Нежното галене има болкоуспокояващ ефект върху бебетата

Нежното галене има болкоуспокояващ ефект върху бебетата

Проучване установява, че лекото поглаждане на бебето намалява активността в мозъка, свързана с болезнени преживявания.

При проучванетo, проведено от Оксфордския университет и Университетa на Ливърпул, е наблюдавана мозъчната дейност на 32 бебета, докато на децата са провеждани кръвни изследвания. Половината бебета са предварително погалени с мека четка и изследването на мозъчната им активност показва 40% по-малко болка от измерената при другата половина бебета.

Авторът Ребека Слатър споделя: „Изглежда, че докосването има аналгетичен потенциал без риск от странични ефекти.“

Проучването установява, че оптимален ефект се постига при поглаждане на 3 см. от кожата на бебето в секунда.„Родителите интуитивно галят бебетата си с тази оптимална скорост“, казва проф. Слейтър.

„Ако можем да разберем по-добре невробиологичните основи на техники като детския масаж, можем да подобрим съветите, които даваме на родителите за това как да успокояват бебетата си.“

Тази скорост на поглаждане активира клас от сензорни неврони в кожата, наречени С-тактилни аференти, за които е известно, че намаляват болката при възрастните. Преди проучването обаче не беше ясно дали бебетата имат същия отговор или той се развива с течение на времето.

„Има доказателства, които сочат, че C-тактилните аференти могат да се активират при бебета и че бавното, нежно докосване може да предизвика промени в мозъчната им активност“, казва проф. Слейтър.

Проф. Слейтър казва, че изследването би могло да потвърди доказателствата за успокояващата сила на базирани на допир практики, като кенгуру-грижата, където недоносените бебета се държат кожа-до-кожа с родителя.

„Работата по проучването показа, че докосването може да възстанови връзката на родителя с бебето, да редуцира стреса, както за семейството, така и за бебето и да намали продължителността на болничния престой.“, каза проф. Слейтър.

Авторите на изследването планират да повторят експеримента си при недоносени бебета, чиито сензорни пътища все още се развиват.

„Много хора не осъзнават на колко медицински процедури са подложени бебетата в неонатологичното отделение. Всичко, което може да намали дискомфорта на тези деца, е огромна крачка напред.“, споделя Каролин Лий-Дейви, изпълнителен директор на Блис – Фондация за недоносени и болни бебета.

Източник: https://www.bbc.com/news/health-46591640