18 начина да подкрепим майка с новородено

18 начина да подкрепим майка с новородено

„Какво мога да направя, за да помогна?“
Ако попитате това, майка на новородено, твърде вероятно е тя да помисли, че това е подвеждащ въпрос. Но не се отказвайте. Понякога питането за това, от какво се нуждаем, е сложно, нали знаете?

След като се роди най-голямото ми дете, помня, че се чудех дали акушерките забелязват, че не зная как дори да я оригна. Обичах моето сладко момиченце повече от собствения си живот, но ми отне известно време, за да се почувствам уверена като майка.

За щастие, моето семейство и приятели ме обградиха с подкрепа, дори когато не знаех какво да поискам. Очевидно са имали книга за нови мами, за която не знаех, и в книгата пишеше нещо от този род…

18 начина да помогнете на майка с новородено
Независимо дали вашата приятелка е майка за първи път или опитен ветеран с бебе № 5, ето няколко начина да я подкрепите, които НАИСТИНА помагат!

1. Изпълнете някои поръчки
Пишете ми в деня, преди да се отбиете да ми носите храна и попитайте дали имам нужда да вземете нещо по пътя: тоалетна хартия, превръзки, бебешки прах за пране и т.н.

2. Ако откажа…
Пишете ми пак няколко часа преди да дойдете. Може би съм забравила да поръчам нещо!

3. Дайте ми един следобед
– „Заповядайте около 2 следобед. Подръжте бебето, докато взема горещ душ, сложете ме да легна с бебето и след това сгънете всички купчини пране, които са изхвърлени на дивана, леглата или в ъглите на стаята.“ (казва Глория Лемани) Или ако няма пране за сгъване, предложете да заредите пералнята.

4. Заснемете спомен
Вероятно едва съм успяла да вляза в представителната си пижама преди да сте пристигнали и не мисля за фотосесии, но, както се казва: „Ако видите нещо красиво, заснемете го.“.
Независимо дали става дума за моето красиво пухкаво бебе, което спи спокойно, или за по-голямото дете, облечено в импровизиран костюм, ако видите нещо прекрасно, попитайте ме дали бих искала да го снимате. Използвайте моя телефон или използвайте вашия и ми изпратете снимките по-късно с бележка, която ми казва каква страхотна работа върша. Дори да е тъмна и изобщо непрофесионална, снимката ви може да се превърне в съкровен спомен от време, когато не са направени много снимки.

5. Погрижете се за кухнята ми
Поставете множеството съдове в съдомиялната и избършете плотовете ми.

6. Направете ми прекрасен спрей за спално бельо
Купете тъмна кехлибарена стъклена спрей бутилка, напълнете я с органичен хидрозол от лавандула (цветна вода) или органичен розов хидрозол, след което завържете малка панделка около дюзата, за красота. Въпреки че срокът на годност ще бъде около 3 месеца, което е по-кратко от това на домашния освежител за въздух, направен с етерични масла, хидрозолите са по-нежни и затова са предпочитани за употреба в дом с новородено.
Попитайте ме дали бих искала да ми напръскате възглавницата. О, и си направете ваша бутилка също. Нека бъдем щастливи заедно!

7. Не предполагайте
… само защото съм на второто си (или трето, или четвърто!) бебе, не означава, че нямам нужда от помощ, защото „знам какво правя“. Имам нужда от повече помощ! (Благодаря на Рене Коли за тази идея!)

8. Говорейки за по-големите ми деца…
Моля, заведете ги в парка, да надуват балони или да ритат топка наоколо. Моля, не ги хранете с боклуци – превръщат се в чудовища, сериозно!

9. Изведете кучето на разходка
Или ако наистина ме обичате, почистете котешката тоалетна!

10. Поставете табела на вратата ми
Ако съм споделила, че се чувствам затрупана от посетители, предложете да отпечатате табела за мен и да я поставите на входната ми врата.

11. Изразете своите организационни способности
Ако вие сте организатор, помогнете ми да превърна „Има ли нещо, което мога да направя, за да помогна?“ в реални резултати. Създайте списък със задачи, които да поставя на хладилника, така че приятелите ми да знаят какво ми е нужно. (Благодаря за тази идея, Кати Скот!)

12. Поканете ме в „кръга“
Мисленето за раждането – моето, вашето или това на напълно непозната – е чудесен начин да ми помогнете да обработя преживяването си. Дългите разговори могат да бъдат уморителни, но не бих имала нищо против, ако ми подарите книгата „Раждането в съседство“ („The Birth Next Door“), за да чета, докато кърмя.

13. Нахранете хранещия
Организирайте график за хранене и го споделяйте с моите приятели и семейство. Изпратете ми и линк, където мога да дам на всеки поръчка, каква храна да носи когато се отбива.
Ако семейството ми е на ограничена диета – без глутен, млечни продукти, захар, каквото и да е – уверете се, че тази жизненоважна информация ще бъде включена в списъка. Когато се регистрирате, за да донесете нещо, не забравяйте да ми носите питателна храна като яйчена супа или огромна салата с домашно приготвен дресинг.

14. Нека се сближим
Да, има 3 държави помежду ни и вие сте много заети, но колко страхотно би било, ако направим така, че километрите да изчезнат с посещение от услуга за почистване на дома или кутия с органични шоколадови бонбони –изпратени на моя адрес.

15. Изпратете ми тази статия

16. Елате след навалицата
Първите две седмици всички се надпреварват да помогнат, но периодът на приспособяване на новата майка е много по-дълъг. Помогнете с неща около къщата или предложете да дойдете с мен и да държите бебето, докато се опитвам да си купя сутиен за кърмене или да взема някои неща от първа необходимост.

17. Тръгвайте си бързо
Обичам ви, наистина, но посрещането на посетители може да е много уморително. Така, че след като сте направили и едно от тези невероятни неща за мен, тихо се измъкнете. Споменах ли, че ви обичам?

18. Превърнете „Благодаря“ в табу
Подаръците не са необходими, но ако донесете такъв, уверете се, че идва с картичка с надпис „Не смей да ми пишеш благодарствена бележка!“

Кои са най-подходящите начини, според вас, да помогнете на току-що родила майка?
Дали това са неща, които биха били полезни за вас, след като сте родили бебе, или може би неща, което бихте искали някой да направи за вас?

 

Превод за Фондация „Нашите недоносени деца“: Теодора Гинева
Източник: https://mommypotamus.com