бременност (или когато се опитвате да забременеете), насоките от експерти за това колко тегло да качите или свалите може да бъде от решаващо значение за вашето здраве и успех в постигането на по-здравословно тегло и по-здравословна бременност.

Хранете се правилно

Здравословното хранене е от значение не само за хората, които се опитват да отслабнат. Изследванията са установили, че диета, богата на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, може да намали риска от усложнения при бременност.

Проучване от 2011 г. на Станфордския университет установява, че е 50% по-малко вероятно жените да родят бебе с аненцефалия, докато се придържат към такава диета. Здравословното хранене също е свързано с контрол на теглото и оптимален контрол на кръвната захар при хора с диабет.

Получавайте редовни пренатални грижи

Ако все още не сте започнали пренаталните посещания, трябва да го направите възможно най-скоро. Физическият преглед при лекар или акушерка може да разкрие здравословни проблеми или усложнения, за които не подозирате, но могат да доведат до загуба на бременността, ако не се лекуват – примери за такива са високо кръвно налягане, гестационен диабет или диабет тип 2, аномалии на шийката на матката или самата матка, или полово предавани инфекции.

Приемайте лекарствата си

Хроничните здравословни проблеми като лупус, диабет и високо кръвно налягане са свързани с повишени шансове за загуба на бременността. Ако имате диагностицирано хронично заболяване, ще имате най-добри шансове за здравословна бременност, ако поддържате състоянието си под оптимален контрол както преди зачеването, така и през цялата бременност.

Ако сте бременна или се опитвате да забременеете, консултирайте се с Вашия лекар за това как най-добре да контролирате състоянието си и не забравяйте да следвате всички негови препоръки, включително лекарства с рецепта или лекарства без рецепта

Ако обмисляте бременност, започнете да приемате пренатални витамини, преди да забременеете. Ползите от фолиевата киселина са особено важни в ранните етапи на бременността, дори преди да разберете, че сте бременна. Адекватният прием на фолиева киселина е от съществено значение за предотвратяване на дефекти на невралната тръба при вашето бебе, които могат да бъдат фатални в зависимост от тежестта.

Практикувайте безопасен секс

Може да изглежда налудничаво да се препоръчва безопасен секс на хора, които вече са бременни или се опитват да забременеят, но е факт, че полово предаваните инфекции, като хламидия или сифилис, могат да причинят спонтанен аборт, мъртво раждане, неонатална смърт, безплодие, извънматочна бременност, ниско тегло при раждане и други усложнения.

Всеки, който е сексуално активен, е изложен на риск от ППИ. Ще бъдете прегледани, когато започнете пренатални грижи, но може да решите да се подложите на скрининг дори преди да започнете да се опитвате да забременеете, ако вие или вашият партньор имате повече от един сексуален партньор. Ако имате няколко партньора, трябва да използвате презерватив, дори докато сте бременна, и винаги трябва да използвате презервативи с нов сексуален партньор, докато и двамата не бъдете изследвани за ППИ.

Не употребявайте алкохол

В Съединените щати хората биват съветвани да избягват консумацията на алкохол по време на бременност поради риска от фетален алкохолен синдром, но това поведение също така създава повишен риск от спонтанен аборт или мъртво раждане, особено при редовна или прекомерна употреба на алкохол.

Други страни имат различни препоръки за това колко алкохол е безопасен по време на бременност, но няма известно най-ниско безопасно количество, така че е най-разумно да се въздържате напълно по време на бременност. Ако редовно пиете или не мислите, че можете да спрете да пиете, обсъдете това с Вашия лекар и се стремете да пиете възможно най-малко.

Източник: www.verywellfamily.com
Превод за Фондация “Нашите недоносени деца”: Маргарита Гюрова
Photo credit: Freepik