Бащите имат ключова роля в подкрепата за кърменето и безопасния сън на бебето

Бащите имат ключова роля в подкрепата за кърменето и безопасния сън на бебето

Бащите могат да играят огромна роля и да обусловят значителна разлика, що се отнася до кърменето на бебето и безопасния му сън, е установило ново проучване, ръководено от учени от Северозападния университет и Детската болница Анн и Робърт Х. Лури в Чикаго, САЩ.

В изследването, публикувано в списание “Педиатрия”, са участвали 250 бащи, които са били анкетирани в периода от два до шест месеца след раждането. Проучването е едно от първите по рода си, в което се описва отношението на татковците и опита им в практиките за кърмене и сън на бебето.

Резултатите от него са показали, че сред бащите, които са искали да подкрепят майката на тяхното бебе да кърми, 95% са докладвали, че кърменето е започнало успешно, а 78%, че то е продължило до осемседмична възраст на детето. Процентите са значително по-високи от тези, докладвани от бащите, които нямали мнение или не са желаели майката на тяхното бебе да кърми.

При тях 69 на сто са докладвали, че кърменето е започнало успешно, а само 33 на сто, че то е продължило до осем седмици след раждането.

Проучването е установило също така, че 99% от бащите са докладвали, че поставят бебето да спи, но само 16 на сто от тях прилагат трите най-важни препоръки за безопасен сън на бебетата на Американската академия по педиатрия – поставяне по гръб, подходящо място за сън и твърдо матраче. Почти една трета от анкетираните татковци не са били запознати с поне един важен компонент от тези препоръки.

„Резултатите от нашето изследване подчертават, че бащите играят важна роля за насърчаване на кърменето и безопасния сън на бебетата“, изтъква водещият автор на проучването, д-р Джон Джеймс Паркър, преподавател по педиатрия в Медицинския факултет на Фейнберг към Северозападния университет и педиатър в болницата Lurie Children’s в Чикаго. „Много семейства не се възползват от предимствата за здравето на майчината кърма, защото не им е предоставена подкрепа за успешно кърмене. Бащите трябва да бъдат пряко ангажирани в обсъждането и подготовката за кърменето, а лекарите трябва да опишат важната роля, която те играят за успеха му“.

Д-р Паркър подчертава също така, че бащите трябва да получат съвети относно практиките за безопасен сън на бебето, като тези насоки трябва да включват и двамата родители, за да бъдат най-ефективни.

Уникалните нужди на бащите

Учените изтъкват, че бащите играят важна роля за здравето и благосъстоянието на децата и семейството и затова подготвят и нов инструмент за проучване, наречен Система за наблюдение на риска от бременност (СНРБ), за бащи. Подобен годишен инструмент за наблюдение вече се използва от над 35 години в САЩ, що се отнася до майките на новородени. Скоро той ще предоставя за първи път и данни за уникалните нужди на татковците.

„Като педиатри, нашите усилия са насочени към това да осигурим най-добрите здравни резултати за децата, като успешното кърмене и практиките за безопасен сън са два ключови елемента за постигането на тази цел“, подчертава старшият автор на проучването д-р Крейг Гарфийлд, професор по педиатрия и медицински социални науки във Фейнберг и детски педиатър в Lurie Children’s. „Нашето проучване подчертава факта, че бащите играят важна роля за тези две неща, но може да се направи и още, за да се подкрепят бащите“.

Учените например са открили, че бащите с висше образование са докладвали по-често в проучването, че бебето им е кърмено и е било по-вероятно да са били запознати с насоките за безопасен сън на бебето.

„За да подобрим здравето на децата, трябва да сме сигурни, че информация за кърменето и насоките за безопасен сън достигат до двамата родители след раждането“, подчертават те.

Източник: www.sciencedaily.com
Превод за Фондация “Нашите недоносени деца”: Любка Димитрова