Годишен доклад за дейността на Фондация „Нашите недоносени деца “ за 2018 година

Годишен доклад за дейността на Фондация „Нашите недоносени деца “ за 2018 година

Фондация „Нашите недоносени деца“ е създадена през 2012 г. от 3 майки на недоносени деца в подкрепа на преждевременно родените деца и техните семейства. Застъпваме се за правото на всяко новородено, което се нуждае от болнично лечение, да получи качествена и съвременна медицинска грижа, фокусирана върху нуждите на семейството и тяхното право да бъдат до детето си.
Отвъд болничния период, работим за правото на всяко дете със специални потребности да получи подкрепа спрямо своите индивидуални нужди, която да гарантира неговото оптимално детско развитие.

Нашите цели са да има общество в което:

 • Всяка бременна има достъп до качествено проследяване на бременността и оптимална грижа за физическото и психическото здраве, както и запазване на човешките права и достойнство.
 • Всяко бебе има достъп до съвременна медицинска грижа, независимо в коя точка на страната е родено.
 • Всяко бебе получава интервенции не само за физическото си оцеляване, но и грижи осигуряващи комфорта му и липсата на страдание.
 • Нуждите на семейството и новородените са поставени в центъра на болничната грижа.
 • Всяко недоносено дете и дете със специални потребности има достъп до специалисти и услуги, фокусирани върху оптималното детско развитие.

Затова работим за реализирането на цялостен подход в подкрепа на недоносените деца и техните семейства.

 • Осигуряваме директна подкрепа за деца и семейства, както по време на болничния престой, така и след изписването.
 • Даряваме животоспасяваща апаратура за неонатологичните отделения в страната, отговаряйки на индивидуалните им нужди.
 • Изграждаме семейни стаи в болниците, за да бъдат родителите до своите недоносени деца.
 • Разпространяваме безплатен наръчник „Всичко за недоносените бебета“, който освен на хартиен носител можете да видите и тук: http://earlybaby.info
 • Даряваме столове за кърмене и кенгуру-грижи в неонатологичните отделения.
 • Даряваме средства осигуряващи комфорта на бебетата в болницата – плетени играчки, дрешки, покривала за кувьози, гнезда за кувьози.
 • Активно развиваме услугите на Семеен Център „Малки чудеса“, работещ не само с недоносени деца, но и с деца със специални нужди. Предлагаме на едно място комплексни услуги насочени, както към развитието на детето от 0 до 7 години, така и към родителите. Центърът обединява работата на широк спектър от специалисти – психолози, логопеди, ерготерапевти, социални работници, музикотерапевт, педиатри и неонатолози. Създадохме социална програма към Семеен Център „Малки чудеса“ в подкрепа на деца от семейства с финансови затруднения, осигурявайки им възможност да посещават терапия при нужните им специалисти.
 • Работим с институции, имащи отношение към неонаталната грижа, осъществяваме проучвания и анализи за качеството на грижата и промотираме въвеждането на световно признати практики в грижата за недоносените деца.

Промяна на болничната среда и практика

Дарения в неонатологични отделения в цялата страна (повече от 10 града):

 • Навръх празника на родилната помощ 21-и януари, Fондация „Нашите недоносени деца“ получи дарение на стойност 23 000 лева от застрахователния брокер SDI и звездите от „ВИП Брадър 2017“ по NOVA. Средствата са за закупуване на апаратура и консумативи за неонатологичните отделения в пет български болници1. Първа МБАЛ гр. София
  2. УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ в гр. Плевен
  3. УМБАЛ гр. Русе
  4. МБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ гр. Стара Загора
  5. МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ гр. Сливен.Неонатологичните отделения в Сливен, Русе и София получиха пациентски мониторингови системи Nellcor Sp02 и инфузионни помпи, в плевенската неонатология бяха дарени консумативи включващи Baby Flow адаптери, покривала за инкубатори и други. За неонатологичното отделение в Стара Загора бяха закупени ендотрахеални тръби.

