Рискът от мозъчни увреждания при недоносените бебета

Рискът от мозъчни увреждания при недоносените бебета

Поради недостатъчното количество на кислород, което достига до мозъка на недоносените бебета, те са застрашени от сериозни мозъчни увреждания. Една от причините за това е, че те не успяват да поддържат нормално кръвно налягане. Типични увреждания са образуването на кисти в мозъчното вещество и мозъчни кръвоизливи.

Точно това е целта на изследователския проект на Аction Medical Research в Ливърпулския университет. Да бъдат подпомогнати малките недоносени бебета, някои от които се раждат с тегло под 1500 грама.

Изследователският екип е установил, че ниското кръвно е следствие от недобрата сърдечна дейност. Друг извод, за който екипът прави извод е, че ако до мозъка не достига достатъчно количество кръв, той се адаптира като извлича повече кислород от кръвта.

Изследователите доказват също, че мозъчните кръвоизливи се дължат на непостоянен приток на кислород в мозъка, а при наличието на кисти няма такова прекъсване. Коренът на двете състояния е различен. Точно затова, от една страна мозъчните кръвоизливи са свързани с нарушеното снабдяване на мозъка с кислород, а образуването на кисти е свързано най-вече с инфекция.

Разбира се изследванията още не са приключили, защото са нужни още проучвания. Учените се надяват с тези изводи да са полезни на съответните специалисти в тази област за определяне на точното количество кислород, което би намалило риска от мозъчни увреждания при недоносените бебета.

Източник: bebok.eu