Генерализирано тревожно разстройство по време на бременност

Генерализирано тревожно разстройство по време на бременност

От Арлин Кункич, медицински преглед: Стивън Ганс МД, Актуализирана на 24 август 2020г.

Тревожното разстройство по време на бременността добавя още напрежение към и без това достатъчно стресиращо време от живота. В случая на генерализираното тревожно разстройство (ГТР) и хроничното притеснение, с което се характеризира, може да ви попречи да се насладите на бременността си – от момента, в който откриете, че сте бременна, до много след раждането на бебето ви. Ако усещате, че хроничното притеснение излиза от контрола ви, споделете как се чувствате на личния си лекар или на друг здравен специалист.

Разпространение
Известно е, че около 6% от населението ще изпита ГТР по някое време на живота си. Всяка година между 1% и 3% ще живеят с генерализираното тревожно разстройство. То е два пъти по-често срещано при жените, сравнение с мъжете, което го прави от особено значение по време на бременността. Разпространението на ГТР по време на бременността е в диапазона от 8,5% до 10,5%.

Генерализираното тревожно разстройство обикновено не е диагностицирано, защото може да е трудно да се различи от обикновеното притеснение. В тази връзка, жена, която винаги се е притеснявала, може да развие ГТР по време на бременността, вероятно заради хормонални промени, психично състояние и социални задължения (т.е. да напусне работа, да се подготви да отглежда нов член на семейството).

Проучване през 2011г. показа,че симптомите на безпокойство по принцип са най-високи в първия триместър на бременността и после намаляват. Все пак, много жени имат ГТР, припокриващо се с други разстройства като например депресия, което може да направи тях и техните неродени деца много уязвими.

Рискове и усложнения
Продължително проучване през 2015г. на жени с голямо депресивно разстройство и генерализирано депресивно разстройство показва, че тези с ГТР в допълнение към депресия, са имали по-лошо качество на живота и много по-често са се притеснявали за нещо. Нелекувано ГТР може да доведе до усложнения в бременността като ниско тегло на бебето при раждане, преждевременно раждане, високо кръвно налягане, проблеми с невроразвитието на бебето и затруднение в процеса на раждането.
Веднъж родила, вие също може да имате проблеми с всички грижи, които изисква едно новородено или с изграждане на връзка с вашето бебе.

Опции за лечение
Лечението на ГТР по време на бременността може да включва психично образование, терапия и/или лекарства. В много от случаите лечението е съобразено с уникалната ситуация на майката, вземайки под внимание тежестта на симптомите и от колко време е тревожността:

  • Психичното образование е важно в ранните периоди на бременността и по време на поставена диагноза, за да помогне да се намали отричането и стигмата и лечението да бъде успешно.
  • Tерапията, като например когнитивно-поведенческата терапия (КПТ), най-често се използва самостоятелно в леки случаи на ГТР или в комбинация с лекарства в по-тежки случаи. КПТ може да включва когнитивно преструктуриране (техника, която се фокусира върху мислите ни), разобличавания, тренировки за успокояване и терапия за насочване на вниманието
  • Лекарства могат да бъдат използвани в по-критични случаи. По принцип е предписван селективен инхибитор за реабсорбацията на серотонин (СИРС) (пр. Прозак, Лексапро). Бензодиазепини могат да бъдат използвани за краткотрайно справяне с притеснителността.
  • Подкрепата също е важен компонент в справянето с ГТР. Ако имате ГТР по време на бременността, потърсете подкрепа от семейството си, приятелите и общността, за да ви помогнат да се справите.


Мога ли да приемам лекарства за ГТР по време на бременността?
Ако имате ГТР и сте бременна, вероятно се чудите дали е безопасно да приемате лекарства. Най-добре е това решение да бъде оставено за Вашия лекар, но по-често лекарства се предписват, когато ползите надделяват над рисковете. С други думи, ако страдате от осакатяващо безпокойство, което е почти сигурно, че ще повлияе на бременността ви, лекарството може да е добра опция.

Селективните инхибитори за реабсорбацията на серотонин преминават по плацентата, но са считани за достатъчно сигурни по време на бременността. Бебетата на майки, приемали СИРС по време на бременността, могат да страдат от синдром на адаптацията при новородено, чиито симптоми включват треперене, проблеми с храненето и дразнене. Ако сте приемала бензодиазепини често по време на бременността, бебето ви също ще бъде наблюдавано за странични ефекти от лекарството.

Сигурно си мислите и за кърменето. Всички селективни инхибитори за реабсорбция на серотонин имат ниско съдържание в кърмата и са считани безопасни за прием по време на кърмене. Освен това има достатъчно информация, в подкрепа на дългосрочната им безопасност и липса на негативни ефекти.

Думи от автора на статията
Може да се притеснявате дали изобщо е отговорно да забременеете, ако имате ГТР. Когато е успешно лекувано, няма никаква причина жена с генерализирано тревожно разстройство да се въздържа от деца. Направете план с вашия лекар за това как да се справите със симптомите, в случай че такива се появят, и поддържайте контакт с него, за да поддържате безпокойството ви под контрол.

 

Превод за Фондация „Нашите недоносени деца“: Виктория Ценова
Източник: https://www.verywellmind.com