 • Осми благотворителен търг на Ники Кънчев и Дарик Радио. По традиция средствата бяха разпредели между сдружение „Аутизъм днес“ и Фондация „Нашите недоносени деца“. Дарението, което получихме, беше на стойност 14 610 лева. И така в края на юни месец фондацията дари апаратура на 4 лечебни заведения:1. II САГБАЛ „ШЕЙНОВО“гр. София
  2. МБАЛ „ТЪРГОВИЩЕ“ АД гр. Търговище
  3. МБАЛ „Д-Р СТАМЕН ИЛИЕВ“ АД гр. Монтана
  4. МБАЛ „ДОБРИЧ“ АД, гр. Добрич.Апаратурата беше подбрана според конкретните нужди на всяко неонатологично отделение. Неонатологичното отделение във II САГБАЛ „ШЕЙНОВО“ получи пациентен монитор Contec, МБАЛ „Търговище“ АД – термолегло Бебитерм, в гр. Монтана бяха дарени пациентска мониторингова система, както и аспирация Vario Vc P Compact. За неонатологичното отделение в гр. Добрич беше закупен билирубинометър.

 • По традиция непосредствено преди Коледа организирахме и изпратихме коледни подаръци до 19 неонатологични отделения в 14 града от страната. В коледната акция изпратихме специални колани за кенгуру-грижа, осигурени благодарение на съвместната ни инициатива с HIPP България за повече прегръдки за недоносените бебета. Освен това нашите неуморни доброволци от кампанията „Да плетем и шием за недоносените деца“ изплетоха стотици коледни шапки, терлички и октоподи като мъничък жест на внимание и съпричастност към семействата, чиито бебенца прекараха празниците в болницата.

Изграждане на Семейни стаи

Отбелязахме 17 ноември – Световен ден на недоносените деца с откриването на нова Семейна стая. Стаята се намира в неонатологичното отделение на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, гр. Сливен. Новооткритото помещение е оборудвано с всичко необходимо за удобството на семействата – има обособен кът за кенгуру-грижа и кърмене и специални колани за кенгуру-грижа, които придържат бебето на гърдите на майката, за да направят контакта кожа-до-кожа по-комфортен и сигурен. Стаята е оборудвана с всички удобства, така че повече родители да могат прекарват нужното време със своите малки герои. Проектът включва цялостен ремонт на санитарен възел, освежаване, обзавеждане и оборудване на основното помещение на семейната стая, както и освежаване и изграждане на кът за кърмене и кенгуру-грижи в съседното помещение, където са бебетата, които се нуждаят все още от интензивни грижи, но са изведени от кувьоз.

Проекти

Клиничен социален работник във Втора САГБАЛ Шейново

Посрещнахме 2018 година с един проект, който стартирахме в края на 2017 г. в Втора САГБАЛ Шейново, където осигурихме Клиничен социален работник, който е на разположение и към днешна дата на родители и близки на бебета, родени преждевременно или в тежко състояние.

Стартирахме проект „Кенгуру-Грижа. Спасителната прегръдка за недоносените бебета“.

През месец октомври 2018 г. поставихме началото на проекта „Методът Кожа-до-кожа – спасителна прегръдка за недоносените бебета“. Той се реализира съвместно с Hipp Bulgaria, съвместно с отделението по неонатология при Втора САГБАЛ „Шейново“. Това е един от най-значимите ни проекти. В рамките на проекта Фондация „Нашите недоносени деца“ осигурява присъствието на специалист по ранно детско развитие два пъти седмично в Отделението с цел подкрепа и насърчаване на родителите на недоносени бебета за практикуване на кенгуру-грижa (контакт „кожа-до-кожа“). Стремежът ни е както да осигурим възможност за прекарване на повече време на бебетата с техните родители, така и семействата да се възползват от консултации със специалист по теми на ранното детско развитие. Проектът е с продължителност 1 година, но се надяваме да успеем да го направим устойчив във времето. Успяхме да закупим столове за кенгуру-грижа, разпространихме информационни материали, свързани с темата, както и изработихме специално създадените колани, които помагат на родителите и бебетата по време на практикуването на кожа-до-кожа. Столовете за кърмене бяха дарени в неонатологичните отделения в болниците СБАЛ по детски болести „проф. д-р Иван Митев“ ЕАД, гр. София, Втора САГБАЛ „Шейново“, гр. София и МБАЛ „Търговище“ АД.

От октомври 2018 до края на 2018 са подкрепени 17 семейства, а до момента (юни 2019) те са 39.

