Еклампсия – рискови фактори и превенция

Еклампсия – рискови фактори и превенция

Още 400 години преди новата ера Хипократ установил, че главоболие придружено с тежест в гърдите и конвулсии по време на бременността е тежко и животозастрашаващо състояние. В онези дни, за да се предотвратят усложнения единствените мерки са били опитите да се балансират „телесните течности“ чрез промяна на режима на хранене, пречистване и кръвопреливане.

През 18 век De Sauvages (1710-1795) за първи път използва термина еклампсия (от гръцки език – светкавица) и разграничава пристъпите на еклампсия от епилепсия.

И все пак за “баща” на прееклампсията се смята Леон Чесли (1908-2000), който изследва бъбречната функция и за 43 години проследява стотици жени с еклампсия.

Напредъкът в биологията през 20 в. и особено в последните две десетилетия позволява на учените да отбележат прогрес в разбирането на патофизологичните промени свързани с развитието на тези тежки хипертензивни състояния.

Еклампсията е заболяване, което се проявява по време на бременност след 20 гестационна седмица и до 6 седмици след раждането и се характеризира с появата на един или повече генерализирани тонично-клонични припадъци, които не могат да бъдат приписани на друга причина и/или появата на кома в контекста на прееклампсия.

Единственият “лек” срещу тежките последствия от еклампсията е самото раждане. По-тежките случаи може да изискват незабавна намеса, често под формата на индукция на раждането или цезарово сечение. Най-често се налага цезарово сечение, за да се предотврати повишаването на кръвното налягане, което често се наблюдава по време на вагинално раждане, както и други усложнения.

Последствията могат да бъдат изключително сериозни

Последствията могат да бъдат изключително сериозни както за майката, така и за бебето, затова бързата и адекватна реакция на лекарските екипи е от изключително значение.

Въпреки че еклампсията е била разпозната преди почти 2000 години, причините за прееклампсия и еклампсия все още не са добре разбрани. Смята се, че прееклампсията (и следователно еклампсията) е свързана с анормална плацентация. Повишеното съпротивление на маточните артерии и вазоконстрикция води до исхемия на плацентата и оксидативен стрес. Това усложнение е изключително опасно за майката, защото се наблюдава разрушаване на ендотела както в матката, така и в мозъка, което води до неврологични нарушения, включително до гърчове и еклампсия. От друга страна крие рискове и за бебето, защото до него не достигат необходимите хранителни вещества и то гладува, а това от своя страна това води до вътреутробно изоставане в растежа му.

Рисковите фактори за еклампсия са подобни на тези при прееклампсия:

 • Първа бременност;
 • Предшестваща бременност усложнена с прееклампсия;
 • Жени над 35-40 години или под 18 години;
 • Фамилна анамнеза за прееклампсия (майка, сестра, баба);
 • Хронична бъбречна недостатъчност;
 • Антифосфолипиден синдром или наследствена тромбофилия;
 • Захарен диабет (гестационен и прегестационен);
 • Болести на съединителната тъкан (съединителни патологии);
 • Многоплодна бременност (близнаци, тризнаци);
 • Затлъстяване;
 • Черна раса;
 • Вътрематочно забавяне на растежа по необяснима причина;
 • Когато самата бременна е родена малка за гестационната възраст;
 • Анамнеза за вътрематочно забавяне на растежа, разкъсване на плацентата или смърт на плода при предишни бременности;
 • Генетични причини;
 • Асистирана бременност;

Оценка на състоянието

Оценката на това състояние е съсредоточена около диагнозата на прееклампсия, тъй като тя е животозастрашаващо усложнение на този болестен процес. Диагнозата на прееклампсия се фокусира предимно върху кръвното налягане, тъй като жената развива новопоявила се хипертония след 20 гестационна седмица – систолично кръвно налягане по-голямо или равно на 140 mmHg и/или диастолично кръвно налягане, по-голямо или равно на 90 mmHg. Освен повишено кръвно налягане може да се наблюдава и наличието на: протеинурия, бъбречна дисфункция, чернодробна дисфункция, белодробен оток и тромбоцитопения, симптоми на централната нервна система, включващи главоболие и зрителни нарушения.

Превенция

Като превенция е изключително важно на всяка бременна жена да бъде направен скрининг за прееклампсия от специалисти по майчино-фетална медицина, който се прави в комбинация със скрининга за хромозомни аномалии в първи триместър между 11+0 г.с. и 13+6 г.с. Този скрининг калкулира индивидуалния риск от усложнения свързани с прееклампсия. На базата на този риск лекарите могат да определят поведението при проследяването на бременността, за да се предотвратят евентуални усложнения.

Също така е изключително важно да се направи фетална морфология в 20-24 г.с., както и късна фетална морфология с доплерово изследване в 30-34 г.с., за да се оцени анатомията на плода и да се изключат или установят аномалии, които се проявяват в по-късните срокове от бременността. Да се измери дължината на маточната шийка (като превенция за преждевременно раждане), да се оценят размерите и растежа на плода; да се измери количеството околоплодна течност и кръвотока в различните съдове на плода, пъпната връв и маточните артерии. Изследването позволява да се оцени анатомията на плода и да се изключат или установят аномалии, които се проявяват в по-късните срокове от бременността и са достъпни за ехографско диагностициране.

Ако при тези високоспециализирани изследвания бъде установен висок риск от възникване на прееклампсия лекарите могат да препоръчат и назначат профилактика с аспирин (при извършването на биохимичен скрининг в първи триместър). В последствие, при необходимост, антихипертензивна терапия за овладяване на кръвното налягане, магнезиев сулфат за предотвратяване и лечение при евентуални гърчове. Разбира се, и хранителния режим играе изключително важна роля.

Все пак, въпреки напредъка на медицината, въпреки всички усилия и адекватни превантивни мерки от страна на лекарите, има случаи, в които тези усложнения се проявяват внезапно. Не случайно прееклампсията се нарича „гръм от ясно небе“.

Консултирана с д-р Златомира Арабаджиева, акушер-гинеколог към Втора САГБАЛ “Шейново” и Център по Майчино-Фетална Медицина Оскар Клиник


Научи още по темата: