Често задавани въпроси относно интензивното неонатологично отделение и COVID-19

Често задавани въпроси относно интензивното неонатологично отделение и COVID-19

Мога ли да докосвам и държа новороденото си бебе, ако имам COVID-19?

Да, можете да докосвате и държите вашето новородено бебе. Световната здравна организация (СЗО) насърчава близкия контакт и ранната връзка, изключителното кърмене, защото те помагат на бебето да се развива. Трябва да бъдете подкрепени за:

  • Безопасно кърмене, с добра респираторна хигиена;
  • Носене на маска
  • Гушкане на бебето кожа до кожа;
  • Да бъдете в една стая с бебето си;

Имайте предвид, че трябва да миете ръцете си преди и след докосване на бебето и да поддържате всички повърхности чисти.
Източник: WHO (СЗО)

Препоръчва ли се носенето на медицинска маска в интензивното неонатологично отделение?

Носенето на маска намалява вероятността заразените с COVID-19 лица да разпространяват болестта. Така се зачита здравето на другите, по-специално на медицинските сестри, акушерките, санитарите и лекарите, работещи в отделението. Използването на маска само по себе си обаче не е достатъчно, необходимо е и редовно измиване на ръцете със сапун и вода. Поговорете с екипа на неонатологичното отделение за допълнителна информация.
Източник: WHO (СЗО)

Какво мога да направя, за да изградя връзка с бебето си, въпреки че сме разделени?

Вашето новородено бебе вече познава гласа и мириса ви. Така че, дори и да не можете да бъдете заедно толкова, колкото бихте искали, все още има възможности, които да дадат на бебето усещане за близост и комфорт.

Възприемане на гласа
Говорете с медицинския екип дали е възможно да виждате бебето си чрез видео връзка, да ви оставят да му поговорите по телефона и/или да ви позволят да оставите запис на гласа ви – например да му разказвате какво правите, да прочетете текст или да му изпеете приспивна песен.

Имайте предвид, че когато отново бъдете заедно с бебето ви, ще има още по-прекрасни начини, чрез които да изградите връзка, като кърмене, контакт кожа до кожа, да играете, да четете на детето си, да му пеете приспивна песен или просто да му говорите.
Източник: raisingchildren

Забележка: Моля, уверете се, че се грижите правилно за себе си. Това е много стресиращо време и може да забравите за собственото си благосъстояние. Световната здравна организация (СЗО) съветва родителите и грижещите се за деца, на които им се налага да бъдат отделени от децата си, да имат достъп до подходящо обучени здравни или други специалисти за подкрепа на психичното здраве.
Източник: WHO (СЗО)

 

Може да получите подкрепа от специалистите на Център за детско развитие „Малки чудеса“ и Фондация „Нашите недоносени деца“.

 

Как можем, като семейство, да поддържаме връзка с бебето си и здравния екип, когато има ограничен достъп до интензивното неонатологично отделение?

Попитайте екип на отделението какви опции имате. Може да имат възможност да предложат камери в своето звено. Тези дигитални възможности могат да осигурят време на вас и вашето семейство да видите бебето си. Може да е възможно да прочетете приказка на бебето или да му изпеете приспивна песен, която да запишете. Вашето бебе може да слуша гласа ви, когато не сте наоколо. Разбира се, тези алтернативи не заместват контакта кожата до кожа или говоренето директно с бебето. В такава предизвикателна ситуация тези предложения могат да ви помогнат да подкрепите бебето си и да имате възможност семейството ви да изгради връзка.
Източник: BAPM

Чувствам се много объркан/а от това да съм майка/баща на недоносено дете и да се опитвам да защитя бебето си от COVID-19. Какво мога да направя?

Естествено е да се чувствате натоварени, като майки или бащи/ партньори в ситуации като тази. Повечето родители поставят собствените си нужди след нуждите на бебето си. За тях обаче е много важно да се грижат за себе си. Понижаването на нивата на стреса при родителите вероятно би имало положителен ефект и върху бебето. Основните нужди като подходящо хранене, течности и достатъчно сън, може да ви помогнат да структурирате деня си и да ви успокои.

Психолози, социални работници или специално обучени здравни специалисти могат да помогнат на вас и членовете на семейството ви да се справите с шока, както и да общувате с бебето. Разговорите с екипа на отделението, членовете на семейство ви или приятели (за предпочитане дистанционно) или с други семейства в подобна ситуация, също могат да бъдат полезни в началото и на по-късен етап.

 

Фондация „Нашите недоносени деца“ осъществява подкрепа на семейства, чиито деца са още в болницата, чрез онлайн група.

 

Какво ще се случи, ако член на персонала на интензивното неонатологично отделение е положителен за COVID-19?

Всеки здравен работник, който е идентифициран като положителен за COVID-19, ще бъде изпратен вкъщи за две седмици, за да не разпространява вируса. Дори и след това, тестовете все още могат да открият остатъци от вируса, но те вече не са заразни. Въпреки това, тъй като всеки здравен работник без да знае и безсимптомно може да е положителен за COVID-19, съответно да не е тестван, медицинските сестри и лекарите в отделението носят маски, за да не разпространяват вируса. Кувьозите не само поддържат температурата на недоносените бебета, но и ги предпазват от малките капчици във въздуха, които биха могли да съдържат вируси.

Някои болници предлагат видеоклипове и снимки от интензивното неонатологично отделение. Използването на мобилен телефон или таблет в рамките ли е на хигиенния стандарт или протокол на отделението?

В настоящата ситуация на изолация мобилният телефон/таблет, използван от здравния екип, е полезно приспособление за поддържане на контакт със семейството на бебето. Ако устройството е дезинфекцирано правилно и се използва при подходяща хигиена на ръцете, употребата на мобилен телефон не трябва да предизвиква притеснения.
Източник: : ResearchgateNHS

Децата ми вкъщи не са имали възможността да видят бебето. Какво мога да направя, за да се чувстват приобщени?

Много е полезно да включите по-големите братя и сестри възможно повече в новата ситуация. Уверете се, че обяснявате настоящата ситуация на вашето дете/деца на подходящ език. Можете да ги насърчите да се снимат или да рисуват картини, за да ги покажат на бебето или ако е позволено да ги закачите близо до кувьоза на бебето. Родителите също могат да направят снимки на бебето и да ги покажат на по-големите братя и сестри.

Вкъщи може да прекарате известно време насаме с децата. Има много книжки с картинки за раждането и преждевременното такова, които биха могли да се използват за обяснение на ситуацията на братята и сестрите. Понякога по-големите деца могат да ревнуват или да се ядосват, защото бебето получава най-много внимание в началото, а и ежедневието им е променено. Децата трябва да бъдат насърчавани да говорят за своите чувства и притеснения, а родителите трябва да реагират разбиращо и последователно.

Източник: EFCNI

 

Може да потърсите консултация с детски психолог в Център за детско развитие „Малки чудеса“.

 

Бебето ми е тежко болно и бяхме информирани, че скоро ще го загубим. Можем ли като родители да придружим бебето си в тази ситуация?

Моля, попитайте екипа на отделението какви опции имате, за да подкрепите вашето бебе в тази предизвикателна ситуация. Засега няма указания относно палиативните грижи по време на COVID-19. Ако здравословното състояние на вашето бебе е критично, говорете с медицинския екип за предпазно облекло за вас, като маски, ръкавици и др. Попитайте ги също дали е разрешено да правите снимки или видеоклипове, отливки на краката и ръцете на бебето, като начин да съхраните спомена за него. Ако е възможно, опитайте се да получите психологическа и духовна подкрепа и обсъдете планове за предварителна грижа.

 

 

Етикети: