Прибиране с бебето у дома: как да подготвим себе си, дома и семейството?

Прибиране с бебето у дома: как да подготвим себе си, дома и семейството?

„В деня, в който се прибрахме с бебето у дома, съсредоточихме по-голямата част от вниманието си върху нашата голяма дъщеря. Тя носеше своята тениска с надпис „Голяма сестра“ и бе взела мъфини, за да празнува. Вечеря в специалната си нова чиния само за големи сестри. Чувстваше се много важна и това много й помогна да свикне с новото бебе у дома.“

Докато бебето ви расте и укрепва под медицински грижи, вие имате доста за вършене. Това може да е особено натоварващо на моменти. Карайте полека, но не отлагайте. Подготовката ще ви даде възможност да впрегнете енергията от тревожността си, за да направите по-различно бъдещето на детето си.

Подготовка за спешни случаи
Изписаните от неонатологичното интензивно отделение са с по-голяма вероятност за рехоспитализация от средностатистическата популация от новородени. Чести причини за неочаквана повторна хоспитализация са: дехидратация, поради повръщане или диария, инфекция на горните дихателни пътища, усложнения от херния, персистираща или засилваща се апнея, подмяна на шънт.
Времето да се подготвим за спешна ситуация е преди тя да възникне. Преди вашето бебе да бъде изписано, отидете до болницата, в която е най-вероятно да бъде прието при нужда. Проучете най-бързия маршрут, алтернативен маршрут, а също и къде точно е входът на спешната помощ, паркинга и администрацията. Бъдете готови да позвъните на спешна помощ и да повикате линейка, ако прецените, че състоянието на детето ви е сериозно. Въведете 112 на бързо набиране от всичките си телефонни устройства. Добрата подготовка ще предотврати излишната паника при спешен случай.

Почистване на дома
Много родители мислят, че трябва да „стерилизират“ дома с индустриален тип почистващи средства за да елиминират микробите и прахта преди да се приберат с новороденото си. Домашният любимец често е оставян навън или даван на нови собственици. Въпреки че намеренията, стоящи зад тези предпазни мерки, са добри, те често са ненужни и като цяло невъзможни за спазване. Малко семейства са способни да поддържат чак такава чистота, докато полагането на грижи за детето и ежедневните им задължения са приоритетите, които имат. Проявете здрав разум при подготовката и поддържането на дома си. Обстойното почистване е достатъчно. Силните почистващи препарати и инсектицидните спрейове могат да оставят остатъчни миризми, които могат да дразнят или дори навредят на бебето.

Тютюнев дим
Бебетата – особено тези, които са имали или имат дихателни проблеми са под риск от редица проблеми при излагане на тютюнев дим. Никой не трябва да пуши в дома, около бебето ви и на никое място, в което детето прекарва време, като да речем, колата.
Комисията по обществено здравеопазвана на Американска академия на Педиатрите идентифицира следните проблеми, причинени вследствие на пасивно пушене: понижен растеж на белите дробове, намалена функция на белите дробове, повишена честота на инфекциите на долния респираторен тракт и респираторни симптоми. Изследванията сочат още, че излагането на тютюнев дим може да причини ушни инфекции и свързани с тях слухови проблеми, повишаване на случаите на хоспитализация, заради бронхит или пневмония, както и повишен риск от СВДС (Синдром на внезапната детска смърт).

Домашни любимци
Домашните любимци са важни членове на семейството. Прогонването на обичаната компания може да доведе до негодувание. Вместо това, подгответе домашния си любимец за пристигането на бебето. Донесете вкъщи дрехи или одеялце с аромата на детето преди изписването му. Братята и сестрите могат да помогнат като прекарват повече време с домашния любимец. Бъдете на щрек за знаци на агресия или ревност от страна на животното и никога не оставяйте котката или кучето си с детето си без надзор.
Повече внимание и дисциплина могат да решат по-голямата част от проблемите ви. Недопускането на домашния любимец до мястото, на което бебето спи ще предотврати риска от попадане на козина при детето и опасно за дихателния му процес раздразнение. Когато детето ви порасне достатъчно и може да го оставяте извън креватчето, поставете одеяло или друга постелка под него, за да го предпазите от козината, опасностите, праха и влакната на килима, така че те да не дразнят дихателните пътища на бебето по време на игра. Внимателно преценете всички фактори около притежаването на домашен любимец и се консултирайте с личния си лекар, така че да направите отглеждането му близо до детето максимално разумно.

Братя и сестри
Подгответе по-големите си деца за това какъв ще е животът у дома, когато пристигне тяхното ново братче или сестриче. Планирайте как да си отделяте самостоятелно време с всяко от другите си деца след появата на новороденото, кратко време, но ежедневно повтарящо се. Окуражете ги и ги оставете да говорят за чувствата си. Това би намалило проявите на нежелано поведение. Повечето книги за родителстване съдържат информация как да помогнем на по-големите си деца да свикнат с присъствието на новороденото.

Посетители
Имате нужда от план за контрол на посещенията в дома си. Помислете за това преди изписването на детето и направете график на посещенията. Не отказвайте предложенията за помощ, но следете календара си и това кой кога планира да ви посети. Сложете граница на броя хора, които идват. Вашите нужди са главен приоритет и да се занимавате с околните не е от първостепенно значение точно сега. Дайте на приятелите и разширеното си семейство да разберат, че имате нужда от време да свикнете с новото бебе у дома и когато сте готови да ги допуснете, ще ги уведомите. Близките ви ще проявят разбиране и ще ви дадат колкото време ви е нужно за да се адаптирате.

Източник: https://www.healthychildren.org
Превод за Фондация „Нашите недоносени деца“: Надежда Радкова