Болка в кръглата маточна връзка през бременността

Болка в кръглата маточна връзка през бременността

Болката в кръглата маточна връзка (кръглите лигаменти между таза и матката) по време на бременността, се усеща от едната или двете страни в долната част на корема. Тя може да е остра, пробождаща като спазми, или да се чувства като дискомфорт.

Тази болка се среща често – особено във втората половина на бременността, когато матката расте и тези лигаменти се разтягат и удебеляват, за да поддържат матката. Свържете се с лекаря си, ако болката е силна или придружена с кървене, или ако имате контракции.

Какво представлява болката в кръглата маточна връзка?

Кръглите маточни връзки в таза са две – по една от двете страни на матката. Докато матката расте по време на бременността, тези лигаменти се разтягат и удебеляват, за да я поддържат. От време на време тези промени могат да причинят болки подобни на спазъм, които са неприятни, но като цяло са безвредни.

Как се усеща болката?

Болка може да бъде кратка и остра или пронизваща, или да се появи внезапно, когато промените позицията си – например при ставане от легло или стол.

Може също да се усети и като придърпване в областта на таза, когато кашляте, обръщате се в леглото или ставате, за да излезете от ваната. Възможно е дори да се появи като тъпа болка след особено активен ден, ако например сте ходили дълго или сте били физически активни.

Тази болка може да създаде усещане сякаш започва дълбоко в слабините и се движи нагоре и навън от двете страни на таза. Болката е вътрешна, но ако се проследи върху кожата, тя ще последва бикини линията на много изрязан бански костюм.

Кога започва болката в кръглата маточна връзка?

Болката в кръглата маточна връзка може да се появи по всяко време на бременността, но е най-често срещана през втория триместър. Това е така, защото матката и околните лигаментни връзки започват да се разтягат, за да направят място за бебето.

Как болката в кръглата маточна връзка се различава от болка в корема по време на бременност?

Острото, пробождащо усещане за болка в тези лигаменти обикновено не продължава повече от няколкото секунди, които са необходими, за да промените позата си или да станете. Въпреки, че тя е често срещано и безобидно оплакване по време на бременността, друг вид коремна болка може да е признак на сериозен проблем като преждевременно раждане, тежка прееклампсия, отлепване на плацентата или друг медицински проблем, който не е свързан с бременността, като апендицит.

Кога трябва да се обадя на лекаря си при болки в корема по време на бременност?

Не се колебайте да се обадите на лекаря си всеки път, когато болката в корема по време на бременност продължава дори след кратка почивка или е придружена от:

 • Силни болки и спазми.
 • Повече от четири контракции за един час (дори ако не са болезнени), или контракция, която не спира.
 • Болка в долната част на гърба (особено ако преди не сте имали болки в гърба), или повишаване на тежестта, която усещате в областта на таза (усещане че бебето натиска надолу).
 • Вагинално кървене, зацапване или промяна във вида или количеството на вагиналното течение.
 • Температура, втрисане, отпадналост или гадене и повръщане.
 • Болка или парене при уриниране.

Как да се облекчи болката в кръглите маточни връзки?

Вашият следящ лекар ще ви даде насоки как да намалите дискомфорта от болката в тези лигаменти. Може също да опитате някой от следните методи:

 • Спрете и починете. Когато се появи болка в кръглата маточна връзка, седнете удобно и се опитайте да се отпуснете. Почивката ще ви помогне да облекчите симптомите.
 • Бъдете грижовни към тялото си и не се натоварвайте. Обърнете внимание на стойката си – дръжте гърба изправен и раменете назад. Избягвайте движения, които влошават болката – като прекалено протягане или разтягане.
 • Сменете позицията си. Опитайте да сгънете коленете си към стомаха или легнете настрани с възглавница под корема за опора и друга – между краката.
 • Забавете темпото. Ако почувствате болка в кръглите маточни връзки, когато сте физически активни, намалете интензивността на физическите занимания, за да видите дали това помага. Когато се почувствате по-добре, постепенно увеличавайте активността си, докато откриете правилния за вас баланс.
 • Опитайте да масажирате областта на лигаментите. Нежно масажирайте болезнената зона с върха на пръстите си.
  Затоплете. Използвайте топла (не гореща) бутилка с вода или вземете вана или душ, за да отпуснете мускулите си.
 • Носете поддържащо облекло за бременни. Много бъдещи майки откриват, че носенето на колан за бременни облекчава болките в кръглите маточни връзки, болките в кръста и натиска в таза, като осигурява нежна и здрава опора за растящия ви корем. (Коланът за бременни трябва да има изрязана част, така че да не оказва натиск върху корема).
 • Обмислете прием на леко болкоуспокояващо лекарство. Ако болката пречи на ежедневните ви дейности, попитайте лекаря си дали може да вземате ацетаминофен (парацетамол) и в каква доза.

Източник: www.babycenter.com

Превод за Фондация “Нашите недоносени деца”: Цветана Керелска