Благодарение на иновативни маски, бебе вижда лицата на родителите си за пръв път

Благодарение на иновативни маски, бебе вижда лицата на родителите си за пръв път

Когато Ария Мейсън-Фолс вижда дъщеричката си за първи път, три дена след преждевременното ѝ раждане, не успява да се сдържи да не запее.
„Чудех се дали ще познае, че съм майка ѝ, нямахме този момент при раждането“, обяснява Мейсън-Фолс. „Щом започнах, тя ми хвана ръката и пулсът ѝ се нормализира, а жизнените й показатели се подобриха. Това означава толкова много за мен“.

Като бъдещи родители, Мейсън-Фолс и съпругът ѝ Хенри, се притесняват от коронавируса. Поводите за опасения, обаче, нарастват, когато в края на март, Мейсън проявява симптоми на прееклампсия, често срещано, но животозастрашаващо усложнение при бременност. Любящата майка ражда преждевременно Амара Мейсън-Фолс, тежаща едва 680 грама. Новоредното незабавно е откарано в интензивното неонатологично отделение на медицинския център Окснър Баптист в Ню Орлиънс, където започва дългият път към възстановяването.

nicu-03-as-ht-200727_1595878561726_hpembed_25x14_992-4314795
„Да мога да се свържа с нея така, е истински лъч светлина в цялото това нещо…“, казва Мейсън-Фолс.

С предизвикателствата покрай COVID-19, Амара никога преди не е виждала изцяло лицата на своите родителите. Рискът от инфекция, налага необходимостта от „строги мерки за дезинфекция“ и носене на предпазна маска по време на посещенията. Имало възможност и само единия родител да я посещава. Родителите започнали да се притесняват, че прикриването на лицата им може да възпрепятства развитието на социалния усет и уменията за невербално общуване на детето. Речеви терапевт им споменал, че може да има решение.

„Екип в болницата работеше по създаването на прозрачни маски за хора, работещи с глухонеми пациенти,“ казва Мейсън-Фолс. „Решихме, че ще бъде чудесен начин да разрешим проблема ни.“

Дългогодишната двойка се съгласила да опита маските, като част от пилотна програма, и мигновено забелязали промяна у дъщеря им.

„Вижда се как гледа устните ни, особено докато ѝ пеех“, казва Мейсън-Фолс. „Харесват ѝ смешните физиономии, които ѝ правим. Вълнувам се от това, че реагира толкова добре. Истинско успокоение е, че сме взели правилното решение.“ 

Ейми Куърк, главен изпълнителен директор на Innovation Ochsner и екипът й, измислили прозрачна маска за лице, която да се използва в болницата, Тя разказва, че въпреки маските първоначално да са разработени за медици, грижещи се за хора с проблеми със слуха, е видно, че пациенти и посетители от всички сфери и среди, могат да се възползват от иновативния дизайн.

„Позволява връзка в момент, в който е трудно иначе да се осъществи“, казва Куърк. „Да видиш човек да се усмихне може да преобърне нечий ден. И обратната връзка, която получаваме, е изключително позитивна.“
Това включва хората със специални потребности, ранното детско образование, хора с неврокогнитивни нарушения и деменция, наред с много други, казва Куърк.
Екипът на Куърк в болницата си партнира с местни предприемачи за създаването на маските и „ще бъдат налични и на разположение“ за хора в ситуация, сходна на тази на семейство Мейсън-Фолс.

Бебето Амара остава в интензивното неонатологично отделение, докато дробовете ѝ се развият и, въпреки че семейството все още не може да бъде заедно у дома, смешните физиономии и усмивки, показващи се под маските за лице на Куърк, изглежда са искрата надежда.
„Времето, прекарано заедно, сближавайки ни, може да се опише само като благословия“, казва Мейсън-Фолс.

Източник и снимки: https://www.goodmorningamerica.com
Превод за Фондация „Нашите недоносени деца“: Сабрина Хил