Когато е твърде трудно, приеми помощта!

Когато е твърде трудно, приеми помощта!

Ти вече имаш бебе. Всеки около теб ти казва, че „трябва да бъдеш щастлива’, но ти не си.

Ако ти звучи познато, ако откриваш нещо за себе си от това, то би могло да си изпаднал в „baby blues“ – лека форма на пост-родилна депресия, която засяга близо 80% от родилите майки. Може да чувстваш умора, тревожност, плачливост и лека депресия, често по причини, които не могат съвсем да се идентифицират. Симптомите на лека депресия след раждането са съвсем нормални. Те със сигурност не са приятни, но е малко вероятно да са вредни за теб, за твоето бебе или за взаимоотношения с близките ти. Важно е да се прави разграничение между „baby blues“, което може да се появи около четири дни след раждането и да се запази в продължение на няколко седмици, и устойчивите, по-дълбоки депресии, които се проточват много по-дълго.

Умерената депресия, която засяга около 15 % от жените, трудно може да се разграничи от „baby blues“ – състоянието, особено в ранните дни. Mоже да бъде по-трудно да се преодолее и по-дълбоко да засегне живота на всяка майка. Психичното й здраве може да се повлияе добре от самостоятелно лечение, особено в благоприятната среда на дома, помощ от Вашия лекар, медицинска сестра или компетентен съветник  е силно препоръчителна. Тежка депресия след раждането е рядко срещано явление (проявяваща се при 1-2% от жените), но може да постави и майката и бебето в риск. Тя изисква професионална помощ.

Какво те кара да се чувстваш депресиран?

С течение на годините, учените са се опитали да открият причината за пост-родилна депресия, но не са били в състояние да направят абсолютната връзка между нея и различни фактори като нивата на хормоните, социално-икономически статус, възраст или трудността на раждането.

Би могло депресията да има реална и актуална роля в ранните дни на майчинството. Депресията като изпитана емоция на толкова много жени след раждане, може например да бъде част от легитимен емоционален процес.
През 1996 г., психолози от Университета на Западна Англия, Бристол, откриха, че пост-родилната депресия понякога може да бъде под формата на страдание по изгубения начин на живот. По време на интервютата с родили майки, страдащи от депресия, изследователите са открили, че за всички жени това се дължи на липсата на онази свобода, която сега е заменена от съществуването на детето, в някои случаи, а също и на това,че телата и имиджа им вече не са такива, каквито са били преди бременността.

Повечето от тези жени са неспособни да споделят причините за депресията със семейството или с други жени, защото се срамуват. Това не е необичайно. Според едно проучване, публикувано в списанието за репродуктивност и детската психология през 1994 г., което разглежда това, което жените казват и правят за себе си, за депресията – близо 60% от жените, които се чувстват депресирани, не търсят лекарска помощ.

Когато ги попитали как са помогнали на себе си, и какъв съвет биха дали, за да помогнат на другите, половината от майките казали, че намирането на някой с когото могат да говорят за чувствата си, е най-важното нещо. Другите съвети били да намерят време за себе си и да излизат сред други хора, да търсят социални контакти, това ще ги накара да се почустват малко или много по-значими, да бъдат фактор в обществото.

Предприемане на действия!

В интерес на истината много жени могат и се справят с „baby blues“ и дори с умерената депресия доста ефективно. Ако се чувстваш зле след раждането, помисли за някои от следните предложения, които биха могли да ти помогнат да се справиш:

Яж добре. Поддържане на нивото на кръвната захар ще предотврати хипогликемия, която може да влоши оплакванията. И докато може би се безпокоиш, за да си върнеш фигурата обратно възможно най-скоро, скорошно проучване през Nutrition Review (април 2000 г.), потвърждава, че строгите диети с ниско съдържание на мазнини са свързани с чувството на депресия и дори са равни на самоубийство. Това може да бъде от особено значение, ако кърмите, както и ако изразходвате повече калории, отколкото е нормално. Високо съдържание на кофеин и захар в диетата също са свързани с по-високи нива на депресия.

Добавка. Ако можеш, допълвай с 1000 mg EFA (есенциални мастни киселини) с помощта на ленено семе. Двадесетгодишни изследвания показват, че добавки от витамини от група В са най-полезни. Най-често към депресията имат отношение ниските нива на фолиева киселина, В2 (рибофлавин), В1 (тиамин), В12 и особено В6. Дневна добавка, съдържаща около 50 до 100 mg от най-важните витамини от група В, може да бъде много ефективна. Увеличаването на витамин С, магнезий и калий, също може да повлияе депресията.

Почивка. Звучи лесно, но много жени смятат, че е много трудно да си починат с новородено бебе у дома. В първите дни като родител трябва да се изгради нов ритъм за почивка и да си позволиш да поспиш, докато бебето спи, дори ако това означава, че от време на време готвенето и другата домакинска работа остава на заден план.

Движението. Редовните упражнения, особено аеробните, могат да спомогнат за редуциране на депресията по няколко начина. Помагат да се освободят естествени хормони за повдигане на настроението, известни като ендорфини, които пък от своя страна помогат за по-добър, по-здрав и по-редовен сън.

Говори за това. Депресията след раждането понякога има своите корени в събитията преди раждането. През 1988 г. основно норвежко проучване на жени, родили в болница установява, че 64% съобщават за чувство на загуба на контрол по време на раждането. Повече от две трети от тези жени показват признаци на депресия веднага след раждането. Високата степен на депресия също е свързана със спешни цезарови сечения и инструментални намеси при раждането. Да бъдеш в състояние да говориш за раждането с опитен консултант може да бъде важен начин за преодоляване на депресията.

Внимание – използвайте билките внимателно. Повечето хора знаят за жълтия кантарион („слънце билка“) – като природен лек за депресията. За някои това може да бъде много ефективно средство за повдигане на настроението, но по-скоро повлиява върху лека до умерена депресия и само ако тази депресията се корени в дисбаланса на мозъчните химикали като серотонин. Ако депресията е в резултат на умора или понижена функция на щитовидната жлеза след раждането значи, че жълтият кантарион не е за вас. Тази билка „слънце“ не трябва да се използва, ако кърмите. В случай на съмнение винаги потърсете съветите на билкар.

Ароматерапия, особено когато се комбинира с масаж, може да бъде много ефективен начин за повдигане на мрачното настроение. Правилните етерични масла, изглежда играят значителна роля в успеха на масажа с ароматерапия. Например, цитрусов аромат може да повиши както настроението, така и функцията на имунната система. В едно проучване, публикувано в списанието ‘Neuroimmunomodulation’ през 1995г, е доказано, че цитрусовият аромат е по-ефективен в сравнение с конвенционалните антидепресанти. По същия начин, лавандула, римска лайка, градински чай и нероли са известни и доказано ефективни билки със седативен ефект и повдигащи настроението средства.

Превод: Мария Галчева