Хранителни потребности на недоносеното бебе

Хранителни потребности на недоносеното бебе

Храненето на недоносеното бебе e нещо, което и до днес предизвиква спорове в научните среди

Не е напълно ясно от какво точно се нуждае едно такова дете, тъй като в този момент, то би трябвало да се изхранва в утробата на майка си. Но проучванията се разширяват с всяка изминала година и специалистите се стараят да усъвършенстват методите за хранене на преждевременно родените, съобразно техните специфични нужди.

Важен въпрос е колко точно трябва да качва едно недоносено бебе всяка седмица. Тук играят роля много фактори, като например размера при раждане, наследственост, расови особености, общо здравословно състояние, атмосферни условия (на голяма надморска височина растежът е забавен). При добри грижи и сравнително стабилизирано общо здравословно състояние, ежеседмичната норма за наддаване е между 90 и 210 грама.

Важно е да се знае, че всяко новородено (независимо доносено или не) в първите дни след раждането губи част от теглото си, която след това възстановява.

Хранителните потребности на недоносеното бебе се различават съществено от тези на доносеното

Кърмата на майките, които са родили преждевременно, съществено се различава от тази на жени, които са родили близо до термин. Поради тази причина и адаптираните млека за недоносени са различни от тези за доносени. Стремежът на науката е да осигури максимално близки условия до тези в матката, а това означава – повече протеини, калций, фосфор, цинк, натрий и др. хранителни вещества.

Недоносените бебета се захранват със съвсем малки количества кърма или адаптирано мляко. В началото се започва от 2-3 мл на чести интервали. Постепенно интервалите се увеличават, а също и количествата. Малките количества се налагат, защото стомахчетата на тези бебета са твърде малки, а и храносмилателната им система е все още незряла и храносмилането е бавно. Ако бебето все пак е в състояние да суче, то е вяло, бързо се изморява и трябва да се кърми по-често: минимум 8 до 10 пъти в денонощие.

В първите дни новороденото недоносено бебе получава венозно разтвор от вода, захар и електролити, за да се предотврати обезводняване и да се избегне електролитен дисбаланс. След това по-рано родените бебета (преди 32 г.с.) се хранят чрез стомашна сонда, при която не се изисква сукателен рефлекс, защото той все още липсва. Сондата е малка тръбичка, която преминава през носа и влиза в стомаха. По едрите бебета и със сравнително добро общо състояние, могат направо да бъдат поставени на майчината гръд или да се хранят с биберон.

Недоносеното бебе не е в състояние да регулира процесите в своя организъм

Поради тази причина се налага стриктно да се следи какво точно количество приема бебето от определени вещества, колко се отделя в урината и изпражненията, колко остава в стомаха, как се отразява храненето върху кислорода в кръвта и т.н. В днешно време вече е възможно тези изчисления да се правят от компютрите, създавайки изключително точни индивидуални програми за всяко бебе.

Най-добрата храна за недоносеното бебе е кърмата

Тя съдържа вещества, които не се съдържат дори в най-скъпото адаптирано мляко. Това са антитела, хормони, ензими, жизнено важни за преждевременно родените. Липазата увеличава способността на бебето да абсорбира мазнините, от които се нуждае. Освен това кърмата е по-лесно усвоима от всяко друго мляко, а храносмилателната система на недоносените е все още незряла. Но не всяка кърма върши работа.

Установено е, че кърмата на жена, която е родила по-рано е по-богата на белтъци, ензими и др. хранителни вещества, важни за пълноценното развитие на преждевременно роденото дете. Природата е толкова гениална, дори и тогава, когато нещата не се случват според първоначалния й план. Хранените с кърма бебета се развиват по-бързо от тези, които са на изкуствено хранене.

Има случаи обаче, когато дори млякото на майките не е достатъчно хранително за нуждите на бебето

Бебетата, родени с екстремно ниско тегло се нуждаят от още по-концентрирана храна, повече калории, протеини и др. хранителни вещества. В такъв случай съществуват специални обогатители, които могат да се прибавят към майчината кърма или адаптирано мляко. Ако бебето суче директно от гърда е възможно добавките да се вкарат допълнително венозно, чрез тръбичка или система за дохранване по време на кърмене. Най-добре е кърменото бебе да не се храни с биберон, за да се сведе до минимум опасността то да се отбие.

Родените с ниско тегло деца наддават сравнително по-интензивно. Те удвояват теглото си на около 3-месечна възраст, утрояват го към 6 месеца, а към края на годината увеличават теглото си около 5 пъти.

Не се поддавайте обаче на изкушението да давате на детето повече храна, отколкото то има нужда, за да наддава по-бързо. Детето само знае от какво количество храна има нужда, кога и на какви интервали.

Прехранването няма да доведе до нищо положително. След изписване на бебето, ако то е на изкуствено хранене, лекарите ще ви дадат насоки през какви интервали, какво количество и какво адаптирано мляко да използвате. Постепенно храненето се адаптира спрямо нарастващите нужди на бебето. Ако бебето суче, то само ще регулира храненията си.

Понякога се налага и смесено хранене, поради не достатъчно количество кърма. Тогава вече нещата стават по-сложни, но принципа е първо да се дава кърмата (която е по-добре усвоима) и след това адаптираното мляко. Ако ви е трудно да прецените при това положение какво количество храна да давате на бебето, се консултирайте с лекар. Изтеглете бебето преди и след кърмене, така ще разберете какво количество поема и след това на базата на това преизчислете нужното количество от добавката.

Захранването на недоносеното бебе започва спрямо неговата коригирана възраст.

Етикети:,