Онлайн училище за родители

На 1 март 2017 г. благодарение на „АbbVie България“ и „Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда“ стартирахме проект „Онлайн училище за родители“. Информационната кампания е насочена към осигуряването на адекватна информация за бъдещи и настоящи родители от цялата страна. За целта организирахме срещи с водещи специалисти в областта на акушер-гинекологията, неонатологията, офталмологията, неврологията, а също така психологията, логопедията, ерготерапията и много други. Те представиха лекции по разнообразни теми, съдържащи ценна теоретична и практическа информация за бременността, раждането и отглеждането на бебето и детето. За да достигнем до възможно най-голяма аудитория започнахме да излъчваме и онлайн срещите. Стартът на нашите уебинари беше поставен в края на юли месец, като излъчването им продължава и към днешна дата. Ето и темите, които бяха представени на широката аудитория:

 • Ултразвукови изследвания по време на бременност, лектор д-р Анна Богданова, специалист по майчино-фетална медицина към Аджибадем Сити Клиник болница Токуда. Д-р Богданова, специалист по майчино-фетална медицина, запозна бъдещите и настоящи родители с всичко, което ги вълнува по отношение на проследяването и изследванията, необходими за една спокойна бременност.
 • Проследяване на бременността, лектор д-р Анна Богданова, специалист по майчино-фетална медицина към Аджибадем Сити Клиник болница Токуда. Женската консултация е последователно проследяване на бременността от момента на регистрация до раждането, както и първите 40 дни след раждането. Проследяването се състои от поредица прегледи и лабораторни изследвания, като честотата им варира в зависимост от напредването на бременността и състоянието на бъдещата майка и бебето.
 • Интензивно отделение за недоносени бебета – какво да очакваме, лектор проф. Боряна Слънчева, завеждащ неонатологично отделение към САГБАЛ „Майчин дом“, гр. София. Проф. Слънчева ни разказа какво очаква бебетата и родителите по време на интензивните грижа за недоносените бебета, както и също за ранната интервенция и нуждите от проследяване на най-малките герои – нашите недоносени деца.
 • Кенгуру грижата и кърменето на недоносено бебе, лектор Христина Янева – Хедра, IBCLC консултант по кърмене, Национална Асоциация „Подкрепа за кърмене“. Родителите получиха практически съвети за кърменето и ползите от него, както и спецификите, когато бебето е родено преждевременно. Получиха информация какви са ползите от контакта кожа до кожа и как този метод оказва положително влияние не само върху обективното състояние на бебето, но и как благоприятства процесът на поддържане на лактация и кърменето.
 • Първи грижи за недоносеното бебе, лектор д-р Таня Праматарова, завеждащ неонатологично отделение към МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, гр. Сливен. Недоносените бебета се нуждаят от специално наблюдение и интензивна грижа веднага след раждането им, както и от стриктно проследяване, особено през първата година. Във видеото с д-р Таня Праматарова, неонатолог в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, гр. Сливен бъдещите и настоящи родители научиха повече за грижите, полагани в интензивното отделение за бебетата, както и основни препоръки за отглеждането и проследяването им през първата година. Получиха и практически съвети свързани с храненето, прибирането у дома и предпазването от остри вирусни инфекции.
 • Белодробни инфекции при недоносените деца. RSV инфекции, лектор Д-р Милена Янкова, детски пулмолог към Детски кабинет „Южен парк“. Колкото по-рано е родено едно дете, толкова по-голям е рискът от развитие на краткосрочни и дългосрочни усложнения. Недоносените деца са с висок риск от респираторни усложнения в следствие на незрялост на дихателната система. Във видеото на Фондация „Нашите недоносени деца“ с д-р Милена Янкова, детски пулмолог родителите научиха повече за: nедостатъчното количество сърфактант в белия дроб на недоносеното бебе; aпнея на преждевременното раждане; hронично белодробно заболяване (бронхо-пулмонална дисплазия); дихателни инфекции, причинени от респираторно – синцитиален вирус (РСВ).
 • Захранване на недоносеното бебе, лектор д-р Донка Узунова, завеждащ неонатологично отделение към Втора САГБАЛ Шейново, гр. София. Храненето на бебетата винаги е била една от най-дискутираните теми сред родителите. При недоносените бебета нещата са дори по-сложни. Родителите си задават въпроси дали трябва да се съобразяват с реалната или коригираната възраст на детето, има ли нещо специфично при захранването и дали трябва да се отнесат с повишено внимание към въвеждането на нови храни. Ето защо помолихме Д-р Донка Узунова, завеждащ неонатологично отделение към II САГБАЛ Шейново, гр. София, да ни разкаже повече за: хранене на недоносеното бебе в интензивното отделение – начини на хранене (ентерално и парентерално), хранене с кърма или адаптирано мляко, какви са необходимите количества и всичко, което ни вълнува в различните етапи от израстването на детето по време на болничния престой; захранване на бебето у дома – кога да започнем и с каква храна
 • Проследяване на зрението на недоносени деца. Превенция на ретинопатията, лектор д-р Лиляна Димитрова, офталмолог към Аджибадем Сити Клиник болница Токуда. Темата „Ретинопатия при недоносените бебета“ е болезнена тема за много семейства, чиито деца са родени преждевременно. Д-р Лиляна Димитрова, офталмолог от Acibadem City Clinic Болница Токуда отговори на някои много важни въпроси, които си задават родителите на недоносени бебенца: Какво е ретинопатия на недоносеното?; Какви са причини за развитие на ретинопатия?; Кои бебета развиват това състояние?; Колко стадии има ретинопатията?; Как се поставя диагнозата?; Проследяване и честота на прегледите; Какво е лечението?; Каква е ранната и късната прогноза? Каква е профилактиката?
 • Първи грижи за недоносеното бебе, лектор д-р Диана Влахова, педиатър към Клиниката по неонатология на Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. Ив. Митев“, гр. София. Д-р Диана Влахова, педиатър в Клиника по Неонатология СБАЛДБ проф. Иван Митев, София разказа за първите грижи за недоносените бебета. Във видеото д-р Влахова отговори на следните въпроси: Какво ни очаква в неонатологичното отделение? Какви специални грижи се полагат за бебенцата там? Колко време ще остане бебето ми в болницата? Ще бъдем ли подготвени да се грижим сами у дома за бебето? Какво ни предстои у дома: първи грижи, проследяване от педиатъра и неонатолога, специализирани прегледи. Навлизаме в сезона на инфекциите на горните дихателни пътища, в опасност ли е моето бебе и как да го предпазим?
 • Белодробни заболявания при недоносените деца, лекто д- р Веселина Кендерова, педиатър, детски пулмолог към Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Преждевременно родените деца се срещат с твърде много предизвикателства още в първите минути на своя живот. Причината е незрялостта на всички органи и системи, което води до неспособността на бебето да се адаптира само към живот извън утробата. Д-р Веселина Кендерова, дм, педиатър, детски пулмолог към Acibadem City Clinic Болница Токуда ни разказа за едно от основните предизвикателства пред недоносените деца – дишането. Какво е специфично за дихателната система на недоносените деца, защо по-голямата част от тях имат дихателни затруднения, какви са рисковете, как медицината подпомага дишането, а също така каква е превенцията, лечението и проследяването на дихателните проблеми, научихме от лекцията на д-р Кендерова.

