Да се прибереш с новороденото у дома по време на коронавирус пандемия

Да се прибереш с новороденото у дома по време на коронавирус пандемия

Повечето родители имат много въпроси относно отглеждането на новороденото. Сега, обаче, въпросите са различни. Тук сме се спрели на основните притеснения на родителите, свързани с изписването на бебето по време на пандемията от коронавирус.

1. Спазване на дистанция между новородените и останалите.

  • Посетители – въпреки че семейството и приятелите с нетърпение очакват да видят бебето, се налага да изчакат известно време, за да предпазят вас и него от вируса. Това може да звучи разочароващо за някои от тях, но има неща, които и вие можете да направите. Чрез видео чат бихте могли да представите бебето на останалите, а ако домът ви разполага с подходящ прозорец, може да видят бебето през него.
  • Когато имаш нужда от помощ– може би сте планирали някои от близките ви, като баби и дядовци или други членове на семейството да ви помагат след изписването ви от болницата. Но, сега, когато физическите контакти са строго ограничени, ще трябва да намерите други начини да получите помощ. Близките ви могат да пазаруват вместо вас, да пускат поръчки или да оставят приготвената храна пред вратата. Ако има желаещи, не бъдете твърде скромни и се възползвайте от предложенията!

2. Посещения при педиатъра

И в нормална обстановка, бебето ви се нуждае от регулярни медицински прегледи, които следят неговото състояние. По време на тези консултации, педиатърът проверява общото здравословно състояние, растежа и развитието. Поставят се ваксини, които предпазват бебето от тежки инфекции.

3. Посещения в лекарския кабинет или онлайн

По време на пандемията, първите консултации на вашето бебе са от голямо значение и ако е възможно, най-добре е да се извършат в кабинета на педиатъра. Уточнете предварително с него дали това е възможно и при какви условия.

Със Заповед на министърa на здравеопазването от 21 април са възобновени плановите детски консултации и основните задължителни имунизации, съгласно чл. 19 от Наредба № 15 за имунизациите в Република България.

Детските консултации и задължителните имунизации ще се провеждат вторник и четвъртък. Тогава общопрактикуващите лекари не трябва да обслужват други лица от своите пациентски листи.

Детските консултации и имунизациите, ще бъдат провеждани при строго спазване на противоепидемичните мерки и след предварително записан час.

Не се колебайте да се свържете по телефона с педиатъра на Вашето дете и да обсъдите възможностите за консултация, както и да запишете предварително своя час. Обсъдете рисковете и ползите от воденето на новороденото в кабинета му, както и как ще подходите със следването на имунизационния календар. Попитайте го как да минимизирате риска от инфекции, напускайки дома си.

4. Болно ли е бебето ми

Необходимо е да обръщате повече внимание на бебето, за да сте сигурни, че е здраво. Имайте предвид, че новородените дишат по-учестено от възрастните, това е напълно нормално. Ако ви се стори затоплено, уверете се, че не е прекалено облечено или увито. Сложете му по-леки дрешки. Въпреки това, ако все пак се притеснявате, че бебето ви е болно, веднага се обадете на педиатъра.

5. Другите ви деца и бебето

Ако имате и други деца, стоенетo вкъщи може да се окаже трудно, както за вас, така и за тях. Намерете начини да ги включите в дейностите покрай посрещането на новороденото. Могат да му четат или разказват истории. Биха могли да рисуват различни рисунки всяка седмица, за да отбелязват прогреса в развитието на бебето и да направят албум. По-големите могат да водят бебешки дневник, който по електронен път да споделят със семейство и приятели.

6. Грижа за себе си

Животът с новородено носи със себе си много промени и може да бъде твърде стресиращ, особено сега. Леката дрямка, времето за себе си или разходката навън ще ви накарат да се почувствате по-добре, отколкото излъсканият под.

Поддържайте връзка с любимите хора по телефона, групови чатове или социалните медии. Обмислете да се включите в онлайн групи за майки. Споделяйте тревогите и радостите си с другите. Дори и да не са до вас физически, те пак могат да изразят подкрепата си за вас и бебето ви.

Ако почувствате симптоми на тъга или притеснение, които продължават повече от две седмици, личният ви лекар може да се усъмни, че страдате от следродилна депресия. Това е медицинско състояние, често срещано при наскоро родили жени. Съветваме ви да потърсите подкрепа от психолог или да се включите в група за подкрепа и споделяне с други родители, които в момента преживяват същите тревоги като вас, за да се почувствате по-добре.

Източник: https://newsmomsneed.marchofdimes.org/
Превод: Татяна Христова