За родителите, чиито деца са в неонатологични отделения, епидемията от коронавирус единствено повишава и без това високата тревожност

За родителите, чиито деца са в неонатологични отделения, епидемията от коронавирус единствено повишава и без това високата тревожност

Дневният режим на Ниама Наш е изцяло организиран около посещенията в болницата.

За Наш, майка на бебе, родено преждевременно, което в момента е в неонатологично отделение, пандемията от коронавирус е нещо, за което мисли всекидневно.

„Уплашена съм.“, казва Наш. „Много съм разтревожена. Опитвам се да се държа и да съм спокойна, защото все още мога да виждам моя син.“.

Всеки път, когато Наш влиза в Детската болница в Оук Лаун, нейната температура се измерва и се поставя на стикер, който тя носи, докато не напусне болницата. Майката поставя телефона и кредитните си карти в машина, която ги стерилизира. Преди да влезе в отделението, за да посети своя син Брайлън, тя сваля горния слой от дрехи, събира ги в чанта и облича чиста манта. Мие ръцете си, а след това използва дезинфектант.

Брайлън е роден 10 седмици по-рано, на 12 март.

„Виждам хора навън без ръкавици, без маски, които се чувстват напълно комфортно и това е нещо, което не бих направила,“ казва Наш. „Не поемам никакви рискове.“.

Наш е от многото родители на преждевременно родени бебета или такива, родени със здравословен проблем, налагащ престой в неонатологично отделение. Докато броят на COVID-19-случаи в Чикаго расте, болниците са принудени да взимат трудни решения за това как да пазят техните най-малки пациенти в безопасност, докато пораснат и се развият достатъчно, за да се приберат у дома.

Много болници, като Университетската болница Нортшор, са ограничили посетителите само до родителите и в някои случаи, само по един родител от семейството, казва говорителката Колет Ърбан. Тези, които посещават отделението, преминават през процедури за измерване на температурата и преглед за симптоми на COVID-19 преди допускане до отделението, казва Ърбан.

Едно от 10 бебета се ражда преждевременно, казва Раул Гупта, главен лекар и старши вицепрезидент на March of Dimes. Контактът кожа-до-кожа или кенгуру-грижите, могат да стабилизират сърдечния ритъм на бебето, да помогнат на дишането, съня и регулацията на температурата му. Поддържането на физическия контакт между родителите и бебето намалява стреса в майката и бащата и помагат за развитието на пълноценна връзка между тях и бебето. В допълнение, родителите на бебета в неонатологично отделение са в по-голям риск от постродилна депресия и посттравматичен стрес, казва Гупта.

Родители на недоносени и други хоспитализирани новородени, сега живеят в нова реалност. Техните посещения, а също и на членове на тяхното семейство са ограничени или напълно забранени. Мнозина споделят, че само по себе си, стресиращото преживяване детето ти да е в неонатологично отделение, се е влошило.

„Посещенията са важни, защото това е твоето бебе, с което си си представял, че ще се прибереш вкъщи и оставяйки го в болницата, когато дойде време да я напуснеш, е много трудно.“ казва Саманта Строк (30 г.) от Чикаго.

Нейният син, Сони, е роден три седмици по-рано, на единадесети март. Тя го води вкъщи на деветнадесети март, взимайки го от отделението в Адвентисткия медицински център – Амита, в Хинсдейл.

„Ако има нужда от някакви процедури или специално лечение, като негов родител, искаш да си с него. Дори и в най-добрите дни в неонатологичното отделение, искаш да си с него, за да го прегърнеш и да му покажеш, че си там, да го обгрижваш, да го пазиш и да се застъпваш за него, когато има нужда.“, казва Строк.

Аарън Хамвас, завеждащ на неонатологията в детската болница „Лаури“ и Северозападния университет, споделя, че там се стараят да бебетата и родителите им да са възможно по-дълго заедно по време на епидемията, докато пазят и двете страни в безопасност.
„Сериозен проблем е. Част от трудността е, че нямаме напълно ясна представа какъв е ефектът на вируса за недоносените бебета.“, казва Хамвас. „Доколкото знам, няма нищо публикувано относно вече родени недоносени бебета, които са заразени.“

Като резултат, „нямаме нищо, на което да разчитаме,“ казва Хамвас.
Заплахата за развиващата се респираторна система на недоносените бебета е „теоретичен проблем,“ казва Хамвас. Три бебета в Китай с позитивни тестове за вируса, родени от майки с COVID-19, не са се нуждаели от значително ескалиране на грижите за тях и са се възстановили за няколко дни.

„Имайки това предвид, сме много предпазливи и ще трябва да наблюдаваме как ще се развият нещата в следващите седмици.“, добавя Хамвас.
Той предвижда, че болници в Ню Йорк, които имат голям брой случаи на COVID-19, ще осигурят повече насоки. За момента е позволено двама родители или настойници да посещават бебетата в отделението по едно и също време в „Лаури“, казва Хамвас. В Северозападния университет се позволява посещението само на един родител.

Това е промяна на предишните политики на болниците, които позволяват посещение до четири възрастни посетители по едно и също време в неонатологичното отделение, казват служителите.

„Не се чувстваш цялостна.“

Шайна Хелм, на 31 г. от Елмууд Парк е изпитала промяната на правилата в Болница „Едуард“ в Напървил, където нейният син, Бенджамин, е роден на 27-ми февруари в 26-та гестационна седмица. В началото тя е имала възможност дори да води гости в отделението, които да видят нейния син. Сега обаче достъпът е позволен само за двамата родители. Тя се страхува, че болницата може да забрани посещенията напълно, ако пандемията се влоши.

„Трудно е да оставиш Бенджамин вечер, за да се прибереш у дома.“, казва тя.
„Това е най-лошото чувство. Не се чувстваш цялостна,“ казва Хелм.

Тя се надява да доведе сина си вкъщи следващия месец, но се притеснява че пандемията може точно тогава да достигне своя пик.
„За мен най-плашещото нещо е да се събудиш някое утро и да разбереш, че не можеш да виждаш детето си.“, казва тя.

Източник: https://www.chicagotribune.com
Превод: Иван Боянов