Попитай лекаря!

С подкрепата на Фондация „БИКОУЗ в помощ на благотворителността“, посрещнахме месец декември с още един страхотен проект, в помощ на всички родители на недоносени деца, а именно „Попитай лекаря!“. Тъй като редовно се обръщате към нас с въпроси, свързани с правилната грижа за Вашите недоносени деца. Темата е твърде специфична и е изключително важно на Вашите въпроси да отговарят единствено квалифицирани специалисти, а нашата цел винаги е била да Ви предоставим най-актуалната и медицински достоверна информация.

Затова в Семеен център „Малки чудеса“ стартирахме безплатни консултации за семействата на недоносени деца. Д-р Малинова, неонатолог във ІІ-ра САГБАЛ „Шейново“ и д-р Бояна Петкова, педиатър, отговарят на въпроси на родители на недоносени деца.

Събития

IV Глобален форум за подобряване на грижата за недоносени деца, в Будапеща, Унгария.

През месец февруари, Фондация „Нашите недоносени деца“ взе участие в световния форум, като Нина Николова, Председател на фондацията, представи пред аудиторията каква е ролята ни като неправителствена организация за повишаване на качеството на грижата и подкрепата за недоносените бебета и техните родители в България. Целта на форума бе да се идентифицират ефективни подходи за насърчаване на политики, практики и ресурси, които да спомогнат за повишаване на качеството на грижата и подкрепата за недоносените бебета и техните родители.

