Грижа за кожата на преждевременно родените бебета

Грижа за кожата на преждевременно родените бебета

Кожатае най-големият сензорен орган, който действа като изолиращ щит, предпазващ от екстремни температури и вредни химикали. Чрез невроните той подава сигнали към мозъка и го свързва с външния свят. Ето защо грижата за кожата е основен приоритет от раждането на всяко бебе до края на втората година.

Кожата започва своето развитие още в първия триместър на бременността. Към 20 г.с. започва да функционира и да развива бариерните си функции. След 34 г.с. вече се наблюдава и добре оформен рогов слой. През последния триместър на повърхността на кожата се образува специална защитна обвивка, наречена “верникс казеоза”. Тя е съставена от себум, примесен с отпаднали рогови клетки и съдържа предимно вода, липиди и протеини. Казеозната обвивка създава водонепроницаем слой, който предпазва плода от въздействието на околоплодната течност, а веднага след раждането осигурява по-добра хидратация на кожата, поддържа оптимално рН, има антиоксидантни и антимикробни функции.

Сега вече знаем как се развива вътреутробно кожата на бебето и защо, когато то се роди по-рано, тя е по-тънка и деликатна от тази на доносеното бебе.

Съзряването на кожата зависи от гестационната възраст. При недоносени деца, родени към 28 седмица бариерната функция е слаба, трансепидермалната загуба на вода е много висока, а абсорбцията на вещества през кожата – значителна. През първите две години от живота бариерните функции ще узряват постепенно, но до тогава трябва да се полагат ежедневни грижи за кожата.

Хигиена на кожата

Поддържането на добра кожна хигиена е жизнено важно за здравето на бебето. Къпането и почистването помагат на кожата да се освободи от патогенните микроорганизми и замърсяванията. Специално внимание трябва да се обърне на кожата на ръцете, гънките на тялото, лицето, областта под памперса.

За правилното почистване е важно да се изберат продукти, които да не променят рН и да не нарушават бариерните функции. Също така, не трябва да дразнят кожата и очите. Поддържането на кисело рН на повърхността на кожата подпомага закрепването на естествено обитаващите кожни микроорганизми, важни за развитието на имунните ѝ функции. Неподходящо формулираните средства могат да променят рН и да нарушат деликатния баланс между нормалните и патогенни кожни микроорганизми.

Според проучванията, водата не винаги е достатъчна за премахването на мастно разтворимите замърсявания. В зависимост от честотата на къпане и качеството на използваната вода, къпането само с вода може да има изсушаващ ефект върху кожата.

Твърдите алкални сапуни ефективно почистват кожата, но от своя страна намаляват дебелината на роговия слой, повишават рН, отмиват мазнините и нарушават липидния баланс, причиняват сухота и раздразнение.

Резултатите от множество клинични проучвания доказват, че течните почистващи средства, формулирани за деца са с най-деликатно действие върху бебешката кожа. Използването им поддържа киселото рН на повърхността, не влияе върху секрецията на себум и не дехидратира кожата.

Баня

Няма общоприети норми за честотата на къпане. Това до голяма степен е индивидуално и зависи от някои културни и социални фактори. Общите препоръки са къпането да бъде кратко – да не надвишава повече от 10 минути и да се използва вода с температура около 37.0–38°C, при температура на помещението 25- 27°C, за да се минимизира загубата на вода от епидермиса и да не се повреди крехката липидна бериера. След всяка баня кожата трябва да бъде добре подсушена. Обвийте тялото на бебето в памучна хавлия и с леки движения (без да търкате) го подсушете навсякъде.

Хидратация на кожата

Ежедневно трябва да се използват хидратиращи и подхранващи кожата продукти. Този вид козметика запазва защитната бариера на кожата и я предпазва от изсушаване. Тъй като абсорбцията на вещества е много по-голяма, заради по-краткия път който изминават, за да достигнат живите клетъчни слоеве на кожата, е важно да използват меки измивни средства, които да не са парфюмирани, токсични или алергизиращи.

Грижа за кожата под памперса

Често нежната кожа на бебто може да се възпали в областта на интимните части, в резултат на хроничното триене от памперса, въздействието на урината и активността на фекалните ензими. Нарушените бариерни функции са свързани и с промяна на рН на кожата. Участъците под памперса показват по-неутрални стойности на рН, сравнено с непокритата кожа. Патогенните организми, които растат при неутрално рН влошават състоянието на кожата, като засилват възпалението и допълнително разстройват бариерните функции. За прекъсването на този порочен кръг е необходима добра хигиена, използване на подходящи измивни средства, овлажняващи и бариерни кремове.

Здравата и чиста кожа е от съществено значение за правилното развитие и растеж на вашето бебе. В случай, че забележите някаква кожна реакция, потърсете помощ от специалист – педиатър или дерматолог, който да прецени какво е състоянието на бебето и да ви даде съвет какво да предприемете, за да облекчите състоянието.