Недоносените бебета – митове и заблуди

Недоносените бебета – митове и заблуди

Да разбием някои от най-разпространените погрешни схващания относно недоносените бебета.

„Бебетата, родени между 34 и 36 гестационна седмица са просто умалена версия на доносените до термин.“

Не оставяйте това, че има само 3 до 6 седмици до термина, да ви заблуди. Родените между 34 и 36 гестационна седмица (г.с.) бебета също са недоносени. В последните 6 седмици от бременността бебето обикновено наддава по около 230 гр. на седмица, така че бебетата, родени няколко седмици по-рано, са по-малки от доносените, но те не са просто с по-малки размери.

Тези бебета имат специфични проблеми, свързани със здравето им, които могат да бъдат доста сериозни – в това число дихателни проблеми, ниски нива на кръвната захар, затруднения с храненето и проблеми с поддържането на телесната температура. Бебетата, родени само няколко седмици преди термин, често имат ниски запаси от калций и фосфор, тъй като пропускат последните седмици от бременността, когато се осъществява две трети от минерализацията на костите.

При тях също така съществува повишен риск от инфекции поради незряла имунна система. Антитела от майката се предават на плода чрез плацентата през последните стадии от бременността, въпреки че скорошни изследвания показват, че такива антитела се откриват в родени в 24 гестационна седмица бебета. Други аспекти на неонаталната имунна система, като недоразвити бели дробове или слаба кожна бариера, се смятат за причини за податливостта на недоносените бебета към инфекции.

Бебетата, родени между 34 и 36 г.с., имат също и незряла нервна система. Главният мозък на бебе, родено в 35 г.с., тежи само две трети от този на доносено до термин бебе. Нервната система все още се развива през последните месеци и седмици в утробата. Това е времето, през което се образува вещество, наречено миелин, което ускорява предаването на нервните импулси и формира обвивка около нервните влакна. Заради тяхната незряла нервна система, за преждевременно родените бебета често е трудно да се успокоят сами и затова може да имат нужда от повече време и внимание докато растат и се развиват в новата за тях среда извън утробата.

„Вашето бебе хълца, явно че расте!“

Това широко разпространено схващане се корени в традиционни, непотвърдени от науката, приказки и е далеч от истината.

Вероятно сте забелязали, че бебето ви хълца доста в утробата, но това обикновено не се случва преди втория или третия триместър от бременността. Вътреутробното хълцане е в отговор на това, че бебето поглъща амниотична течност докато се „упражнява да диша“, като подготовка за след раждането. По време на втория триместър от бременността, бебето започва да поглъща и отделя от заобикалящата го амниотична течност. През третия триместър, около 34 г.с., количеството амниотична течност е най-голямо – около 800 мл. Тази течност съдържа голям брой растежни фактори, противовъзпалителни и противомикробни компоненти, които помагат на микробиома в чревния тракт на плода да съзрее, изграждайки имунитет и подготвяйки бебето за усвояването на кърмата след раждане.

След раждането доносените бебета може да продължат да хълцат често, което по-скоро е свързано с храненето. Хълцането представлява внезапни съкращения на диафрагмата, предизвикани от дразнене на мускула и стимулиране на вагусовия нерв – нервът, който свързва главния мозък с корема. Хълцането е често срещано при новородените и е повод за тревога само ако персистира след дванайсет месечна възраст.

При недоносените бебета хълцането е по-скоро физиологичен отговор, отколкото да има физическа причина. Нервната система при преждевременно родените бебета е незряла и отговаря на стрес по-различно. Главният мозък регулира телесните функции като сърдечна честота, дихателна честота, кръвно налягане и телесна температура. Недоносеното бебе има незрели органи, регулирани от незряла нервна система, което може да доведе до появата на физиологични стресови отговори ако бебето е свръхстимулирано или дезорганизирано в поведението си. Някои от тези поведенчески реакции към стрес са кихане, повръщане или хълцане. Важно е да се научите да разпознавате сигналите, които вашето бебе дава при стрес и в спокойно състояние, за да можете да отговорите и да го успокоите по най-добрия начин, тъй като то расте и се развива в чуждата среда на интензивното отделение.

„Няма значение с какво мляко храните недоносеното бебе – калориите са си калории.“

Благодарение на изследвания, напредъка на медицината и науката, сме извървели дълъг път в грижата за недоносените бебета. Но независимо колко модернизирано е, интензивното отделение може само да наподоби това, което природата прави най-добре в утробата, за да подкрепи растежа и развитието на бебето. Същото важи и когато става дума за хранителните нужди на новороденото. Компании за адаптирано мляко са способни да създадат продукт, подходящ за нуждите на преждевременно родени бебета. Изследванията обаче показват, че природата все пак осигурява най-идеалната храна, особено що се отнася до незрелите имунна и храносмилателна системи на недоносените бебета.

