Погрижете се за душевното си здраве, докато бебето ви е в неонатологичното отделение

Погрижете се за душевното си здраве, докато бебето ви е в неонатологичното отделение

Пандемията COVID-19 промени живота на всички нас. За много семейства настъпиха изпълнени със стрес, несигурни времена. Още по-стресиращо е, ако точно в този момент новороденото ти се намира в неонатологичното интензивно отделение. Започваш да се притесняваш за здравето на бебето и семейството ти, за работата, за личните финанси. През този период семействата, чиито деца са настанени в интензивното отделение се нуждаят от повече подкрепа, за да се справят и поддържат добро психичното си здраве.

Животът в неонатологичното отделение

В момент като този, е напълно възможно условията в отделението да се променят. Говорете с болничния екип, за да сте в течение на новите правила.

 • Интересувайте се каква е политиката на отделението във връзка със семейните посещения. Всяка болница следва свои правила в опита си да запази семействата, бебетата и своя персонал в безопасност. Когато прекарвате време с детето си, мийте старателно ръцете си и следвайте болничните разпоредби относно носенето на предпазни средства, като маска или халат.
 • Направете си план на визитациите. Съставете график с партньора си за посещение на бебето. Болниците сами определят кой и по колко човека могат да бъдат едновременно на посещение. Отделете си време и за почивка и се грижете за себе си, когато сте извън болницата.
 • Кърмене. Много майки все още могат да кърмят или да оставят кърма за останалите бебета в отделението. Попитайте какви са правилата и дали е необходимо да носите маска или друго защитно облекло. Измивайте внимателно ръцете си, шишетата и всички необходими инструменти преди и след употреба.
 • Попитайте как да прекарвате времето със своето бебе. Персоналът от отделението ще ви обясни как най-безопасно може да се грижите за бебето си. Може би кенгуру грижата или контактът кожа-до-кожа все още са разрешени. В зависимост от вътрешната политика на отделението, бихте могли да пеете, говорите, четете или нежно да докосвате бебето си.
 • Практикувайте физическо дистанциране. Това означава да стоите на разстояние 2 метра от друг човек. Така ще се намали вероятността от разпространение на корона вируса. Практикувайте дистанцирането по всяко време, когато сте извън отделението и излизайте от дома си само при крайна необходимост. Ако е възможно, стойте на разстояние от другите, дори когато сте в болницата.
 • Потърсете онлайн приложения, които ще ви помогнат да намерите отговори и подкрепа, така че да останете фокусирани върху бебето си, което често е трудно в такъв тежък момент.

Вашето здраве и добро състояние са изключително ценни в този момент!

Може би е трудно да запазите спокойствие, когато отвсякъде се говори и се разпространява информация за COVID-19. Новите предпазни мерки и правила промениха живота ни. Това може да ви накара да се чувствате изолирани, объркани или разстроени. Може би повече от всякога се нуждаете от подкрепа. Да се погрижете за себе си е най-доброто нещо, което в този момент бихте могли да направите за себе си и бебето си.

Ето няколко идеи:

 • „Починете си“ малко от новините за корона вируса;
 • Починете си и от болницата. Отделете време за себе си и семейството;
 • Поддържайте контакт с хората, за които ви е грижа и които също се интересуват от вас. Обаждайте им се, пишете съобщения, използвайте социалните медии или други платформи за връзка;
 • Говорете с някой за своите чувства. Това може да е човек от персонала на интензивното отделение или някой, на когото имате доверие. Понякога е по-полезно да поговориш с човек извън семейството. Много специалисти по душевното здраве предлагат разговори по телефона или интернет;
 • Не се притеснявайте да помолите за помощ приятел или роднина. Много от тях биха го направили с удоволствие, но не знаят как. Те могат да напазаруват или сготвят. По-големите деца също могат да се включат.
 • Помогнете на по-големите деца да се справят в тази обстановка. Разсейте страховете им и им обяснете какво се случва на разбираем за тях език. Говорете за COVID-19 и как това се отразява на семейството ви. Попитайте персонала от интензивното как по-големите братя и сестри могат да участват в грижите за бебето, ако не могат да стоят в болницата;
 • Изградете си дневен режим. Всеки ден си вземайте душ, хранете се здравословно и редовно, пийте достатъчно вода и се опитайте да спите добре.

Да се чувстваш тъжен и притеснен

Да имаш бебе, настанено в интензивното отделение, е твърде емоционален момент за всеки родител. Нормално е да се чувстваш тъжна и притеснена. Стресът нараства и заради взетите мерки, които ви пречат да бъдете с бебето си. Възможно е да има и други причини, които усилват тъгата ви. Може би страдате от леко следродилно неразположение – усещане, което се появява 3-5 дни след раждането. В повечето случаи причината са хормоналните промени във вашето тяло. Чувствате се тъжна или опустошена, често ви се плаче. Това неразположение обикновено отминава за 10-ина дни. Ако обаче продължи, потърсете лекарска помощ.

Ако чувството на тъга и притеснение е значително по-силно и продължи по-дълго, може би страдате от следродилна депресия. Това е сериозно медицинско състояние, което се нуждае от лечение. Обикновено започва от 1 до 3 седмици след раждането, но е възможно да се появи по всяко време от първата година на детето. Непременно се обърнете към специалист.

Знайте, че не сте сама. Потърсете помощ, споделете историята си и говорете онлайн с други майки.

Източник: https://newsmomsneed.marchofdimes.org/
Превод: Татяна Христова