Дългосрочните ползи от кенгуру-грижата

Дългосрочните ползи от кенгуру-грижата

Може би вече сте запознати с термините „кенгуру-грижа“ или контакт „кожа до кожа“. Те са не само важен начин за изграждане на връзка с вашето бебе, но помагат и за бъдещия му растеж и развитие. Резултатите от проучване, направено през 2017-а година показват, че контактът „кожа до кожа“ носи дългосрочни ползи за бебетата през целия им живот.

Какво представлява контактът „кожа до кожа“

Контактът “кожа до кожа” и кенгуру-грижите са всъщност много лесен начин да изградите връзка с вашето дете и да допринесете за неговото бъдещо здравословно физическо развитие. Необходимо е просто да поставите бебето върху гърдите си – „кожа до кожа“.

Може да поставите вашето мъниче само по пелена върху кожата си или просто да разкопчаете дрешките му и да го допрете плътно до вас.

Контактът „кожа до кожа“ може да бъде осъществен както от майката и бащата, така и от други роднини или хора, които се грижат за бебето. Той е от изключително голяма полза за преждевременно родените бебета и тези с екстремно ниско тегло по време на престоя им в интензивното неонатологично отделение. Кенгуру-грижата може да се прави вкъщи, в болничното заведение, както и по всяко време на денонощието, като се спазва правилото никога да не заспивате, докато бебето е върху гърдите ви.

Дългосрочни ползи за бебето

Неоспоримите предимства на кенгуру-грижата са:

 • Много по-добра и дълготрайна връзка между детето и майката или бащата, или другите близки, които се грижат за него.
 • Осигуряване на много добро начало за започване на кърменето.
 • Успокояване и затопляне на новороденото.
 • Оптимален контрол на нивата на кръвната захар при бебето.

При майки, които са родили съвсем скоро, този контактът “кожа до кожа” спомага и за увеличаването на количеството кърма, както и за намаляване на случаите на кръвоизлив след раждането. За това благоприятства производството на хормона окситоцин по време на тази така специална прегръдка.

Но наред с всепризнатите ползи след раждането, както за бебетата, така и за родителите, проучвания сочат, че тези огромни положителни ефекти са много по-големи и продължителни във времето, отколкото някога сме предполагали.

Проучване от 2016-а година, публикувано в престижното списание „Педиатрия“, е изследвало ползите от кенгуру-грижата за преждевременно родени бебета и тези с ниско тегло при раждането, и в него са били включени 3042 кърмачета.

Ето някои от ползите, които са установени:

 • Намалени нива на стрес при новородените.
 • По-лесно изграждане на привързаност между майка и бебе.
 • По-добри резултати при наддаването на тегло при новородените с ниско тегло.
 • По-голяма честота на успешно кърмене.
 • Повишено количество кърма.
 • По-ниска честота на инфекция.
 • По-ниска детска смъртност.

В друго изследване, една от основоположничките на кенгуру-грижата, д-р Натали Чарпак, е извършила проследяване на родените недоносени бебета за период от 20 години, за да се види тяхното развитие като възрастни. Били са проследени разликите в здравословното състояние като новородени и като възрастни, с цел да се установи дали контактът „кожа до кожа“ и доказаните му предимства продължават и в периода на порастването.

Резултатите не са напълно еднозначни. Учените обясняват, че е трудно да се разграничи напълно кенгуру-грижата от някои други дейности с положителен ефект, извършвани от родителите, като наличието на контакт “кожа до кожа” с майката по време на кърмене, например, или от бащата, докато чете книжка на своето бебе.

Въпреки това изложените резултати показват, че контактът “кожа до кожа” има предимства в дългосрочен план.

Те доказват наличието на по-ниска честота на отсъствие на децата от училище, по-оптимална среда у дома, а също и значително по-нисък процент на хиперактивност, агресия, и склонност към вандализъм.

Какво означава и с какво допринася това проучване?

Какво означават резултатите от това проучване? Всъщност, учените не са напълно сигурни точно какви ползи има контактът кожа-до-кожа за бебето през целия му живот. Но доказателствата сочат, че този вид грижа със сигурност има благоприятни ефекти в предстоящите години на развитие.

Особено в случаите, когато бебето е родено преждевременно или с ниско тегло, кенгуру-грижата е лесен и достъпен начин, за да му помогнем. Този вид близост носи ползи и за всички бебета и тепърва ще бъдат правени нови проучвания, които ще разкрият механизма, по който контактът “кожа до кожа” оказва влияние и на бъдещия живот на бебето.

Източник: www.verywellfamily.com
Превод за Фондация “Нашите недоносени деца”: Виолета Кунова