Майчината кърма съдържа повече от 130 олигозахариди, пребиотиците които са специфични за нея и незаменими за растежа на преждевременно родените бебета. Те помагат за колонизирането на чревния тракт с полезни живи бактерии и антитела. Антителата защитават от остро възпаление на червата и от инфекция, наречена некротизиращ ентероколит, която може да е много сериозна при недоносените бебета.

Коластрата съдържа противовъзпалителни и противомикробни вещества, подобни на тези в амниотичната течност. Кърменето и особено поемането на коластрата в първите дни стимулира бърз растеж на чревния тракт и мукозната покривка, което помага за съзряването и предпазването му, точно както амниотичната течност прави това в утробата. Майчината кърма изгражда имунитет и защитава недоносеното бебе от инфекции и заболявания.
Майчината кърма е повече от храна. Тя е мощно средство, което помага на недоносеното бебе не просто да оцелее и расте в интензивното отделение. Кърмата помага да се намалят други сериозни, свързани с преждевременното раждане, усложнения и трябва да се смята за незаменима част от неонаталната грижа. Безброй доказателства показват защо тя може да е животоспасяващо лекарство за крехките бебета.

„Недоносеното бебе е готово да бъде изписано от интензивното отделение, когато теглото му е над 2000 гр.“

Когато преждевременно роденото ви бебе премине 2000 гр., това е постижение, което си заслужава да се отпразнува, но не означава непременно, че бебето ви е готово да бъде изписано от отделението и да се отправите към вкъщи.

За да бъде изписано бебето от интензивното отделение, то трябва да покрива определени критерии:

  • Да е способно да поддържа самостоятелно телесната си температура в нормални граници когато е в бебешко креватче, без помощта на шапка или допълнителни одеяла.
  • Да може да поема млякото през устата – чрез кърмене или хранене от бебешко шише – без проблеми и да усвоява достатъчно калории.
  • Да наддава нормално на тегло.
  • Да диша самостоятелно. Повечето бебета се изписват от интензивното отделение без да им е необходим допълнително кислород, но някои бебета се нуждаят от допълнително кислород за по-дълго време и се изписват със съответната терапия вкъщи.
  • Да нямат епизоди на апнея (спиране на дишането) или брадикардия (забавен пулс) или промяна в цвета на кожата. Може да ви позволят да отведете бебето вкъщи с монитор ако има кратки такива епизоди, които преминават от само себе си и не изискват намеса.

Преди да бъде изписано, бебето ви може да се нуждае от допълнителни тестове, като допълнителна проверка на слуха или консултация с конкретен специалист. Вие пък може да се нуждаете от някакво обучение за оказване на първа помощ и грижа за новороденото и детето. Планирайте това от рано, за да може когато бебето ви е готово да се прибере вкъщи, вие също да се подготвени.

И тъй като всички бебета са различни, то и разлики в темповете на развитие ще има, вариращи от няколко дни до месеци, така че е трудно да се каже кога вашето бебе ще придобие определени способности и ще е готово за изписване. Отразявайте прогреса на вашето бебе в дневник или чеклист и се радвайте на постиженията му.

„Недоносеното бебе ще показва определени възможности на същата възраст и етап от развитието си, както доносеното до термин бебе.“

Не сравнявайте вашето бебе с това на ваша приятелка, родено в същата седмица, или с племенника на съседа ви, проходил на 9 месеца. Лесно се наваксва при такива сравнения, но просто не си струва стресът, който те могат да причинят. Важно е да имате предвид, че вашето бебе е все още недоносено когато са го изписвали от болницата и само защото е изписано от интензивното отделение не означава,че сега бебето ви може да се счита за доносено.

То е преждевременно родено, което вече е достигнало броя гестационни седмици до термин. Има голяма разлика, особено ако вашето бебе е имало труден старт. Сега то е здраво и достатъчно стабилно, за да продължи да расте и да се развива извън болницата. Това е впечатляващо постижение, но се опитайте да имате предвид кога е трябвало да бъде терминът, а не рождената дата на детето ви и да смятате него когато сравнявате с таблици, показващи развитие по възраст на бебето.

Например бебе, родено на термин, ще започне да показва признаци на ранна комуникация на двумесечна възраст, когато „открие“ гласа си и започне да вокализира. Това е доста вълнуващо постижение! На същата възраст едно недоносено бебе може да е усвоило способността да суче-преглъща-диша и да е способно да поема изцяло храната си през устата. Това също е вълнуващо постижение, но отговаря на доносено до термин новородено.

Превод: Силвия Джалева
Източник и снимка: www.verywellfamily.com