Какви са ползите от четенето на новородени и недоносени бебета

Какви са ползите от четенето на новородени и недоносени бебета

Експерти и родители споделят своите виждания:

Четенето в Отделението за интензивно лечение на новородени) ми помогна да се почувствам по-близо до синовете си, но има ли наистина полза за новородените бебета? Изучавам науката и мненията на експерти, за да разбера.


 

Един от най-добрите начини, по които намерих връзка с моите синове, когато бяха новородени в интензивното отделение, беше това да им чета.
Тогава ми се струваше напразно. Понякога бях в стая с други родители и осъзнавах, че ме чуват да чета глупави рими на глас. И всичко това докато момчетата ми спяха (през повечето време).

Имаше ли всъщност някакъв смисъл? Както се оказа – да, имаше. Тук се задълбочавам в ползите от четенето на вашето бебе в Интензивното неонатологично отделение /ИНО/.

Моят опит с четенето на децата ми в Интензивното неонатологично отделение

Както споменах, чувството да чета през кутия от плексиглас на синовете си беше някак несвойствено. Друг път им четях, докато ги държах „кожа до кожа” или докато жена ми ги държеше. Но все пак се чувствах… откъснат. Както повечето преживявания в това приключение, това беше далеч от очакваното. Въпреки това постоянствах, защото редовно сестрите ни казваха, че това е чудесен начин да помогнем за развитието на момчетата.

Различните причини включват:

  • Това би ни помогнало да се свържем с момчетата и да се почувстваме по-близки с тях;
  • Това би успокоило и отпуснало момчетата;
  • Това би помогнало за развитието на мозъчните връзки;
  • Това би помогнало да минава времето;
  • Това може да откъсне умовете ни от стреса на ситуацията.

Със сигурност мога да кажа, че четенето – след като се откъснах от мисълта, че ме чуват когато чета – със сигурност ми помогна да се чувствам по-близо до момчетата.
Усещах, че е нещо, което мога да направя и да е от полза. Нещо, което често е трудно да се постигне по време на преживяването в ИНО.
Но наистина ли помагаше толкова много на момчетата? За да разбера повече, се обърнах към Twitter за повече информация – и я открих в изобилие.

Четенето на новородени: какво казват експертите и проучванията?

Мениджърът на центъра за грамотност в Мидълзбро – Алисън Портър любезно сподели богата информация по въпроса за четенето на новородени.

От 2013г. центърът се занимава с подаряване на книги на неонатологии, което се поддържа от издателя Walker. Инициативата е прегърната и адаптирана в отделения „из цялата страна, включително Брадфорд, Стоук и Скарбъроу”.

Отделът в Мидълзбро е посетен и от авторите Джоана Тролоуп и Адел Паркс, които дойдоха да видят от първа ръка как инициативата помага за свързването и психичното здраве на родителите.

Получих също така по-нататъшно прозрение от терапевта за новородени и деца – Илейн Макмеън, която казва:
„Четенето на вашето новородено бебе е чудесна възможност за свързване с него чрез комуникация, взаимодействие и развитие.”

Проучване 1: Четене от родителите = по-малко случаи на спадане на сатурацията

Това, че нашите бебета могат да успокят от гласовете ни, ми се струваше странно, предвид тяхното травматично влизане в света и физическата бариера между нас.

И все пак проучванията подкрепят тази идея. Едно такова проучване установява, че новородените бебета са преживели по-малко случаи на спадане на сатурацията (спад в насищането на кръвта с кислород) по време на и до един час след четенето от родителите, отколкото преди него.

Опитните родители в ИНО ще познаят твърде добре стреса при спадането на сатурацията и паниката, която може да предизвика, докато машините кънтят зловещо. Да се знае, че родителите могат да допринесат за подобряването на този тип инциденти, със сигурност е голямо успокоение.

Изследването заключава:

Говоренето на глас може да бъде важен начин, по който родителите да участват в грижите за недоносените си деца.

М. Скейла, С. Сео, Д. Лий-Парк, С. Маклър, Р. Палафутъс, К. Абубакар. – Ефект от четенето при недоносени бебета върху измерванията на кардиореспираторната стабилност в отделението за интензивно лечение на новородени. J Перинатол. 2018 ноември; 38 (11): 1536-1541. doi: 10.1038 / s41372-018-0198-4. Epub 2018 август 17. PMID: 30120423.
Благодаря на Алисън, че сподели това проучване.

Изследване 2: Изграждане на връзка

Тази статия Лин Уокър подчертава ползите за родителите. Твърде често родителите, чиито деца са в интензивно неонатално отделения, се оказват неспособни да участват адекватно или да осигурят родителски грижи.

Докладът заключава, че четенето е начин родителите да се чувстват свързани.

Четенето на бебета от родителите в Интензивното неонатологично отделение е интервенция, която може да свърже родителя и бебето, и е начин, по който родителите да участват в грижите. Тази намеса може да има много предимства и може да повлияе положително на отношенията родител-бебе.

Четенето на бебета от родителите в ИНО е интервенция, която може да свърже родителя и бебето, и е начин, по който родителите да участват в грижите.

