Годишен доклад за дейността на Фондация „Нашите недоносени деца “ за 2016 година

Годишен доклад за дейността на Фондация „Нашите недоносени деца “ за 2016 година

Фондация „Нашите недоносени деца“ продължи да предлага на семействата на недоносени бебета квалифицирана онлайн консултация от клинични психолози на сайта на фондацията.

На 17-ти ноември – Световният ден на недоносените деца, фондацията организира събитие в Гранд Хотел София, на което присъстваха много обществени личности, хора от бизнеса, журналисти. Целта на събитието беше популяризирането на новия ни проект за откриване на първия в България център в подкрепа на недоносените деца и техните семейства. С провеждането на събитието стартира и кампанията за набиране на средства за осъществяването на този проект.

На 2 декември 2016 г. фондация “Нашите недоносени деца” беше домакин на Третия глобален форум за подобряване на грижата за недоносените деца. В него взеха участие близо 140 водещи здравни специалисти, неонатолози, родители, представители на пациентски организации от 26 страни от Европа, Северна и Южна Америка, Азия и Африка, за да обсъдят най-наболелите проблеми и основните предизвикателства, пред които се изправят преждевременно родените бебета и техните семейства. Участниците имаха възможността да се запознаят с опита на Германия, Полша, Колумбия, България, Унгария, Чехия, Словакия, Сърбия, Ливан, Холандия, балтийските държави и Бразилия, представен от общо 19 лектори. В рамките на седемте панела бяха представени  програми за проследяване след напускане на интензивното отделение, офталмологичните, неврологичните и респираторните проблеми при недоносените и стратегиите за справяне с тях, т. нар. „кенгуру майчина грижа“, стъпките за обединяване на усилията на здравни специалисти и родители. Бяха споделени въздействащи лични истории на семейства, преживяли изпитанието на преждевременната поява на бебето и всички последствия от нея.

Малко преди Коледа, на 7 Декември 2016 година в Неонатологията на Специализирана болница за активно лечение по детски болести ЕАД бе открита втората семейна стая в София с подкрепата на Ивентас ЕООД и Philips AVENT. Семейната стая е част от кампанията „Повече българчета за България“ на „Тройка на разсъмване“, радио Витоша съвместно с фондация „Нашите недоносени деца“.

През месец декември бе проведен и станалият вече традиционен Коледен благотворителен базар. В него взеха участие над 60 автори на ръчно изработени бижута, сувенири, детски играчки и много други. Общата сума, която беше събрана от базара е в размер на 11 594.50. лв.

Традиционно бе издаден и годишният ни календар за 2017 г.

През 2016 г. от дарения, постъпили по сметката на фондацията от различни дарители и събития, бяха закупени консумативи и специализирана медицинска апаратура на стойност 66 хиляди лева:

 • Фондация „Нашите недоносени деца“ закупи стационарен инкубатор за нуждите на неонатологичното отделение в МБАЛ – Шумен. Средствата за дарението в размер на 3 600 лева са набрани от разпространението на календара на фондацията за 2016 г.
 • МБАЛ-Русе получи като дарение термолегло за недоносени деца на стойност 3 600 лв. Апаратурата е осигурена от фондация „Нашите недоносени деца“ със средства от благотворителния календар на фондацията за 2016 г.
 • Фондация „Нашите недоносени деца“ дари термолегло за нуждите на неонатологичното отделение в Многопрофилна болница за активно лечение – гр. Силистра. Средствата в размер на 3 600 лева са осигурени от даренията от благотворителния календар на фондация „Нашите недоносени деца“ за 2016 година.
 • Клиниката по неонатология в столичната УАГБ „Майчин дом“ получи ценно дарение за недоносените бебета – билирубинометър. Средствата са набрани от проведения през 2015 г. благотворителен търг организиран от Фондация „Нашите недоносени деца“ и Сдружение „Дамски форум“, на който бяха събрани 10 080 лв.
 • Апарат за измерване нивата на билирубина на стойност 10 080 лева беше дарен в неонотологичното отделение в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ Сливен от благотворителния търг на шоуто на Ники Кънчев в ефира на Дарик радио и фондация „Нашите недоносени деца“
 • Kлиниĸaтa пo нeoнaтoлoгия в cтapoзaгopcĸaтa бoлницa пoлyчи дapeниe – aпapaт нa cтoйнocт 10 080 лeвa. Дapeниeтo e фaĸт блaгoдapeниe нa блaгoтвopитeлния тъpг нa Ники Кънчев Шоу, Дapиĸ paдиo и спортно шоу „Гонг“
 • Отделението по неонатология на МБАЛ-„Пловдив“ получи два броя термолегло за недоносени бебета на стойност 7 200 лева. Термолеглата са закупени от фондация „Нашите недоносени деца“ със средства, събрани от кампанията „Повече българчета за България“ на Тройка на разсъмване и радио Витоша.
 • Отделението по неонатология на МБАЛ-Бургас получи термолегло за недоносени бебета. Термолеглото на стойност 3 600 лева е закупено от фондацията със средства, събрани от ежегодния благотворителен търг на „Ники Кънчев Шоу“ по „Дарик радио”.
 • Фондация „Нашите недоносени деца“ дари стационарен инкубатор на отделението по неонатология към „Университетска многопрофилна болница за активно лечение Д-р Георги Странски“ в град Плевен. Инкубаторът бе закупен със средства, дарени на фондацията от служителите на фирма „Телелинк“ ЕАД в размер на 3 600 лв.
 • На 15.04.2016 г. Фондация „Нашите Недоносени Деца“ дари две инфузионни помпи /перфузори/ на неонатологичното отделение във варненската АГ-болница „Проф. Д-р Димитър Стаматов“. Стойност на дарението 1 920 лева.
 • На 1 юни – Денят на детето, фондацията участва в събитието “Подай ръка и рисувай с Дани”, благотворителна акция на Йорданка Янакиева – Дани в подкрепа на кампанията „Повече българчета за България“ на „Тройка на разсъмване“ (радио „Витоша“) и Фондация „Нашите недоносени деца”. С приходите от събитието в размер на 4 150 лв. бяха закупени 8 бр. кислородни палатки за нуждите на неонатологичните отделения в градовете Смолян и Кърджали.
 • На 19.01.2016 година неонатологичното отделение в болница Токуда получи дарение – 1 бр. смесител O2-Air и 1 бр. модул за механично обдишване за реанимационна маса Resuscitaire. Дарението е на обща сума 4500 лв, от които 4217.84 дарени на фондация „Нашите недоносени деца“ от г-жа Теодора Янкова от кампанията за продажба на календара Pearl in the shell в периода 2014/2015.

Годишен доклад 2015 година – можете да видите тук.