Хигиена и съхранение на мляко за недоносено и болно бебе

Хигиена и съхранение на мляко за недоносено и болно бебе
  • Измивайте добре ръцете с вода и сапун преди всяко изцеждане.
  • В българските болници обикновено изискват също така да измивате гърдите с топла вода и неутрален сапун преди изцеждане.
  • Измивайте и задължително стерилизирайте частите на помпата след всяка употреба!
  • Прехвърляйте изцеденото мляко в стерилен контейнер за кърма и поставяйте в хладилник веднага след изцеждането, ако няма да се дава на бебето в следващия 1 ч. Ако млякото няма да се използва в следващите 12-24 ч, тогава го замразете възможно най-скоро след изцеждането (в много болници у нас все още не приемат замразено мляко, а изискват майката да се изцеди на място в неонатологичното отделение със собствената си предварително стерилизирана помпа и на бебето се дава прясно изцеденото мляко).
  • Не смесвайте кърма от различни изцеждания – всяко допълнително прехвърляне на мляко увеличава риска от бактериално замърсяване.
  • Добре е да замразявате млякото на малки порции – 50-60 мл е едно добро количество за замразяване наведнъж. Ако замразявате големи порции, е възможно една част от млякото да не се оползотвори в срок и да се наложи да се изхвърли.
  • Надписвайте всеки контейнер с дата на изцеждане. Когато започ­не захранване на вашето бебе с кърма, носете изцеденото мляко по ред на изцеждане, като започвате от най-старата дата. Съставът на кърмата се изменя значително в първите дни, така че за бебето е добре да получава първо най-ранната кърма.
  • Пренасяйте замразената кърма до болницата в качествена хладилна чанта, за да избегнете дори минимално размразяване.
  • Носете малко повече от количеството, което са ви казали. По различни причини може да се случи мляко да се разлее – или пък бебето изведнъж да покаже, че има нужда от малко по-голямо количество.

Понякога кърмещата майка се разболява по времето, докато детето все още е в болницата. Поискайте по телефона инструкции от неонатолозите за това как да действате с кърмата. Най-вероятно ще ви помолят да не носите кърма, докато сте болна – но е възможно таткото да носи кърма от дните преди разболяването.

Отбелязвайте на етикетите на пликчетата, че тази кърма е изцедена по време на боледуване – и не я носете, докато бебето е в болница. Тя може да се даде на по-късен етап, когато детето е пораснало повече и си е у дома.

В случаите, когато се налага да вземате лекарства, вероятно също ще ви помолят да не съхранявате кърмата. Консултирайте се с лекаря, фармацевт и консултант по кърмене в кой момент след спиране на лечението можете отново да започнете да носите изцеденото мляко на бебето. Разграждането на лекарствата в организма отнема различно дълго за отделните медикаменти, затова е необходимо да се обсъди всеки отделен медикамент.

Използването на билкови добавки също трябва да се обсъжда с лекарите на вашето бебе! Макар да са натурални природни средства, някои билки имат силен ефект и не са подходящи за използване от майката, когато бебето е много малко или има жълтеница.

Ако бебето развие гъбична инфекция (млечница) в устичката и тя се прехвърли върху гърдите ви, изцедената кърма в периода на лечението се изхвърля. Замразяването не унищожава спорите на гъбичките и затова кърмата не може да се съхранява.


За Христина Янева

Христина Янева има дългогодишен опит в работата както с обичайните кърмачески проблеми в хода на цялата продължителност на кърменето, така и със сложни и комплексни ситуации като кърмене на недоносени бебета, близнаци/многознаци, родители и деца със специфични медицински състояния и нужди, хронично недостатъчно количество кърма. Христина Янева – Хедра e IBCLC, сертифициран от международен борд консултант по кърмене.

Източник: „Всичко за недоносените бебета“
Снимка: www.vwordpod.com