В условия на коронавирус: кърмене и контакт между майката и бебето в болнична среда

В условия на коронавирус: кърмене и контакт между майката и бебето в болнична среда

Статията съдържа преведен документ с препоръки на Световната здравна организация.

Появата на коронавируса в живота ни през последните месеци, промени изцяло начина ни на живот – работното ежедневие, начина, по който прекарваме свободното си време общуването с околните, отношението ни към собственото здраве и това на околните. В тази обстановка бяха предприети редица предпазни мерки, които да намалят разпространението на вируса (или поне скоростта, с която това се случва).

Неонатологичните интензивни отделения бяха изправени пред трудния въпрос как да предпазят най-крехките малки пациенти. В ситуация на неизвестност, свързана с опасностите от един нов вирус, за който се знаеше твърде малко, крайните предпазни мерки за защита на най-уязвимите бяха напълно разбираеми и оправдани.

Към днешна дата обаче вече е ясно, че крайното ограничаване на достъпа на родителите е радикална мярка, която не е в най-добрия интерес нито на бебетата, нито на техните семейства – заключение, базирано на най-актуалните научни данни в облатта.

В последните месеци не просто беше преустановено практикуването на кенгуру-грижи в отделенията, но и кърмене и хранене с майчина кърма. Посещенията бяха напълно ограничени.

Все повече отделения по света обаче започват да допускат родителите при повишени мерки за безопасност. Фондация „Нашите недоносени деца“, като организация, работеща в сферата на грижите за недоносените деца и техните семейства, винаги се е опирала на доказателствата в науката и ситуацията с разпространението на коронавирус не прави изключение. Затова към днешна дата ние се доверяваме на експертни изследвания и становища, като тези, предоставяни от Световната здравна организация.

Родители не са просто посетители. Тяхното присъствие, общуване с бебето и грижа за него, доколкото това е възможно в конкретната ситуация, е лекарство, което не бива да бъде отказвано на никое бебе. Научните находки до момента сочат, че раздялата с майката може да има много по-негативно въздействие върху възстановяването на бебето, отколкото заразяването с COVID-19 и в този смисъл предприемането на крайни мерки, като пълното преустановяване на родителските свиждания, по-скоро имат потенциала да навредят на бебето, отколкото да бъдат в негова полза.

image_8216838_302-7575418„Към момента няма научни доказателства за предаването на вируса COVID-19 чрез кърма и кърмене. СЗО препоръчва незабавното осигуряване на контакта кожа-до-кожа между майката и новороденото, включително и кенгуру-грижа във всички случаи. Тази връзка, както и създадените имунологични фактори ще помогнат на бебетата да отговорят по-ефективно на излагането на инфекцията. Майките трябва да бъдат спокойни, че сред малкото случаи на потвърдена инфекция с COVID-19 при бебета, повечето са преживели само леко или асимптоматично заболяване.“, отбелязва доц. Михаил Околийски, представител на Офиса на Световната здравна организация в България.

Представяме на вашето внимание отговорите на Световната здравна организация, свързани с кърменето и контакта между майката и бебето в болнична среда, в условия на COVID-19, изготвени на база често задаваните въпроси в настоящата ситуация.

1-8707549

220-20copy-6784481

3-1567208

4-4682377

5-2596380