 • По традиция на 15 май отбелязахме Световния ден на Кенгуру-Грижата. По време на кампанията, която продължи до 20 май, 9 неонатологични отделения отвориха вратите си за всички родители, чиито бебета към момента се намираха в отделенията. Световната здравна организация (СЗО) дефинира тази практика като грижа за недоносеното дете, осъществявана чрез допир кожа-до-кожа с родителя, още от най-ранен етап. Научните изследвания доказват, че практикуването на кенгуру-грижа дори за 2 часа на ден дава огромно отражение не само върху моментното състояние на детето, а също така по отношение на развитието му в дългосрочен план. За поредна година можем да се похвалим, че все повече отделения практикуват ежедневно Кенгуру-грижа.
 • Успоредно с всички проекти Фондацията взе участие и в поредния уъркшоп, посветен на Европейските стандарти за грижа за новородените, с фокус към нуждите на недоносените бебета и новородени с влошено здравословно състояние. Този мащабен и изключително важен проект е инициатива на Европейската фондация за грижа за новородените EFCNI, съвместно с повече от 220 водещи здравни експерти от различни области. Представители на родителски организации от над 35 европейски държави участват в проекта, както и голям брой професионални организации в сферата на медицината.

Стандартите бяха публикувани на 28 ноември в Европейския парламент в Брюксел. Стандартите целят да гарантират, че всяко бебе, което има нужда от интензивни медицински грижи, ще получи еднакво качество на здравната грижа независимо в коя точка на Европа е родено. Целта е грижата за тези бебета да бъде еднаква не само в отделните държави, но и във всяка отделна болница, в която има неонатологично отделение. Стандартите се базират изцяло и само на най-съвременните научни данни и медицина, базирана на доказателства.През идната година ни предстои дълъг път до приемането им на национално ниво, но се надяваме, че с общи усилия, съвместно с медицинските експерти и институции в България, ние ще бъдем една от държавите, която върви в посока адаптиране и приемане им.

 

 

 • Среща на малките герои – Родители на недоносени деца и малките герои се забавляваха във FUN Ring Park с много изненади празнична програма.

Благотворителни базари

 • По повод 1 юни с нашите приятели от HP
 • По повод 17 ноември – Световен ден на недоносените деца
 • Благотворителен базар в Сердика Център – През 2018 година като част от кампанията „Големи чудеса за малките герои“ стартирахме с нашия традиционен благотворителен базар „Подари мъничко вълшебство“ още от ноември. Базарът се проведе в два поредни дни – 23 и 24 ноември. Вече седма година Фондация „Нашите недоносени деца“ организира Благотворителен Коледен базар „Подари мъничко вълшебство“. За нас това са дни, в които даряваме топлина и добрина за най-мъничките и най-беззащитните – преждевременно родените дечица. Коледни базари „Подари мъничко вълшебство:

 • Немски Коледен Базар – От 3 до 6 декември, като част от кампанията „Големи чудеса за малките герои“, пренесохме нашия благотворителен базар „Подари мъничко вълшебство“ на Немски Коледен Базар София – Deutscher Weihnachtsmarkt Sofia

 • Благотворителен базар в офиса на WM ware, гр. София
 • Благотворителен базар в офиса на DXC Technology Bulgaria, Варна
 • Благотворителен базар в офиса на Борика АД

През месец декември, фондация „Нашите недоносени деца“ за кратко пренесе своя традиционен Благотворителен Коледен базар – „Подари мъничко вълшебство, в Софийските офиси на БОРИКА. Всеки служител на Борика имаше възможност да допринесе за каузата, като си закупи избран артикул – Коледна декорация, изработена ръчно от доброволците на Фондацията, ароматни Коледни сладки и други, които несъмнено донесоха празнично настроение в Дружеството. В рамките на само няколко часа събрана сума достигна близо 2000 лв., а Компанията, от своя страна, утрои сумата и я дари в помощ на първия семеен център за недоносени деца „Малки чудеса“.

