Недоносените бебета: осем съвета за семейството и приятелите

Недоносените бебета: осем съвета за семейството и приятелите

Ключови моменти:

  • Родителите на недоносени бебета преминават през много стресови моменти в ранните месеци от живота на своите бебета.
  • Практическата помощ и емоционалната подкрепа от приятели и семейство могат да помогнат на родителите да преминат малко по-леко през този период.
  • Добре е да попитате родителите как можете да сте им от помощ.

Подкрепа за родителите на недоносени бебета

Да си родител на недоносено бебе може да бъде много стресиращо. Майките и бащите на тези новородени често преминават през много емоционални възходи и спадове в първите седмици и месеци от живота на своите деца.

Когато получават практическа помощ и емоционална подкрепа от семейството и приятелите си, родителите често се справят много по-добре. А когато чувстват, че се справят добре, те са по-способни да се грижат за децата си.

Ето как можете да помогнете:

1. Празнувайте, както се прави обикновено, когато се роди бебе

Изпратете поздравления, картичка или цветя и позвънете на новите родители. Като празнувате раждането на бебето по този начин, вие също им помагате да празнуват. Изпратете подарък, ако това правите обикновено. Малките подаръци за родителите могат да им помогнат да се почувстват обгрижени.

Ако мислите да подарите дрехи за бебето, уверете се, че са много лесни за обличане и събличане – да бъдат със свободни деколтета и мишнички. Дрехите с размер за новородени също могат да бъдат полезни, защото много родители няма да са закупили по-малки размери. Бебешките дрехи за по-късно са прекрасни, защото те ще помогнат на родителите да мислят за бъдещето, когато детето им е у дома.

Друг подарък може да бъде ваучер за ресторант в близост до болницата, така че родителите да могат да се хранят и да прекарват известно време заедно, но пак да са близо до бебето си.

„Много хора изпратиха цветя през първите няколко дни след раждането. Повечето преждевременно родени бебета прекарват поне две седмици или повече в болница, така че е хубаво да изпратите цветята или подаръка малко по-късно. Това е приятна изненада и е насърчаващо по време на дългото чакане“.

– Майка на бебе, родено в 35 г. с.

2. Предложете практическа помощ

При нормални обстоятелства, родителите ще посещават болницата толкова често и толкова дълго, колкото се налага за дни, седмици или месеци напред. Това означава, че обичайните ежедневни задължения ще бъдат трудно изпълними или невъзможни, което може да бъде стресиращо. За съжаление, в текущата епидемиологична обстановка, нещата не стоят точно така и често родителите нямат възможност изобщо да посещават бебетата си.

Все пак, бихте могли да предложите да окосите тревата, да разходите кучето, да сготвите, да напазарувате, да заведете по-големите братчета и сестричета на детска градина или на училище, или пък да гледате децата вечер. Да закарате родителите до болницата също може да бъде добра помощ, защото паркирането и транспортът могат да бъдат скъпи.

3. Подкрепете родителите с това, от което имат нужда
Добре е да попитате родителите от какво точно се нуждаят. Някои искат да се затворят и да се справят със ситуацията сами или само с няколко близки приятели и семейството. Уважете желанията им, но в същото време им покажете, че мислите за тях. Можете няколко пъти да предложите помощта си.

Други родители имат нужда от много хора наоколо за подкрепа. Те може да искат да имат компания в болницата. Можете да предложите да шофирате, да обядвате или просто да поседите с тях. Понякога родителите имат нужда да говорят за неща, различни от бебето. Потребностите им могат да се променят, докато бебето също расте и се променя.

„Открих, че седмиците, в които бебето ми беше в болницата, са много самотни. Приятелите, които ми помогнаха най-много, бяха тези, които предложиха конкретни неща. Те казаха неща като: „Утре ще те закарам до болницата“ или „Ще се срещнем там и ще хапнем заедно на обяд“. Приятелите, които казаха: „Кажете ми, ако мога да направя нещо“, не помогнаха толкова много. Те бяха също толкова искрени, но щеше да бъде по-лесно, ако предлагаха нещо конкретно.“

– Майка на 28-седмично недоносено бебе

4. Поддържайте връзка с родителите
Текстово съобщение, имейл, кратко телефонно обаждане или гласово съобщение, а защо не и старомодна пощенска картичка – това са простички начини родителите да разберат, че сте до тях. Тези жестове им помагат да почувстват подкрепата ви, както и това, че не сте ги забравили.

Опитайте се да разберете колко стресирани са те и не им се сърдете, ако забравят рожден ден, не могат да присъстват на семейно събиране или се интересуват по-малко от случващото се в живота ви. Не че това не ги вълнува, просто точно в този момент цялата им енергия е фокусирана към бебето им.

„Когато почувствате нужда, насърчете близките си да ви посетят. Добре е да имате малко почивка, чист въздух и разговори на различни теми, защото болницата се превръща във вашия живот.“

– Майка на 27-седмично недоносено бебе

5. Говорете позитивно за бебето
Избягвайте да говорите за лоши неща, които могат да се случат, или предизвикателства за бебето, освен, ако родителите не повдигнат въпроса. Не давайте съвети и не сравнявайте опита на родителите с опита на други родители или деца. Вместо това говорете хубави неща. Например „Тя расте бързо“ или „Той има все по-добър апетит“.

6. Не очаквайте да гушнете бебето
Недоносените бебета са много чувствителни към допир, шум, инфекции и други неща около тях, така че гушкането или докосването от външни хора често е ограничено или не е позволено. Родителите също могат да бъдат много предпазливи относно своите недоносени бебета.

Вероятно няма да е възможно да видите бебето, докато е в болница, защото посещенията са ограничени дори за семейството. Но можете да поискате да видите няколко снимки на бебето (ако родителите пожелаят да ги споделят) или да предложите да изпиете по кафе заедно.

Не се изненадвайте, ако все още не можете да гушнете бебето, когато то се прибере вкъщи. Недоносените бебета могат лесно да се претоварят. За известно време около тях не бива да има твърде много хора и стимули.

Ако сте болни, трябва да избягвате посещение на семейство с недоносено бебе, защото то може да се разболее много лесно.

7. Слушайте родителите
Родителите могат да имат смесени и дълбоки чувства относно недоносеното бебе, както и от преживяванията от раждането или болницата. Те може да бъдат подтиснати седмици, месеци или дори години.

Бъдете отворени, оставете ги да говорят и избягвайте да давате съвети, освен ако те не ги поискат. Избягвайте да ги сравнявате с други родители, които са имали трудности и се опитайте да не бъдете твърде негативни или твърде позитивни. Това може да бъде сложно, но ако слушате повече, отколкото говорите и оставите да говорят родителите на недоносеното бебе, е по-вероятно да сте полезни.

8. Продължавайте да предлагате помощ и след прибирането на бебето у дома
Член на семейството или приятел може да остане при родителите за няколко седмици, след като бебето се прибере у дома. Някой наистина може да бъде от помощ, ако се заеме с пазаруването или воденето на другите деца на детска градина и училище.

Превод за Фондация „Нашите недоносени деца“: Валентина Иванова
Редактор: Деси Толумска
Източник: https://raisingchildren.net.au