Чрез игра до нови двигателни умения

Чрез игра до нови двигателни умения

Всички знаем, че играта е в основата на детската природа. Чрез нея се развиват социални умения и морални принципи, изграждат се умения за имитация, вербална и невербална комуникация. Освен това, играта помага на връзката дете – родител, особено ако играта се случва на пода (т. нар. “Floor time”), когато детето и родителят са на едно и също ниво.

Играейки, детето по-лесно и по-бързо усвоява нови умения, неусетно може да предприеме нови спонтанни действия, без да обмисля дали ще се справи, или не. Също така, чрез игра децата развиват много важни умения, касаещи грубата и фината моторика, които са им нужни в по-нататъшното им развитие.

Но, защо е важно развитието на грубата и фината моторика?

Докато грубата моторика отговаря за координационните движения на по-големите мускулни групи в тялото, фината моторика отговаря за движенията на най-малките мускулчета на ръчичките. Грубата и фината моторика заедно предшестват развитието на уменията за самообслужване, подпомагат планирането на последователността на действията.

От друга страна, развитието на уменията за самообслужване помагат за по-лесно и по-бързо адаптиране към училищната среда и по-лесно привикване към рутина.

Ръка за ръка с грубата моторика вървят координацията и балансът. За да тича, скача, рита и да се катери едно дете, трябва първо да е усвоило добре координацията между крайниците си, както и взаимодействието с околната среда.

Как да подобрим тези умения, включвайки игра?

Нека започнем от най-лесното, сензорната пътека, която може да направите от различни по размер възглавници, комбинирани с други различни препятствия (постелки за баня, малки килимчета с различна текстура и др.). Във външни условия могат да се използват стари гуми, от които да се направи пътека.

Обиколка с пълни чаши: при малките деца, заниманието с две неща едновременно никaк не е лесно. Именно заради това тази игра е идеално решение за подобряване на уменията за изпълнение на успоредни и последователни действия. Необходими са ви няколко пластмасови чаши и два контейнера, единия от които, пълен с вода. Пълният контейнер ще е в началото на трасето, а празният – в края. Задачата на детето е да занесе водата до празния контейнер и да я излеее в него, допускайки минимални загуби по пътя.

“Сляпа баба” – тази игра е любима на всички деца. Нужна ви е една кърпа или шал, с който да покриете очите на детето, а останалите участници в играта започват да се движат тихо наоколо, като целта е да не бъдат уловени от “сляпата баба”. Последният “оцелял” е и “бабата” в следващото разиграване.

Ходене по гредае друга игра, която може да помогне на развитието на баланса и координация.

Игра на дамае също идеален вариант за подобряване на координационните и балансиращите умения, а какво по-забавно от това заедно с детето да разчертаете играта?

Играта на ластике игра, която ще подобри гъвкавостта и координация между крайниците.

От друга страна, ръка за ръка с фината моторика, върви и зрително-моторна координация. За да рисува, оцветява, нанизва мъниста или дори да се храни самостоятелно, е необходимо детето да има добра координация между очите и ръцете.

И отново е налице въпросът: Как да подобрим тези умения, използвайки игра?

Игра с пластилин/глина: една класическа игра, която е много забавна, но и много полезна за най-фините движения на ръцете.

Изработка на таралеж от картоф (или пластилин) и клечки за зъби – отново много актуална игра, която подобрява координацията между очите и ръцете.

Откриване на съкровища в пясъка: заровени малки играчки в сандъче с пясък/грис/кинетичен пясък, които децата да откриват, ровейки с ръце.

Сензорни балони (домашни анти-стрес топки): още една много интересна игра, а нужни са ви най-обикновени балони за игра, които да напълните с брашно, нишесте или балсам за коса.

Оцветяване с боя за пръсти:редуване на пръстчетата при оцветяване (показалец, среден, безимен) при правене на гъсеница от пръстови отпечатъци, или рисуване на различни други фигури.

Театър на сенкие още една много хубава и забавна игра за цялото семейство. Освен, че подобрява фините моторни движения, ще откриете дали пръстите ви са достатъчно гъвкави, за да направите сянка на едно зайче.

Ако наблюдавате затруднения в двигателните умения на Вашето дете и имате въпроси или притеснения, свързани с развитието на неговата фина, груба моторика и координация, можете да посетите ерготерапевт. Специалистите по ерготерапия оценяват двигателното развитие и уменията за двигателно планиране на детето и може да  посетите такъв терапевт още от 6-месечна възраст на бебето. Ролята му е чрез игрови и терапевтични похвати да се постигне подобряване на способностите на детето да се справя с ежедневните си дейности и изграждане на самостоятелност. Ерготерапията обръща внимание на моторното развитие на детето, организацията, планирането, координацията, баланса и пространствената ориентация.

 


За автора

Милица Русанова, ерготерапевт към Център за детско развитие “Малки чудеса” от 2018 г. Завършила бакалавър “Медицинска рехабилитация и ерготерапия”  към Медицински факултет, след което магистратура “Ерготерапия за деца и възрастни с нарушения” във Факултет по науки за образованието и изкуствата, към Софийски университет.

Ако имате притеснения относно самостоятелността на детето си, може да се обърнете за индивидуална консултация към Милица Русанова, както и да разгледате повече подробности за новата група на Център за детско развитие „Малки чудеса“ – „Уча се да бъда самостоятелен“

За Център „Малки чудеса“

Център за детско развитие “Малки чудеса„ е терапевтично пространство, част от Фондация “Нашите недоносени деца”, което предоставя комплексна терапевтична подкрепа и консултиране на деца в ранна възраст (0-7 г.) и техните семейства. В Центъра работят логопеди, психолози, ерготерапевт, фамилен терапевт, които имат дългогодишен опит в работата с деца в ранна възраст, срещащи различни по тежест и произход развитийни затруднения. Център “Малки чудеса„ дава възможност за провеждане както на индивидуални, така и на групови терапевтични занимания, групи за адаптация за деца, групи за подкрепа за родители, лекционно-дискусионни семинари по теми, свързани с родителство и подкрепа на ранното детско развитие.


Свържете се с нас, за да получите повече информация и/или да запишете час за консултация на телефон 0887 54 54 46 или от формата долу.