 • Благотворително събитие в офиса на банка ДСК

На 3 и 10 декември 2018 г. екипът на Банка ДСК организира благотворителен коледен обяд за служителите от Централно управление – София. Каузата, която служителите на банката подкрепиха, е кампанията „Големи чудеса за малките герои“ на Фондация „Нашите недоносени деца“. Коледният обяд, провел се на две различни дати в двата централни офиса на Банка ДСК в София, събра стотици служители на финансовата институция. По време на събитията, служителите на банката закупиха домашно приготвена храна от техни колеги и направиха своите дарения за каузата. Общо събраната сума надхвърля 7 300 лв., които ще бъдат използвани за подкрепа на борбата за оцеляване и нормално развитие на преждевременно родените бебета в България. Както знаете благотворителната кампания „Големи чудеса за малките герои“ обхваща три важни направления в грижата за недоносените деца – достъп до качествена животоспасяваща апаратура по време на болничните грижи, изграждане на семейни стаи, които дават възможност на семействата да са с бебетата си, както и подпомагане дейността на семеен център за недоносени деца „Малки чудеса“ за проследяване и ранно детско развитие, но и за подкрепа на техните родители в този труден за тях период.

17 ноември 2018 г. Световен ден на недоносените деца – „Големи чудеса за малките герои“

 • По традиция месец ноември беше един от най-динамичните за нас. На 1 ноември, на пресконференция в хотел Хилтън – София бе даден старт на кампанията „Големи чудеса за малките герои“. На пресконференцията присъстваха водещи неонатолози, които очертаха основните проблеми в здравните грижи за недоносените деца – Доц. Ралица Георгиева, началник на неонатологичното отделение на Специализирана болница за активно лечение по детски болести – София, Д-р Донка Узунова, завеждащ отделение по неонатология към ІІ-ра САГБАЛ „Шейново, Йоана Згурева, специализант, УМБАЛ Пловдив. В подкрепа на каузата, на пресконференцията присъстваха Ники Кънчев и Маги Джанаварова.

Над 6000 е броят на недоносените бебета, родени в България всяка година. 30% от тях получават тежки увреждания, а над 50% получават различни по-леки дългосрочни проблеми, които с адекватна ранна интервенция са преодолими.
Проблемите на недоносените деца са многобройни, тъй като те се раждат не просто по-малки, а в голяма степен неподготвени за живот извън утробата. Семействата им са изправени пред сериозни предизвикателства по пътя към осигуряване на пълноценен живот за децата си и често се оказват в ситуация, в която не знаят какво да очакват, какви са нуждите на детето им и към кого да се обърнат за подкрепа. Фондацията се стреми и да постави във фокуса на общественото внимание нуждата от специални грижи за недоносените деца, тъй като всяко десето бебе в България се ражда преждевременно и да апелира към емоционалната подкрепа за семействата им.

Целите на кампанията „Големи чудеса за малките герои“ са набиране на средства за закупуване на необходимата животоспасяваща апаратура в неонатологичните отделения в страната, изграждане на семейни стаи в неонатологичните отделения, които да позволят на родителите да бъдат с децата си по време на техния продължителен болничен престой и подпомагане на работата на семеен център за недоносени деца „Малки чудеса“. Създадохме и специална платформа, на която всеки желаещ да подпомогне каузата, може да избере за коя цел да дари средства: www.donate.premature-bg.com.

Съществена част от кампанията беше благотворителната „Вечер на чудесата“, която събра на едно място редица известни личности, партньори, дарители, медии и посланици на кампанията. По време на събитието Нина Николова – Председател на Фондацията, разказа повече за постигнатите до момента резултати през годините и благодари на всички присъединили се към каузата водещи неонатолози, посланици и дългогодишни партньори, допринесли за успеха на кампанията, като им раздаде специални плакети и грамоти.
„За нас е много важна подкрепата, която получаваме и изключително много сме благодарни на всички, които отскоро или от дълги години ни подкрепят и с Вечерта на чудесата искахме да им го покажем!“, сподели Нина Николова.
Сред гостите на събитието бяха голяма част от посланиците на кампанията – Михаела Филева, Силвия Митева, Ива Екимова и други, представители на партньорите и дарителите на кампанията, също и така важните за малките герои лекари неонатолози – проф. Слънчева, доц. Георгиева, доц. Мумджиев, д-р Аргирова, д-р Узунова и много други гости, дошли да подкрепят каузата на кампанията.

Все още можете да се включите в кампанията „Големи чудеса за малките герои“, като направите своето дарение на специалната платформа www.donate.premature-bg.com или като изпратите със DMS BEBE на номер 17 777 за абонати на Telenor, Vivacom и A1.

