За някои особености в развитието на преждевременно родените деца

За някои особености в развитието на преждевременно родените деца

Повечето преждевременно родени деца се развиват също като доносените си връстници, но има рискове от усложнения, за които родителите трябва да следят.


Късно преждевременно раждане (34 – 36 г. с.)

Голямата част от недоносените бебета са родени в този период от бременността. Повечето им органи са напълно развити, но мозъкът им тепърва трябва да претърпи още промени. Все пак при тези бебета рискът от проблеми с развитието и от затруднено дишане, в сравнение с бебетата, родени по-рано, е много малък. Болничният им престой е свързан с необходимостта от наддаване и усвояване на умения за синхронизация на дишане, сукане и гълтане, като в този процес се наблюдава и цялостното развитие на бебето, за да бъдат идентифицирани потенциални затруднения.

Изключително недоносени бебета

Недоносените бебета, родени преди 28 г.с., и бебета, родени с екстремно ниско тегло – под 1 кг., са в най-голям риск от проблеми с развитието. Рискът се увеличава, ако при тях са се появили и допълнителни усложнения при престоя в неонатологичното интензивно отделение.

Ако имате каквито и да е притеснения относно развитието на Вашето бебе, доверете се на инстинкта си и говорете без колебание с Вашия личен лекар или педиатър. В някои случаи може да се наложи детето да бъде консултирано и от други специалисти, като УНГ, офталмолог, логопед, ерготерапевт, физиотерапевт или зъболекар.

Езиково развитие

При някои от недоносените деца се наблюдават задръжки и изоставане в езиково-говорното развитие, но това е изключително индивидуално и зависи от цялостното неврологично, когнитново и психо-социално развитие на детето, което включва както биологични, така и социални фактори.
Езиковите проблеми понякога могат да бъдат ранен признак на проблеми със слуха, така че е важно да бъде осъществен надежден слухов скрининг във възможно по-ранен етап от развитието на детето.

Физическо развитие

По-голямата част от недоносените бебета имат стандартно физическо и двигателно развитие, но съществуват различни предпоставки, които могат да му повлияят негативно, напр. неврологични нарушения, особености в мускулния тонус и др.

Често срещани проблеми с двигателния апарат:

Около 40% от изключително недоносените деца имат леки двигателни увреждания. Те включват проблеми с:

• фина моторика – например захват на молив/ химикал

• двигателно планиране – напр.разбиране как да се заобикалят или прескочат препятствия в средата

• визуално-моторна координация – напр. копиране на геометрични и други форми

• сензомоторни умения – напр. вдигане на пълна чаша без да се разлее съдържанието.

Зъби

Недоносените бебета са по-предразположени към проблеми със зъбите, отколкото доносените. Те могат да включват:

• Ненормален зъбен емайл: зъбът може да изглежда сив или кафеникав, или да има неравна повърхност. Подобни зъби са по-предразположени и към кариеси, които се образуват по-лесно при нарушен емайл. Затова редовното миене на зъбите помага.

• Късни зъби: зъбите на недоносените бебета често се появяват няколко месеца по-късно от зъбите на доносените деца, но все пак, най-често, изникват в обичайния ред.

• Високо небце: това може да повлияе на говора и захапката. Повечето деца се адаптират към формата на небцето си, но други може имат нужда от шини на по-късен етап.

Добре е да посетите детски зъболекар, в идеалния случай преди детето да навърши една година.

Сензорно развитие

Слух

При недоносените бебета рискът от увреждания на слуха е по-висок, отколкото при доносените, но много малко от тях имат тежки двустранни проблеми, които налагат употреба на слухови апарати или кохлеарни импланти.

При повечето бебета първият скрининг на слуха се прави, докато са още в болницата. Тогава се откриват повечето проблеми със слуха, но някои се диагностицират и на по-късен етап. Важно е глухотата да бъде диагностицирана навреме и да се вземат нужните мерки, защото децата трябва да чуват правилно, за да развият езикови, социални и комуникативни умения.

Зрение

Преждевременно родените деца са по-предразположени към зрителни нарушения в сравнение с доносените си връстници. По-вероятно е те да развият леки зрителни проблеми като късогледство или далекогледство, кривогледство, нарушена контрастна чувствителност и др.

Най-тежките очни проблеми се диагностицират много рано. На повечето от недоносените бебета се правят редовни очни тестове – първите са още докато са в болницата, което може да допринесе за ранното лечение.

Сензорна чувствителност

Някои родители казват, че техните недоносени деца имат повишена или понижена сензорна чувствителност – например към стимули като шум, светлина или определени тъкани. Някои недоносени бебета имат повишена орална чувствителност, което би могло да доведе до проблеми с храненето. Също така, недоносените бебета е по-вероятно да имат по-нисък праг на болка от доносените.

Развитие на мисленето и ученето

Повечето недоносени деца имат нормално когнитивно развитие и се справят добре в училище. Някои от тях обаче изпитват затруднения по отношение на различни мисловни операции, както и обучителни затруднения. Например, те могат да имат проблеми с четенето, планирането и съсредоточаването върху задачата. Може да не забележите никакви проблеми, докато детето не тръгне на училище. Недоносените деца понякога се нуждаят от допълнителна подкрепа в училище, за да се справят с усвояването на материала

Социално и емоционално развитие

По-голямата част от недоносените бебета имат стандартно социално и емоционално развитие, но е възможно да се държат по различен начин от доносените бебета. Например през първата година от живота си недоносените бебета често са по-малко склонни да взаимодействат с другите, в сравнение с доносените бебета. По-вероятно е да погледнат настрани, за да избегнат претоварване, както и може да стават раздразнителни по-бързо.

В процеса на израстване, тези особености все по-малко ще ви притесняват. Ако се научите да разчитате езика на тялото на вашето дете, това може да ви помогне да разберете кога то иска да се ангажира с контакт и кога иска да се оттегли и да си почине.

Социални и емоционални проблеми

Ако детето има „социални и емоционални проблеми“, това означава, че има проблеми с приспособяването към заобикалящата го среда, спазване на правилата и със социализацията с други деца и възрастни.

Повечето деца изпадат в истерии, разстройват се и изпробват границите на търпението ви. Но за децата, родени преждевременно, е по-трудно да се справят и да управляват чувствата си. За тях е трудно да запазят спокойствие, да се хранят добре и да спят добре. Някои може да имат по-ниско самочувствие или да намират приятелствата за трудна задача.

Необходима е любяща, стабилна, стимулираща и безопасна домашна и училищна среда, където вашето дете може да създаде близки отношения, като всичко това ще подпомогне развитието му. Този вид среда може също да смекчи някои проблеми в развитието. При подходящи условия и среда е възможно децата с ранно забавяне да наваксат по-късно в детството или тийнейджърските години.


 

Източник: raisingchildren.net.au
Превод за Фондация „Нашите недоносени деца“: Мартина Вакинова
Редактор: Янина Здравкова