Нашето недоносено дете – Сара

Нашето недоносено дете – Сара

В коя гестационна седмица се роди Вашето бебе? : 26 / 27 г.с.
С какви размери се роди Вашето бебе? : 1160 гр и 36 см
Колко време престоя Вашето бебе в болница? : 3 месеца и 8 дни
Каква беше причината за преждевременното раждане? : инфекция
В коя болница родихте Вашето бебе? : МБАЛ“ Братан Шукеров“ -гр. Смолян
На каква възраст е в момента Вашето бебе? : 2 г. и 5м.
Бебето Ви има ли някакви усложнения в следствие на своята недоносеност? :хидроцефалия и ДЦП
Какво е Вашето послание към останалите родители на недоносени деца? : Вярвайте и имайте търпение, няма по-силни и по-борбени от нашите недоносени деца!!!
Какво смятате, че трябва да се промени в българските болници и неонатологична грижа? : Да има психолози, които да работят със семействата. По добро оборудване на по-малките неонатологични отделения!

Казвам се Ремзие и забременях след 3 години безуспешни опити, след стимулация. Бях си казала, че след като забременея няма да ходя на работа и така и направих. Термина ми беше на 02.10.11 година. Но нещата не се получиха, поради вагинална инфекция, въпреки всички усилия на лекарите в края на 26 г.с. на 26.06.11г в 14:35ч. се роди Сара 1160 гр.и 36 см. Бях много объркана. За съжаление белите дробове й бяха инфектирани, направи три пневмоторакса, кръвоизлив в мозъка и вследствие на което хидроцефалия. Сара беше 19 дни на апаратно дишане и повече от месец на кислород. На 28.07. 2011г. ни транспортираха в София в Токуда. Следващите 2 месеца прекарахме там. Първата операция на Сара за поставяне на клапа беше на 12.08, за съжаление в края на месеца се наложи да се направи ревизия на клапата и на 13.09 се наложи да се направи нова операция, за да се смени клапата. Междувременно Сара разви ретинопатия на лявото око и й поставиха Авастин. През цялото време се цедях и Сара беше захранена с кърма. Имах възможност, докато бяхме в болницата в Смолян на всеки три часа да дам кърма, също така всеки ден можех да виждам и докосвам детето си. В болницата всеки ден носех кърма за осем хранения и я виждах и докосвах всеки ден! И така след дълга борба на 04.10.2011 г. ни изписаха и се прибрахме у дома. За нас борбата продължава и до днес, за да може детето ни да има един по-добър живот. Макар и по-бавно и с много усилия Сара наваксва в своето психомоторно развитие.
Искам да благодаря на д-р Събева (АГ МБАЛ Смолян) за бързата и адекватна реакция по време на раждането. Искам да изкажа благодарност на д-р Георгиева и екипа на неонатологичното отделение в болницата в Смолян. Д-р Георгиева и до днес се грижи за нас. Благодаря и на екипа на д-р Масларска в неонатологията на Токуда и по-специално на д-р Константинова, която също все още се грижи за детето ми, доц. Цеков (неврохирург), д-р Димитрова (офталмолог). Всички те се погрижиха по най-добрия начин за мен и моето дете. Искам да благодаря на рехабилитаторката Светлана Симеонова (МБАЛ смолян), която полага ежедневни грижи, за да може Сара един ден да ходи.
С вяра и търпение се постигат чудеса.Сара е едно малко чудо, което придава смисъл на нашия живот!!!