Кърмата е жизнено важна за недоносените деца

Кърмата е жизнено важна за недоносените деца

Националната асоциация „Подкрепа за кърмене“ и фондация „Нашите недоносени деца“ ще дарят специални информационни табла за родилните отделения в Пазарджик. Те са за насърчаване на кърменето на родените преждевременно бебета. Все още честа практика е недоносените деца да не се кърмят, а майките биват съветвани да спрат лактацията,коментира за ПЗИНФО Нели Манчева, консултант по кърмене на НАПК.

Таблата ще бъдат представени в рамките на Световната седмица на кърменето.Тази година тя преминава под мотото „Подкрепа за кърмене – близо до майките“, основано на подхода „Майки подкрепят майки“.

Нели Манчева припомни и кои са 10-те стъпки за успешно кърмене, като уточни,че тази година акцентът е върху десетата: Всички здравни заведения, в които жените раждат и се осъществяват грижи за новородените, трябва да изпълняват следните десет изисквания:

1. Да имат писмени насоки за поощряване на кърменето, с които редовно да се запознава целият персонал на заведението.

2. Всички сътрудници да бъдат обучени теоретически и практически, за да могат да изпълняват основните насоки за поощряване на кърменето.

3. Всички бременни жени да бъдат информирани за предимствата и практическото осъществяване на кърменето.

4. Да се дава възможност на майките да слагат детето на гърдата още в първите минути след раждането. 5. Персоналът да обяснява конкретно на майките как да слагат бебето на гърдата и как да запазят и стимулират производството на мляко дори при раздяла с детето си.

6. На новородените да не се дават нито течности, нито други храни като добавка към майчиното мляко, ако това не се препоръчва по здравословни причини.

7. Майките и децата трябва да бъдат настанявани заедно и да не бъдат разделяни.

8. Персоналът да окуражава майките да кърмят бебетата според потребностите им.

9. На кърмачетата да не се дават гумени биберони или залъгалки.

10. Да се поощрява създаването на групи за кърмене и да се осигурява контакт за майките с тези групи при изписването от болницата или родилния дом.

Написана от Величка Ачева