Как да се погрижим за себе си след раждането?

Как да се погрижим за себе си след раждането?

Раждането на първото ми дете не протече точно както очаквах. Тъй като не бях изготвила подробен план за раждане, имах слаба идея за това как точно ще протекат нещата. Случиха се много събития, които не очаквах. Преминах с една седмица термина ми и раждането беше предизвикано. След като тази процедура се провали, ми беше направено непланирано секцио. Кърменето беше трудно, кърмачето ми беше прекалено гладно, за да заспи, а аз бях със силни болки от операцията. При изписването ми от болницата бях потна, изтощена и емоционална нестабилна.

Оттогава минаха шест години и аз съм родител на три деца. Въпреки че съм благодарна, че съм далеч от този момент, съм благодарна за него. И до ден днешен го помня като време, което беше критично за по отношение на умението ми да се грижа сама за себе си. Никога не съм се чувствала по-слаба или физически уязвима и това време на възстановяване ми показа важността от намирането на практически начини да се грижа за себе си, като същевременно се грижа и за новороденото си. Въпреки че ситуацията спрямо всеки е специфична, ето някои неща, които ми помогнаха.

1. Преди да се роди вашето бебе, планирайте да направите нещо дребно, но специално за себе си, след като се приберете от болницата. Това може да бъде луксозен нов балсам за устни, сладък чорапогащник (или нещо друго еластично или щадящо тялото след раждането), любимия ви сладолед или любимата ви пица. Може да бъде много освежаващо да имате нещо подобно, което да очаквате с нетърпение, когато сте се изморили от работа или се почувствате претоварени от новото попълнение в семейството ви.

2. Приемете помощ от другите. Ако някой иска да ви сготви любимото ви ястие или да се грижи за по-големите ви деца някой следобед, кажете „да“. Позволете на партньора ви да поеме домакинските задачи, с които сте били ангажирани в миналото. В зависимост от темперамента ви, може да е предизвикателно или да се чувствате неестествено да приемате толкова много помощ от другите, но е важно да оставите другите да поемат повече от вашите отговорности, за да можете да използвате това време за възстановяване.

3. Направете почивката приоритет. Лишаването от сън може да ви накара да се почувствате много по-зле отколкото всъщност сте. Подремвайте, когато е възможно.

4. Намерете малко занимание, което ви харесва и ви напомня кой всъщност сте. Да си родител е невероятно нещо, но не всичко се върти около това. Слушайте нов подкаст или аудиокнига, докато храните бебето си. Гледайте документален филм, докато миете чиниите. Дори да са няколко минути за такива дейности, продължете да инвестирате в себе си като личност.

5. Опитайте се да се упражнявате. Това не е непременно с цел отслабване и премахване на теглото, което сте натрупали по време на бременността, а за да оцените какво е постигнало тялото ви през бременността, признавайки пред себе си как се е променило и да направите всичко възможно, за да го укрепите. Освен физическите ползи, дори една бърза разходка до пощенската кутия може да подобри настроението ви и да осигури психическо спокойствие.

6. Насладете се на успокояващ душ. Хигиената понякога намалява, след като сте родили бебе, но намирането на време за душ, за измиването на зъбите и сресването на косата, може да ви осигури изненадващо подобрение на настроението и енергията. Ако преди това ви е било приятно да се гримирате, сложете си спирала или изпробвайте нов нюанс на червило. Може да го намерите за освежаващо.

7. Насладете се на спокойните моменти с вашето бебе. Ако заспи в ръцете ви, насочете всичките си сетива и усетете този момент. Как изглеждат бузите му? Носът му притреперва ли докато си поема дъх? Как мирише косата му? Какво е усещането да чувствате кожата му до вашата? Това може да ви помогне да се почувствате по-свързани с бебето си и да си припомняте тези специални моменти по-късно в живота много по-добре.

8. И накрая, едно от най-добрите неща, които можете да направите, за да се грижите за себе си, е да го правите всеки ден. Свържете се с партньора си. Поемете дъх. Свържете се с децата си. Поемете дъх. Направете нещо за себе си. Поемете дъх. Помислете накъде отиват или къде са мислите ви. Поемете дъх. Може да усещате дните сякаш минават бавно, но се погрижете за себе си възможно най-добре и искайте помощ при нужда.

Автор: Ейми Стюарт
Ейми Стюарт описва себе си като запален писател и като човек с желание да бъде страстен защитник на нуждаещите се, особено за хората, засегнати от психични заболявания. Тя е завършила Правни науки в Аризонския държавен университет, където също изучава английски език и история, ръководила е писането и е била автор в The State Press. По-късно тя работи с рискови студенти и млади хора. В момента тя обича да прекарва време със семейството си, да чете, да пише, да тренира, да пече и да се записва за доброволчески дейности в обкръжаващата я среда.

Източник:https://www.postpartum.net
Превод за Фондация „Нашите недоносени деца“: Георги Младенов