П. Уокър – Свързване чрез книги: връзка родител-бебе в отделението за интензивно лечение за новородени. Неонатална мрежа. 2013 г. март-април; 32 (2): 104-9. doi: 10.1891 / 0730-0832.32.2.104. PMID: 23477977.

Този документ заключава, че четенето може да има положително въздействие върху връзката родител-бебе.
Благодаря на Тамсън Крейн и Ники Крокет, които бяха изключително полезни при споделянето на този документ.

Проучване 3:Подпомагане на взаимодействието и четенето в по-късно детство

Друго проучване, споделено от Тамсън, разкрива ролята на четенето върху взаимодействието между родители и бебета. Изследването, проведено от Джанис Ларивиер и Джанет Реник, също изследва как навикът за четене продължава след изписването от ИНО.

86% от родителите, участващи в проучването, смятат, че четенето на детето им е приятно, като 69% казват, че това ги кара да се чувстват по-близо до бебето си. Родителите, участващи в проучването, също са били два пъти по-склонни да четат на децата си след изписването от контролната група (изписани преди стартирането на програмата за четене).

Изследването заключва:

Подкрепяйте четенето на книги от родители в ИНО за подобряване на взаимодействията между родители и бебета и насърчаване на четенето.

Д. Ларивиер, Д. Реник. – Четене на книжка с картинки на бебета в неонаталното отделение за интензивно лечение като интервенция в подкрепа на взаимодействието между родител и бебе и по-късно четене на книги. Д. Бехав, педиатър. 2011 февруари-март; 32 (2): 146-52. ido: 10.1097 / DBP.0b013e318203e3a1. PMID: 21289497.

Как се чувстват другите родители при четенето на своите бебета в ИНО?

Предвид собствените ми положителни чувства към четенето в ИНО, исках да разбера какво мислят другите родители.

„Самюел Уилсън, колега и бащата в ИНО, твърдо вярва, че „работи”. Той с радост сподели, че неговата дъщеря, която е била в ИНО, се научила да чете по-рано от връстниците си. Той е уверен, че за това е помогнало четенето в отделението за новородени. Това му спечелило прякора „Roald Dahl татко”(известен английски писател на детски книжки).

Бях насочена и към този зашеметяващ откъс, който документира мислите и чувствата на една майка, за това как четенето на недоносеното бебе й е помогнало да се свърже със сина си.

В друг откъс, който ми сподели Алисън, една майка в ИНО разказва мислите си за четенето – и как първоначалната й резервираност скоро дала път на фокусирането върху ползите. Нейният съвет към родителите в отделението за новородени? Тя казва:

„Просто го направете – в началото се чувствате глупаво, чувствате се неловко, защото в стаята има други родители и между вас има стена. Но това успокоява бебето, което може да започне да разбира и да знае, че сте там.

Хана, майка на бебе в отделение за новородени:

„Не бих могла да го кажа по-добре.”
Говоренето пред публика не е силна страна или приятно преживяване за много хора, така че четенето на глас в стая, пълна с непознати, може да е плашещо. Но повтарям съвета на Хана – опитайте се да видите по-голямата картина и се съсредоточете върху ползите за вашето бебе.

Лора Ан Маккей, част от екипа за набиране на средства в благотворителна организация Bliss, казва:

„Имам теория, че четенето на бебето помага за връзката и психичното здраве на родителите, тъй като това е „нормално” нещо, което можете да направите за бебето си, докато е в отделението, дори ако все още не можете да се гушкате, храните, къпете, обличате и др .”

Лора Ан Маккей

Тя също сподели анекдотични доказателства, че четенето помага на родителите да разговарят по време на труден момент.
Поглед назад … и напред

Общото мнение е единодушно: четенето е важно за развитието на децата. Но децата, родени преждевременно, често може да получат забавяне в развитието и дори може да изпитат социално изключване поради тези забавяния.

Преждевременното раждане на синовете ни беше нещо, което ни шокира и изненада, но бързо разбрах, че е наложително да направя всичко по силите си, за да им помогна – дори когато се чувствах безпомощен.

Толкова се радвам, че пренебрегнах неловкостта да чета на глас в онези ранни дни в болницата. Искрено вярвам, че това помогна на момчетата ми да разберат кой съм и успя да допринесе за техния текущ напредък. Те преминават своите основни етапи в развитието и въпреки спънките в ИНО са в добро здраве и се развиват добре.

Четенето е хоби и рутина, които сме спазвали ревностно като родители и това сега дава плодове. Сега, когато уверено се разхождат и изричат първите си думи, и двете ми момчета обичат да избират книга, с която да си взаимодействат – или да разглеждат картини сами, или да я донесат на мен или на майка си, за да им я прочете.

Аз самият съм запален читател и предвид всички трудности, през които преминахме, съм горд, че тази моя черта ни помогна да продължим напред.


 

Източник и снимка: https://premdad.co.uk

Превод за Фондация “Нашите недоносени деца”: Луиза Попова

Редакция: Женя Драгнева