Как един ДоброТворец създава стотици плетива за недоносените бебета

Десислава Зафирова е човекът, който подкрепя и участва в инициативата "Да плетем и шием за недоносените бебета" от самото създаване.

Деси е направила десетки неонатологични отделения по-цветни за всички недоносени бебета, които са преминали през тях.

324 е броят на изплетените октоподи от нея. 324 са и децата, които са се докоснали до надеждата, любовта и подкрепата, които тя им изпраща всеки път.

 

Каква е Вашата професия?

Програмист

 

Можете ли да ни разкажете с няколко думи за себе си?

С какво се занимавате, какво обичате да правите в свободното си време? Аз съм човек, който харесва себе си и живота си. Харесвам работата си, обичам приятелите и семейството си! Обичам общуването и често сама си създавам задачи, с които да се боря. В свободното си време обичам да си бъбря, да чета, да плета на фона на телевизонен сериал с чаша кафе до мен...

178455950 4230957016963188 5516802606608156012 n

 

Какво Ви мотивира да се включите като доброволец в нашата инициатива "Да плетем и шием за недоносените бебета"? 

Със света на недоносените бебета се запознах след раждането на сина ми през 2014 година и от тогава следя и подкрепям дейността на фондация Нашите недоносени деца. Още при първоначалното представяне на идеята за "Да плетем и шием за недоносените бебета", аз знаех, че това е моята инициатива. Да се помага на недоносените бебета чрез плетене - сякаш всичко беше съчетано, за да се включа точно аз.

Знаете ли колко изделия сте изработили в подкрепа на недоносените бебета? 

Нека проверя. Читави - 324. Неуспешни опити - надявам се малко, защото прежда не обичам да хабя ;)

Как съчетавате доброволческата дейност с останалите си задължения? 

Плетенето за недоносените бебета стана естествена част от ежедневието ми. Преждата и куката са до мен и просто чакат да ги взема, когато ръцете ми са свободни. Преди пандемията се промъкваха с мен и на работа, където имах таен запас от прежда и пълнеж за раздаване на всеки, който намереше идеята за близка. Благодаря на дамите, които се възползваха от него!

178738244 167096938626026 2333678881545109693 n
Какво получава човек срещу безвъзмездния си труд? 

За мене инициативата отвори един цял нов свят. Нови хора, нови интереси, нова част от мен.

Трудно ли е да правиш добро днес? 

Във връзка с контактите и проучванията около нашата инициатива, аз лично открих цял океан от доброта. Различни други инициативи в България, както и огромната мрежа от доброволци, обединени около феномена Октопод за недоносено, по целия свят.
Не, не мисля, че е трудно да правиш добро днес. Имаш ли желание, възможностите са навсякъде около нас.

Какво цениш най-много в работата на доброволец? 

Да си доброволец за мен е един двупосочен процес на даване и получаване. Даваш труд, време и емоции, но всъщност получаваш повече. Получаваш повече пожителни емоции, познанства с положителни хора и знанието, че около нас има добри и мотивирани хора, които ежедневно променят света.

Би ли казал/а едно вдъхновяващо послание към хората, за да запалим добротворството у тях! 

Бъдете егоисти! Обградете се с положителни хора, които правят положителни неща и ви вдъхновяват да правите положителни неща! Така и вие ще живеете в един положителен свят!

От къде научи за Фондация "Нашите недоносени деца" и Център за детско развитие "Малки чудеса"? Какво знаеш за дейността ни? 

За фондацията ми сподели близка, когато синът ми беше в неонатологично отделение. Тогава интернет сайтът на фондацията и споделените в него истории бяха първата ми среща със света на недоносените бебета. Фондацията има много инициативи извън "Да плетем и шием за недоносените бебета", всяка една с цел подобряване на грижата за децата и техните родители. Призовавам всеки, на който тази идея е близка, да дари на тези семейства надежда и подкрепа в най-тежките моменти.

 

Благодарим ти, Деси, за обичта, вярата и подкрепата с които "обличаш" всички изделия за недоносените деца! Благодарим ти, че правиш мрачното неонатологично отделение по-цветно и приветливо за "най-малките".

178196027 1204220399998764 5667986316853909248 n 1

 

 

Малко повече за инициативата "Да плетем и шием за недоносените деца":

"Да плетем и шием за недоносените бебета" е най-мащабната доброволческа инициатива на Фондацията, а дългогодишната отдаденост на доброволците дава възможност до все повече неонатологични отделения да достигат както специалните плетива (октоподи, шапки, терлички), така и толкова необходимите покривала за кувьози, даващи възможност на бебетата за възстановяване в една спокойна и още по-близка среда до тази на майчината утроба. През 2020 г. доброволците от "Плетем и шием за недоносените бебета" изработиха +1850 плетива и покривала за кувьози, които бяха дарени в неонатологичните отделения в страната партньори на кампанията.
Научи повече ТУК

 Банер

Семеен Център "Малки чудеса"

комплексна подкрепа с грижа за
ранното детско развитие

Семеен Център Малки Чудеса

гр. София, ул. “Майор Димитър Думбалаков” 38, ет. 4 и 5 | тел. 0887 545 446