Анализ на достъпа на родители до неонатологичните отделения в България по време на пандемия | ФННД

Анализ на достъпа на родители до неонатологичните отделения в България по време на пандемия | ФННД

Изминаха две години от началото на пандемията от COVID-19, а с това и две години от радикалните промени в живота на всеки един от нас. Една от първите асоциации, които правим, мислейки за пандемията, е раздяла. А една от най-тежките раздели, които можем да си представим, е тази между родители и бебета – родени преждевременно или с влошено здравословно състояние.

Като организация, влагаща значима част от енергията и експертизата си в мисията за развитие на семейно-ориентираните грижи в неонатологичните отделения, Фондация „Нашите недоносени деца“ следи с тревога рестрикциите, на които са подложени родителите на преждевременно родени бебета по отношение на достъпа си до звената за интензивни грижи.

По данни от изследване на Фондацията сред родители на недоносени новородени, осъществено в периода юни – октомври 2021 г., 40% от семействата са докоснали децата си за първи път едва на изписването им от неонатологичното звено. Този период на раздяла понякога може да продължи повече от месец, а липсата на достъп на родителите до бебета им препятства практикуването на контакт кожа-до-кожа, кърмене и общуване с новороденото, дейности, които имат научно доказани терапевтични свойства в подкрепа на по-бързото и пълноценно възстановяване на недоносените бебета.

Откриването на баланс между институционалните мерки за превенция на разпространението на вируса, и в същото време, зачитането на правото на родителите да бъдат до децата си, както и на потребността на бебетата да са с родителите си, е трудна, но необходима стъпка. Вярваме, че първата крачка към това е определянето на специален статут на новородените, възстановяващи се в неонатологично отделение при издаване на заповеди, уреждащи режима на достъп на външни лица до свиждания при пациенти. Заставаме зад необходимостта от ясно разграничаване на терапевтичните нужди на недоносените и болни новородени от тези на възрастните пациенти, подлежащи на болнично лечение, за което свидетелстват множество научни изследвания.

Цялото изследване на Фондацията можете да прочетете тук.