Бил Гейтс разказва как кенгуру-грижата ни учи да спасяваме живот

Бил Гейтс разказва как кенгуру-грижата ни учи да спасяваме живот

„Написал съм толкова материали за нови изобретения, които подобряват здравето на хората и спасяват животи по света. Но знаете ли, че има изключително важни идеи, които дори не включват нови технологии? Позволете ми да ви разкажа за един от любимите ми примери – решение, което е лесно достъпно, не изисква специално оборудване и е толкова евтино, че всяко правителство може да го подкрепи. Нарича се кенгуру-грижа – това е контактът кожа-до-кожа на майката с бебето, особено важен при недоносени бебета или родените с ниско тегло. В комбинация с кърмене тази практика е изключително необходима за новороденото, защото регулира температурата му, ускорява темпа на растежа му и намалява риска от инфекции. Нещо повече, насърчава връзката между майката и бебето в този критичен момент от развитието на детето.“

Двама колумбийски педиатри, Едгар Рей и Хектор Мартинес, развиват кенгуру-грижата през 70-те години на миналия век. В онова време за лекарите е било изключително трудно да се грижат за преждевременно родените деца в Богота, защото е имало много малко кувьози. Търсейки решение, те се вдъхновяват от това как кенгуруто се грижи за своите малки. Бебето кенгуру, родено с размера на бобче, се развива в торбичката на корема на майка си, където може да се храни и да остане на топло.

Години по-късно изследванията доказват ползите от контакта кожа-до-кожа и при хората. При преждевременно родени бебета това е най-добрия метод за регулиране на телесната им температура. И дори, когато по-късно болниците разполагат с нови технологии за спасяване на живота на недоносените бебета, кенгуру-грижата е възможност да се създаде контактът и връзката между майката и бебето.

Когато кенгуру-грижата е приета в световен мащаб, въздействието е наистина забележително. В Руанда например процентът на смъртност при недоносените бебета намалява с 30% за периода между 2008 г. и 2015 г., главно поради практикуването на метода кожа-до-кожа, насърчаването на изключителното кърмене и прекъсването на пъпната връв по хигиеничен начин.

Изненадващо е защо, въпреки категоричните си предимства, кенгуру-грижата все още не се практикува широко по целия свят. Всяка година в световен мащаб около 2.7 милиона новородени умират в първия месец от живота си. По-голямата част от тези случаи се срещат в части на света, където няма близки болници или клиники и няма достъп до квалифицирани здравни специалисти.

Много от тези животи биха могли да бъдат спасени с прости и достъпни здравни интервенции, като кенгуру-грижата. Фондацията на Бил Гейтс, заедно с много други организации по света, работят за разпространяването на метода кенгуру-грижа не само сред родителите, но и за регламентирането им на политическо ниво. Така повече семейства ще могат да бъдат обучени да използват тази спасителна практика.

Ако имате нужда от още доказателства, за да се убедите в силата на метода кожа-до-кожа, ето още едно. Неотдавнашно проучване установява, че тази практика има „значителни, дълготрайни социални и поведенчески защитни ефекти“ върху децата. Родителите, които практикували кенгуру-грижата са по-внимателни, а децата им се справят по-добре в детската градина и училището и е по-малко вероятно да бъдат агресивни или с нарушено внимание. Тези положителни ефекти се наблюдават 20 години след раждането им и показват недвусмислено връзката между качеството на грижата в първите месеци от живота на детето и последващото му развитие и реализация.

Кенгуру-грижата е интелигентна инвестиция в бъдещето на нашите деца!

Източник: https://www.gatesnotes.com