COVID-19: Учени се питат каква е причината за изключително редките случаи на предаване на вируса вътреутробно?

COVID-19: Учени се питат каква е причината за изключително редките случаи на предаване на вируса вътреутробно?

Изследователите твърдят, че този случай показва, че с голяма вероятност COVID-19 се предава вътреутробно. Както майката, така и бебето са се възстановили.

Съобщава се за ясни доказателства, че коронавирусът може да бъде предаден от бременна жена на плода.

Бебе, родено в Парижка болница през март от майка с COVID-19, е дало положителен резултат за вируса и развило симптоми на възпаление на главния мозък, казва д-р Даниеле Де Лука, който ръководи изследването и е завеждащ на Отделението по педиатрия и неонатална интензивна грижа в Университетската болница Париж – Сакли. Бебето, вече на повече от 3 месеца, се възстановило без специално лечение, споделя д-р Де Лука и добавя, че майката, която имала нужда от кислород по време на раждането, е добре.

Според д-р Де Лука, вирусът изглежда е преминал през плацентата на 23-годишната майка.

От началото на пандемията е имало отделни случаи на новородени, които са дали положителен резултат при тестване за коронавирус, но не е имало достатъчно доказателства, които да отхвърлят възможността бебетата да са заразени от майката след раждането, твърдят експерти. Наскоро публикувано изследване на случай в Тексас, описващ новородено, което дало положителен резултат за COVID-19 и имало леки респираторни проблеми, представя по-убедителни доказателства, че предаването на вируса може да се извърши по време на бременността.

При случая от Приж, д-р Де Лука казва, че екипът му е имал възможност да тества плацентата, амниотичната течност, кръв от пъпната връв и кръв от майката и бебето.

Тестовете показали, че „вирусът достига плацентата и се реплицира там“, съобщава д-р Де Лука. Той може да бъде предаден на плода, който от своя страна, „може да се зарази и да проявява симптоми, подобно на възрастните пациенти с COVID-19.“.

Проучване на случая е публикувано в журнала Nature Communications.

Д-р Йоел Садовски, изпълнителен директор на изследователския институт Magee-Womens към университета в Питсбърг, който не е участвал в проучването, смята доказателството за предаване на вируса чрез плацентата за „доста убедително“. Той добавя, че високите нива на коронавирус, открити в плацентата и покачващото се количество на вируса в бебето, както и възпалението на плацентата, заедно със симптомите на бебето, „съответстват на инфекция със SARS-CoV-2″.

Все пак д-р Садовски посочва, че е важно да се отбележи, че случаи на възможно предаване на коронавирус вътреутробно, изглежда, са изключително редки. При други вируси, като Зика и рубеола, възпалението на плацентата и предаването на вируса на плода е много по-често, казва той. При коронавируса „се опитваме да разберем точно обратното – какво осигурява сравнително високата защита на плода и плацентата?“.

Друго проучване, публикувано в eLife, онлайн журнал за научни изследвания, може да помогне при отговора на този въпрос. То е установило, че докато клетките в плацентата, притежават много от рецепторните белтъци, които позволяват на вируса да се разпространява, имат „пренебрежимо“ количество от ключовия повърхностно клетъчен рецептор и ензимът, за които се знае, че позволяват на коронавируса да навлезе в клетките и да се реплицира. Изследването е ръководено от д-р Робърт Ромеро, завеждащ Изследователското крило по перинатална медицина в националния институт по детско здраве и развитие на човека Eunice Kennedy Shriver.

В доклада на лекарите от Париж се съобщава, че жената била в 35 гестационна седмица, когато е постъпила в болницата с температура и кашлица, които се появили няколко дни преди това, като до този момент е имала безпроблемна бременност. Дала е положителна проба за коронавирус. След три дни, при проследяване на сърцето на плода на фетален монитор, той е дал признаци на дистрес и е изроден по спешност чрез цезарово сечение.
Бебето е поставено в интензивно отделение и свързано към машина за обдишване за около шест часа, съобщават авторите. Изглеждало е, че то се справя добре, но на третия ден след раждането е станало неспокойно, имало е проблеми с храненето и е получило мускулни спазми и скованост.
Скенер на мозъка показал някои нарушения в бялото мозъчно вещество, което д-р Де Лука казва, че наподобява симптомите при менингит или възпаление на мозъка. Бебето е дало отрицателни резултати при тестването за други вируси или бактериални инфекции, които могат да причинят такива симптоми, докато пробите от кръвта и течност от белите дробове показали положителен резултат за коронавирусна инфекция, казват авторите на изследването. Бебето постепенно се възстановило и било изписано от болницата след 18 дни.

Според авторите на изследването, най-високи нива на коронавирус били установени в плацентата, по-високи отколкото в амниотичната течност и кръвта на майката и бебето, за което д-р Де Лука предполага, че вирусът е способен да се реплицира в плацентни клетки.
Д-р Де Лука, който е и президент на Европейското дружество по педиатрични и неонатални интензивни грижи, казва че неговият екип е анализирал и други случаи, при които се предполага, че има предаване на коронавирус чрез плацентата.

„Това би било полезно за лекарите и изготвящите политиките за грижа за бременните, проследяването на новородените и намаляване на риска от пренасяне на вируса от майката на новороденото,“ казва той и добавя: „добрата новина е, че бебето се възстанови спонтанно и това потвърждава, че болестта протича по-леко в ранна възраст.“.

Превод за Фондация „Нашите недоносени деца“: Силвия Джалева
Източник: https://www.nytimes.com