Христина Янева – Хедра: “Вие сте героите, от които вашите деца имат нужда!”

Христина Янева – Хедра: “Вие сте героите, от които вашите деца имат нужда!”

Христина Янева, позната повече просто като Хедра, е може би един от най-големите експерти в областта на кърменето в България. Тя е сертифициран от международен борд консултант по кърмене IBCLC и съосновател на Национална асоциация „Подкрепа за кърмене”. Автор на книгата “Всичко за кърменето (или почти всичко, но практично”, на известния блог „Кърменето като начин на живот“, както и на много статии и публикации в списания, онлайн медии и неправителствени и други организации. Сътрудничи от години и на Фондация “Нашите недоносени деца” по теми, свързани с кърменето и е автор на много от информационните материали за кърмене на недоносеното бебе. В Световната седмица на кърменето тя разговаря с нас за ползите от кърменето за преждевременно родените деца и предизвикателствата, пред които са изправени майките им.

 

Много майки на недоносени деца може би не знаят, че те познават задочно от сайта “Всичко за недоносените бебета”, както и от многобройни материали на Фондация “Нашите недоносени деца” за кърменето. Често ли ти се случва да консултираш майки на преждевременно родени бебета?

 

Тъй като кърменето на по-рано родените бебета обичайно е предизвикателство в началото, доста често се случва родителите да се обръщат към консултантите по кърмене – понякога още от болницата, за да могат да направят най-добрата организация на изцеждане, друг път вече след прибирането на бебето у дома, за да направим по-лесно прехода към гърда. С някои семейства поддържаме връзка с месеци, от раждането на бебето до успешното преминаване към гърда – и накрая до отбиването.

Снимка: laleche.org.uk

 

Какви са най-честите трудности, според твоя опит, с които се сблъскват при кърменето майките на недоносени бебета?

 

Най-честите трудности идват от това, че в нашите болници не се среща особена подкрепа за максимално ранно започване на изцеждането (или слагане на гърда, когато гестационната възраст на бебето позволява). Често липсва насърчение да се започне, а понякога има дори активно разубеждаване, особено ако бебето е родено месеци преди термина. А първите 1-2 дни след раждането са от ключово значение за започване на активна стимулация с изцеждане, за да може да се изгради добро количество кърма.

Липсата на информация и ориентиране на родителите в момент, в който те са стресирани и не знаят какво и как да направят, често е предпоставка за доста трудности впоследствие.

Следващият проблем във времето е моментът на преход от шише към гърда, който у нас се случва много късно, чак след изписване на бебето – и често е съпроводено с ненужни и усложняващи прехода забрани и предупреждения.

 

Защо кърмата е важна за недоносените бебета?

 

Всички педиатрични организации в света наблягат на това недоносените бебета да получават кърма, тъй като по този начин се намаляват рисковете за някои тежки инфекции при децата като некротизиращия ентероколит, който може да бъде фатален. Мозъкът и очите на бебето се развиват по-добре, когато получават майчина кърма. Кърмата създава и поддържа различна флора в червата и това намалява честотата на някои от честите храносмилателни проблеми като запек и проблеми с изхожданията. Кърменето на гърда дава на бебето този контакт, който толкова много му е липсвал – прегръдката от мама, успокояващия ритъм на сърцето и дишането й, сигурността в майчините ръце.

 

Кои са най-честите „митове” за кърменето на недоносеното бебе?

 

Най-честите и упорити митове са два. Първият е, че с помпа не може да се поддържа кърмата продължително време и тя задължително намалява и спира, щом бебето не суче. Реално изобщо не е така – не че поддържането на добро количество с изцеждане е лесна работа, но с ранно начало, добра организация, постоянна подкрепа и качествена помпа с подходящ размер на накрайниците за комфорт и ефективност всъщност може да се поддържа млякото, колкото време е необходимо. Ако човек успее да мине през този проблем, се изправя през следващия –на родителите се дават много строги инструкции изобщо да не слагат бебето на гърда, докато не стигне термина или още по-зле, определени килограми.

Всъщност няма изискване за килограми или определена гестационна възраст, за да започне слагане на бебето на гърда.

