COVID-19: Защо кърменето е толкова важно за имунната система на новороденото

COVID-19: Защо кърменето е толкова важно за имунната система на новороденото

По-рано тази седмица разхождах кучето на съседа по хълмовете, с изглед към нашия малък град в южното крайбрежие на Англия. В далечината морето проблясваше на ранното утринно слънце. Със сигурност щеше да е великолепен ден!

Под мен градът изглеждаше нормално. Като всеки друг ден. Макар усещането да беше, като че ли е първият пролетен ден, в действителност това беше първият ден от неофициалния “локдаун” във Великобритания и в града имаше много уплашени хора. 

Имах много въпроси. Имахме ли достатъчно храна за цялото семейство, за да издържим един продължителен локдаун? Имахме ли достатъчно сапун? Наистина ли ще ни е достатъчна една бутилка дезинфектант? Как ще се справим без да общуваме с близки и приятели за неопределен период от време?

И после големият въпрос: ако се заразим, ще бъдат ли имунните ни системи достатъчно издръжливи, за дa преборят коронавируса? 

След като интервюирах десетки микробиолози през последните години, научих че светът е пълен с микроби. Всеки от нас е заобиколен от и гостоприемник на трилиони микроби. Повечето са безвредни и много от тях благоприятстват човешкото здраве.

Но някои микроби могат да бъдат опасни. Пример за това – COVID-19 е заразната болест, причинена от наскоро открития коронавирус.

Замислих се за новородените бебета. Те са особено уязвими към инфекции, тъй като се раждат без напълно развита имунна система.

“Единствената ефективна имунна система, която бебето има, се придобива от млякото на майката”, обяснява Меган Азад, асистент в Университета в Манитоба и изследващ учен в Детския болничен изследователски институт в Манитоба.

“Кърменето е много важно за изграждането нa имунната система на новороденото. То в основата си е имунната система в началото на живота, когато бебето няма напълно развита такава. Бебето получава антитела, цитокини и други имунноформиращи компоненти чрез майчиното мляко, затова то е изключително важно, когато новороденото изгражда собствената си имунна система.”

Ето нещо, което вярвам, че всички родители трябва да разберат:

Майчиното мляко играе жизненоважна роля в укрепването на детската имунна система.

Нека обясня. Едно бебе се ражда в свят, гъмжащ от микроби. Недоразвитата му имунна система трябва бързо да научи кои микроби са безвредни (и трябва да бъдат толерирани) и кои – опасни (и трябва да бъдат атакувани).

Оказва се, че съществува малка възможност оптимално да закалим детската имунна система. Тя е свързана с раждането и ранното детство.

Ето просто обяснение на един изключително сложен процес:

  1. По време на вагиналното раждане и кърменето бебето придобива микроби от вагината на майката, червата ѝ, кожата ѝ и нейното мляко, както и от взаимодействието с околната среда.
  2. В червата на кърмачетата микробите, придобити от майката, се хранят със специални захари, наречени млечни олигозахариди. Те са третият най-голям компонент на майчиното мляко и са уникални за кърмата на всяка майка.
  3. Хранейки се с млечните олигозахариди, специални микроби, получени от майката, те се размножават и колонизират червата на кърмачето.
  4. Това са микроби, които помагат на детската имунна система правилно да започне да разпознава кое е безвредно (трябва да се толерира) и кое – опасно (трябва да се атакува).
  5. Това помага бебето да бъде защитено за цял живот.

Посланието, което да отнесете със себе си:

Каквото и да се случи с коронавирусната пандемия, нуждаем се от това децата ни да имат възможно най-силната имунна система, за да се справят с множеството предизвикателства, които ги очакват. Затова е необходимо тя да бъде максимално укрепнала. Това започва с разпространение на посланието за значението на вагиналното раждане (когато то е възможно) и за пълна подкрепа на изключителното кърмене (бебето не приема други храни и течности).

Превод: Наталия Недкова
Източник: https://toni-harman.medium.com
Photo credit: Freepik