Студентка създаде прозрачни маски за хора с увреден слух

Студентка създаде прозрачни маски за хора с увреден слух

В резултат на пандемията от COVID-19, медицинските работници отчаяно търсят лични предпазни средства, които бързо се изчерпаха. Въпреки че много хора започнаха сами да шият маски за многократна употреба, препоръчани от центровете за контрол и превенция на заболяването, с цел забавяне разпространението на вируса, една голяма общност от хора бе изключена – тази на глухите и трудно чуващите. В отговор на това, Ашли Лоурънс, студентка, изучаваща обучение на глухи и хора с увреден слух, създаде маска с прозрачен отвор, който позволява човекът отсреща да вижда и чете по устните и изражението на лицето.

„Като студентка, изучаваща тази област, съм изключително благодарна за начина, по който хората могат да се чуват и разбират, споделя Ашли. Тези, които разчитат на четене по устните или жестомимичен превод са лишени от комуникация, когато лекарите и сестрите носят маски на лицето си. За мен решението беше ясно: така, както се изработват хирургически маски от тъкан, така би трябвало да се правят и подобни, но пригодени за хората с увреден слух.“.

Студентката променя традиционната маска с нов дизайн, подходящ за хората, които четат по устните или разчитат на жестовете и мимиките, за да разберат смисъла на казаното.

Към момента Ашли Лоурънс изработва маските като дарение за всеки, който се нуждае.

Източник: https://www.designboom.com/
Превод: Татяна Христова
Снимка: gofundme