Разбира се традиционно, Фондация „Нашите недоносени деца“ отбеляза и с редица други инициативи Световния ден на недоносените деца – 17 ноември. В деня, в който вниманието е насочено към тези най-мънички и борбени герои. В по-големите градове в страната бяха организирани няколко запомнящи се мероприятия:

 • В семеен център „Малки чудеса“ в София бе организиран голям празник. Събитието уважиха както всички семейства, посещаващи центъра, така и много доброволци и приятели на Фондацията.

 • По случай честването Националният дворец на културата също бе традиционно осветен в лилаво.

 • С Карин дом – На 16 ноември, съвместно нашите приятели от Карин Дом, отбелязахме Деня на недоносените деца с информационна кампания в град Варна. Световният ден на недоносените деца -17 ноември, е опит на целия свят да се повиши осведомеността относно преждевременните раждания и особено последствията от тях в световен мащаб. Цели се да се привлече вниманието на обществото към проблемите на недоносените деца и да се повиши информираността по въпросите, свързани с проблемите на преждевременното раждане и възможностите за ранна интервенция.
 • Във Велико Търново за поредна година крепостта Царевец бе осветена в лилаво, а неонатологичното отделението МОБАЛ „Стефан Черкезов“ АД в града също посрещнаха празника.

 • Денят бе отбелязан и в отделенията на много други градове в страната, като медицинските екипи сами организираха мероприятията по повод Световния ден на недоносените деца, който вече се превърна в традиция у нас.

Други

 • Благотворителен календар за 2019 г.

Малко преди средата на декември месец издадохме нашия традиционен благотворителен календар „Най-големите герои са най-малките“. Вдъхновяващото издание за 2019 г. пресъздаде щастливите и вълнуващи истории на 15 бебета, родени твърде рано и твърде малки, които въпреки трудните си първи дни и месеци успяват да се преборят и днес са едни пораснали и усмихнати деца.

 • Наръчник всичко за недоносените бебета

33 неонатологични отделения в цялата страна получиха Второто разширено издание на наръчника „Всичко за недоносените бебета“. Както знаете Наръчникът може да бъде намерен и на адрес http://www.earlybaby.info/.

Награди

 • Награда „Да плетем и шием за недоносените бебета“

В началото на месец декември 2018 г. се проведе ежегодният национален конкурс „Доброволческа инициатива“, организиран за осма поредна година от фондация „Национален алианс за работа с доброволци“ и фондация „Лале“. Номинирани за наградата бяха общо 58 проекта, осъществени от неправителствени организации, училища, читалища, неформални групи от градове и села в цялата страна.
Инициативата ни „Да плетем и шием за недоносените бебета“ беше една от трите доброволчески инициативи, отличена с високо признание заради социалната си значимост и мащабност. Зад нея стои трудът на 900 доброволци на организацията, целогодишно ангажирани с изработването на покривала за кувьози за 13 неонатологични отделения в страната, на шапчици и терлички за недоносените бебета, както и на, превърналите се в емблематични за инициативата, плетени октоподи, чиято функция е с пипалата си да имитират пъпната връв, за която бебетата инстинктивно се хващат, като по този начин са предпазени от това да се наранят, дърпайки системите си.

За нас това е изключително високо признание за работата ни в подкрепа на най-малките герои.

В началото на 2018 г. кампанията ни отбеляза първия си рожден ден.

СЕМЕЕН ЦЕНТЪР „МАЛКИ ЧУДЕСА“

Семеен център „Малки чудеса“ намери своя нов ДОМ – просторно място, на два етажа, което събира всичките ни гости, слънчево и светло, с отделни кабинети за нашите ерготерапевти, логопеди, психолози, с голяма зала за групови занимания и с най-вече с много Любов! Мястото предлага по-лесна възможност за паркиране за родителите, както и улеснен достъп за майки с колички и деца с двигателни затруднения.

 • Новият ни адрес е гр. София, ж.к. Триъгълник-Надежда, ул. „Майор Димитър Думбалаков“ 38, ет. 4 и ет. 5
 • Подкрепихме повече от 100 семейства
 • Проведохме повече от 50 безплатни консултации с ерготерапевт, психолог и логопед
 • Осигурихме възможност за безплатна консултация с педиатър и неонатолог
 • Създадохме социална програма в помощ на семейства с финансови затруднения
 • Организирахме различни творчески занимания за децата – работилнички и арт-ателиета

Целият текст на годишния отчет можете да намерите тук