Страхотни новини за ражданията по време на COVID-19

Страхотни новини за ражданията по време на COVID-19

По време на карантината, заради пандемията, се наблюдава огромен спад на преждевременно родените бебета. Уроците от това.

Най-накрая някои добри новини от пандемията от COVID-19 и нарушението на нормалното протичане на живота, което предизвика. На много места с въвеждането на карантина тази пролет имаше доста по-малко преждевременни раждания, отколкото се счита за нормално.

Тенденцията изглежда не е универсална, но където е приложима, данните са потресаващи. В Дания броят на бебетата, родени преди 28 гестационна седмица – нормата е 40 седмици – е спаднал с 90% по време на въведените ограничения в страната тази пролет. В един регион на Ирландия процентът на родените с много ниско тегло при раждане е намалял със 73% между януари и април в сравнение със средните стойности за предходните две десетилетия. По-малко намалени данни са наблюдавани в части от Канада, Австралия и Нидерландя. На други места клиники и лекари започват да проучват собствените си данни.

Разбира се, една от причините да се радваме е, че много родители са имали по-здрави и по-щастливи бебета тази пролет. Преждевременното раждане и ниското тегло са свързани с различни медицински усложнения, вариращи от церебрална парализа или смърт, в най-тежките случаи, до проблеми с ученето или зрителни проблеми, когато пораснат. Например, американският певец Стиви Уондър, който се ражда шест седмици по-рано, е сляп.

Но по-голямата причина да се радваме е, че в крайна сметка това явление може да ни помогне да разберем какво причинява преждевременното раждане и по този начин да го предотвратим. Засега можем само да спекулираме, тъй като изследователите, стоящи зад датското и ирландското проучване, признават, че изследванията им все още не са проверени.

Едно от обясненията за по-малко преждевременни раждания може да бъде намаляването на замърсяването на въздуха по време на изолацията, тъй като по-малко хора са шофирали или летели със самолет, а фабриките са замърсявали по-малко. Друг фактор би могъл да бъде, че бъдещите майки са имали по-малко инфекции – и по този начин по-малко възпаления, тъй като бяха намалени контактите с хора и микроби , а и започнахме обсесивно да мием ръцете си.
Но най-очевидната и правдоподобна причина изглежда е, че за много бъдещи майки, макар и не всички, ограниченията в придвижването намали стреса. Това може да изглежда контраинтуитивно, защото пандемията сама по себе си е голям стрес. Нещо повече, ограниченията са лишили много хора от препитанието им и по този начин е причинило допълнително финансово и дори екзистенциално безпокойство.

Пандемията и ограниченията обаче не бяха стресиращи за всички. За някои е повод за радост. Хората останаха у дома, или работеха дистанционно, или просто си почиваха, за което бременните жени се съветвани да направят това така или иначе. Стресът при пътуването до работното място изчезна. Имахме и повече възможности да спим.
Допълнителен фактор, понижаващ стреса по време на бременност, е усещането за подкрепа от партньора и семейството. Проучванията показват, че колкото повече бащата е ангажиран, толкова по-добре се чувства майката. И по време на изолацията, татковците, работейки от вкъщи имаха повече възможности да правят точно това.
За някои жени същата ситуация засили стреса и страданието, защото ограниченията доведоха също до трагични епидемии от домашно насилие. SARS-CoV-2 не е просто ужасен, но е и изключително несправедлив, защото ни засяга по различен начин.

Но дали стресът е правдоподобен фактор при преждевременното раждане? Майчината тревожност и депресия със сигурност имат отражение върху плода. Някои проучвания предполагат, че „стресът изглежда увеличава риска от преждевременно раждане“, докато други хипотези сочат, че преждевременното раждане може дори да бъде еволюционна адаптация в тежки ситуации. Това показа, че механизмите и детайлите остават загадка.

Анекдотично, обаче винаги е имало връзка. Помислете само за Томас Хобс, английският философ, известен с тъмната си представа за живота като „самотен, беден, гаден, груб и нисък“. Хобс е роден през 1588 г., когато майка му, бременна едва в седмия месец, разбира, че испанската армада, най-яростната военна флота, създавана някога, наближава бреговете на Англия. Толкова се уплашила, че веднага ѝ започнали родилните мъки, по думите на Хобс, „страхът и аз се родихме заедно като близнаци.“

Трябва да продължим да изследваме точната етиология на преждевременните раждания. Но някои прозрения, изглежда, не са разумни. Бременните жени трябва да имат възможно най-много почивка и възможно най-голяма подкрепа от своите партньори. Това е и въпрос на обществено здраве, работодателите и правителствата трябва да помагат с отпуска по майчинство и бащинство, които да започват преди раждането.

И отделно, трябва да прилагаме поуките, които научихме по време на изолацията: да опростим живота си и да забавим темпото. Защото понякога по-малкото наистина е повече.

Източник: https://www.bloomberg.com
Превод за Фондация „Нашите недоносени деца“: Спасимир Пилев