Преходът става с определяне на готовността на бебето и уменията му в този момент, даване на възможност да се упражнява, без да се преуморява и внимателно проследяване на теглото, за да сме сигурни, че бебето продължава да наддава добре и да се развива както се очаква.

 

Консултантите по кърмене винаги съветват майките да се информират за кърменето преди раждането. При едно преждевременно раждане може това да не е  било възможно… Какъв е за теб най-важният съвет към една майка на недоносено дете, що се отнася до кърменето?

 

Търсете информация и подкрепа – ако някой ви казва, че не може, просто потърсете друг човек, който ще ви даде съветите, от които имате нужда и ще ви подкрепи. Останалото е търпение, търпение, търпение – и време, за да може детето да расте и уменията му да се подобряват.

 

От опита, споделен от майки, смяташ ли, че в българските болници се оказва достатъчно подкрепа за кърменето, особено що се отнася до недоносените деца?

 

Сигурна съм, че който и медицински специалист да попитаме, ще каже веднага, че кърменето е важно и полезно за недоносените бебета. Въпросът е, че тази принципна позиция в подкрепа на кърменето често остава само на думи. В нашите болници няма целенасочено насърчаване и обръщане на внимание за добро начало и преодоляване на трудностите. Някак се приема, че това си е работа на майката, с която тя следва да се справя сама от самото начало. А родителите имат нужда от активно насърчаване и насочване, защото дезориентацията в първите дни логично не поставя кърменето на преден план. И тъй като медицинските специалисти имат за приоритет да се грижат за здравето на майката и детето и твърде малко време, в което да отговарят на въпроси и да обърнат внимание, се получава разминаване между нуждите на семействата и помощта, която се получава.

 

 

Към кого могат да се обърнат майките на недоносени бебета, за да получат подкрепа за кърменето?

 

Докато са още в болницата, акушерките и педиатрите са първите хора, които посрещат въпросите около началото на кърменето За щастие, в нашата страна има и развита мрежа от доброволци, които са „на един телефон разстояние“ и също могат да дадат базисните съвети и насърчаване, от които има нужда всяка майка в началото. Сертифицираните от международен борд консултанти по кърмене могат да предоставят и специализирана информация спрямо специфичните проблеми при изцеждане, поддържане и увеличаване на млякото, както и да помогнат за улесняване на прехода от шише към гърда.

 

Статистиките сочат, че в България процентът на кърмени бебета, за съжаление е доста нисък, той вероятно е още по-нисък що се отнася до по-рано родените деца… На какво се дължи това, според теб?

 

Категорично се дължи на липсата на достатъчно помощ и подкрепа и на абсолютно разнопосочната информация, която жените получават за кърменето. Предвид че по статистика над 90 % от майките в България започват с кърмене в родилния дом, реално проблемът не е в липсата на желание и мотивация у жените. Този  процент още в края на първия месец спада до 60%, които продължават все още да имат някакво кърмене– това издава голяма пропаст между получаваната грижа и нуждите на родителите. България е единствената страна в ЕС, в която няма домашно проследяване в адекватен обем на новородените деца – и това ясно си личи от показателите ни.

 

Ако имаше вълшебна пръчица какво би променила, за да има повече кърмени бебета в България?

 

Бих променила цялата ни здравна система из основи – родителите не мисля, че има какво да им се променя, те носят в сърцето си любовта и желанието да направиш всичко за детето си и имат нужда от насърчение, информация и подкрепа, за да се случват малките ежедневни чудеса.

 

Какво би искала да кажеш на майките на недоносени бебета?

 

Знам, че имате силата, любовта и търпението и ще преминете през всичките тези дни на страх, несигурност и тревога за бъдещето, за да стигнете до първата усмивка, първото „мамо“, до първите самостоятелни стъпки напред в живота. Но това не променя факта, че на моменти е ужасно, непосилно трудно – искам да го кажа ясно и да знаете, че някой го вижда и оценява каква смелост и себеотрицание, колко труд и усилие изисква всеки един от тези дни!

Вие сте героите, от които вашите деца имат нужда!

Провел интервюто за фондация „Нашите недоносени деца“: Мария Нориега

Етикети:,