Наддаване на тегло и хранене при недоносените бебета

Наддаване на тегло и хранене при недоносените бебета

Храненето и растежът са една от най-важните задачи на малките недоносени бебета докато са в болницата. Важно е недоносените бебета да се хранят правилно, така че да достигнат тегло подобно на това, което биха достигнали ако са все още в утробата. Бебетата родени преди 37 г.с. имат различни хранителни потребности от тези родени на термин.

Преждевременно родените бебета често остават в неонатологичните интензивни отделения, където биват внимателно наблюдавани, за да е сигурно че получават правилно балансирано количество от течности и минерали, електролити – натрий и калий и храна, необходими за узряването на техните тела.

Кувьозите или специалните термолегла спомагат да се намали загубата на калории, които биха се изразходвали за поддържане на телесната температура. Овлажненият въздух спомага поддържането на телесната температура и предотвратява загубата на течности.

Видове хранене

Бебетата родени преди 34 г.с. обикновено не могат да се хранят с шише или от гърда, тъй като имат проблеми с координацията на сукането, дишането и преглъщането. Освен това новородените с дихателни проблеми, много ниски нива на кислород в кръвта, задавяния, циркулационни проблеми, кръвни инфекции или други заболявания може да не са способни да се хранят през устата. Новородените, които са твърде малки или болни може да се нуждаят от интравенозно хранене и вливане на течности. Когато те станат по-големи и силни могат да започнат да получават кърма или адаптирано мляко чрез малка тръбичка влизаща през носа или устата и достигаща до стомаха – парентерално хранене.

Количеството на млякото се увеличава много бавно, за да се редуцира риска от развитие на некротичен ентероколит (НЕК). Бебетата хранени с кърма по-рядко развиват НЕК, в сравнение с тези хранени с адаптирано мляко. Бебетата, които са по-малко недоносени – родени в или след 34 г.с. по-често биха могли да се захранят директно от гърда или биберон.

Недоносените биха могли да се справят по-лесно с яденето от гърда, отколкото от бутилка, тъй като струята на млякото от бутилката е доста по-силна и трудна за контролиране и би могла да причини задавяне или спиране на дишането им.

Хранителни нужди

Преждевременно родените бебета губят повече вода през кожата или респираторният тракт в сравнение с бебетата родени на термин.

Освен това бъбреците на преждевременно родените не са достатъчно развити, за да контролират нивата на водата в тялото им. Ето защо тези бебета лесно могат да бъдат дехидратирани или свръх хидратирани. Екипите в неонатологичните отделения следят какво количество урина отделят бебетата (чрез претегляне на памперсите им), за да са сигурни че водният баланс на постъпващите и отделяните от тялото течности не е нарушен. Правят се и кръвни тестове, за да се следят нивата на електролитите.

За храненето на бебетата се препоръчва кърма, най-добре от собствената майка.

Кърмата се препоръчва особено много за недоносените бебета родени твърде рано или с много ниско тегло. Проучванията доказват, че кърмата предпазва бебетата от инфекции, синдром на внезапната детска смърт (СВДС) както и от НЕК.

Ако не е възможно бебето да получава кърма от майка си, някои отделения практикуват даването на донорска кърма, от млечна банка, особено при високо рискови бебета. За хранене могат да се използват и специални адаптирани млека за недоносени.

Тези млека съдържат по-високи количества мазнини и белтъчини с цел да задоволят специфичните хранителни нужди на подрастващите недоносени бебета. След като бебетата достигнат 34-36 г.с. те могат да преминат на стандартни адаптирани млека, с каквито се хранят и всички доносени бебета.

Недоносените бебета не са били достатъчно дълго в утробата, за да натрупат хранителните вещества и поради това те често се нуждаят от добавки. Кърмените бебета може да се нуждаят от специална добавка, която се смесва с кърмата и съдържа допълнителни количества белтъчини, калории, желязо, калций и витамини.

Тези, които се хранят с адаптирани млека може да се нуждаят от добавяне на специфични хранителни вещества като например витамини А, С и Д и фолиева киселина.

Някои новородени, които са родени преждевременно се нуждаят от продължителен прием на хранителни добавки след като напуснат болницата. За кърмените новородени това може да означава бутилка или две кърма на ден, подобрена с нужните добавки.

Някои бебета се нуждаят от повече добавки в сравнение с други, тъй като те имат нужда от допълнителни калории, за да растат добре. За всички тези бебета наддаването на тегло се следи стриктно.

Наддаване на тегло

В интензивните неонатологични отделения теглото на бебетата се измерва ежедневно. За новородените е нормално да губят от теглото си в първите няколко дни след раждането.

Голяма част от това намаляване на теглото се дължи на загуба на вода от тялото на бебето. Повечето от преждевременно родените бебета трябва да започнат да наддават няколко дни след раждането си.

Препоръчителното наддаване при тези новородени зависи от големината на бебето, гестационната седмица и здравословното им състояние. То може да бъде по-малко от 5 гр. на ден за миниатюрни бебета родени в 24 г.с. или 20 гр. на ден за по-големи бебета родени в 33 г.с. Недоносените бебета не се изписват от болницата докато не започнат да наддават постоянно след като бъдат извадени от кувьоза.

Някои болници имат точни правила колко точно трябва да тежи бебето преди да си отиде у дома. Като цяло бебетата трябва да тежат най-малко 2 кг., за да бъдат извадени от кувьоза.

След всяко хранене бебетата трябва да изглеждат спокойни и доволни. Те трябва да имат 6-8 изхождания на изпражнения и най-малко 6-8 мокри памперса на ден. Воднистите или кървенисти изпражнения както и регулярното повръщане вероятно са сигнал за проблеми.

Превод за фондация „Нашите недоносени деца“: Стелиана Иванова