Изцеждане на кърма за недоносено бебе

Изцеждане на кърма за недоносено бебе

В съвременния свят, цялата бременност е съпроводена с подготовка за бъдещото раждане и отглеждане на бебето. Подготвяме дома си за новия член на семейството, проучваме от какви грижи се нуждае, изправени сме и пред въпроса – „Кърма или адаптирано мляко?“.

Разбира се, това е въпрос на личен избор.

И цели 9 месеца имаме време да решим дали да кърмим.

Когато обаче настъпи преждевременно раждане, за повечето жени това е неочаквано и те се оказват неподготвени.

Когато става дума за хранене на недоносено дете, липсва очарованието на традиционната ни представа за кърменето, близостта между майката и бебето не са такива, каквито сме си ги представяли.

Вместо това се налагат едни сложни отношения майка-уред-дете, които водят със себе си доста трудности. Но въпреки това, въпреки че изцеждането е изтощително физически и емоционално, много жени смятат, че в момента това е единственото нещо, което биха могли да направят за детето си, тъй като всички останали грижи са поверени на медицинския персонал.

За успешния старт на кърменето/изцеждането е важно да сме информирани. И тъй като малко жени са очаквали да родят преждевременно, в главата им бушуват хиляди въпроси: Ще имам ли кърма?„, „Кога точно ще слезе кърмата?„, „А сега какво следва?„, „Колко пъти дневно трябва да се изцеждам и с каква продължителност? и т.н. На всички тези въпроси би трябвало да можете да получите отговор от болничния персонал, но за съжаление често се случва съветите да не са съвсем адекватни.

Важно е да знаете:

1. Започнете стимулация на гърдите, колкото се може по-скоро след раждането

Разбира се тогава, когато състоянието Ви го позволява. Оптималният вариант е стимулацията да започне до 6 часа след раждането. На практика обаче това е почти невъзможно. Ако бебето не е в състояние да суче в момента, кърмата може да бъде замразявана или дарявана в банка за кърма. Дори и да нямате такава възможност и да се налага да изхвърляте кърмата, чрез ранната стимулация вие си гарантирате едни добри количества мляко за момента, когато бебето е достатъчно зряло, за да се храни.

2. Изцеждайте се, дори и на ръка

Повечето български болници не разполагат с болнични помпи за кърма, нито със специално пригодени за изцеждане помещения. Поради тази причина най-вероятно е първите дни да се наложи изцеждане на ръка. В първите дни се изцежда само коластра, която е гъста и в сравнително малки количества (3-5 мл в първите дни, а след това до 20-30 мл общо). Поради тази причина изцеждането на ръка не е толкова лош вариант.

3. Изцеждането да е на всеки 2 – 2,5 часа

Преждевременно родените бебета се нуждаят от по-често хранене, тъй като стомахчетата им са твърде малки и успяват да поемат малки количества храна. Изцеждането имитира храненето на бебето и тъй като него го няма в момента, вие трябва вместо него да давате сигнали на тялото си, че трябва да започне производство на кърма на такъв интервал.

4. Честотата на изцеждане в първите дни определя какви количества кърма ще произвеждате и след това

Оптималния брой изцеждания за денонощие са 8 до 10 пъти, а дори и повече. Колкото по-чести са изцежданията (особено в началото), толкова по-добра стимулация получават гърдите и толкова повече мляко ще произвеждате в бъдеще, за да посрещнете нуждите на вече укрепналото си дете. Дори в началото да имате много повече кърма, отколкото би могло да приеме вашето дете, това е само във Ваш плюс. Изцеждането стимулира гърдите по същия начин, както би го правило бебето, за това след първите няколко седмици най-вероятно е да се наблюдава известен спад в количеството на млякото. Въпреки това, ако гърдите са получавали добра стимулация в началото, Вие пак ще сте в състояние да покривате дневните нужди на вече порасналото бебе.

5. Най-голямата пауза между изцежданията може да бъде 5-6 часа, без това да окаже влияние на количествата.

6. Не е нужно изцежданията да са на равни интервали

Тъй като все пак Вие ще имате нужда и от почивка, и от време за свиждане при бебето, ще се наложи да организирате добре времето си. Но всичките тези усилия си струват, защото Вие ще можете да предложите на детето си най-добрата храна!

7. Не се обезсърчавайте ако количествата варират

Такива вариации са нормални, просто при нормалното кърмене няма как да ги забележим. Един съществен недостатък на изцеждането е, че непрекъснато се вторачваме в милилитрите, което създава напрежение и излишни притеснения. Не бива да се забравя, че най-ефикасната помпичка си остава само бебето.

8. Първо кърмене – после биберон

Когато бебето стане готово да се храни през устата, бихте могли да поискате първо да опитате да кърмите, преди да бъде захранено с биберон. В българската действителност това е доста оптимистичен вариант, но не пречи да опитате. Ако все пак бъде захранено с биберон, няма място за съжаление – най-важното е, че има възможност да приема кърма.

9. Важна е честотата на изцеждане, а не толкова продължителността

Важно е все пак гърдите да бъдат изпразвани добре.

10. Изберете този начин на изцеждане, който ви е най-удобен

Вероятно ще ви се наложи да го правите не малко време. Някои майки предпочитат изцеждането на ръка, други използването на механична помпа, трети – електрическа помпа за кърма. Аз лично съм опитвала и трите варианта, като в последствие най-удобен се оказа варианта с електрическа помпа. Тъй като се цедих в продължение на месеци, механичната помпа вече се беше превърнала в голямо усилие и доведе до неописуеми болки в ръцете, поради което се снабдих с електрическа помпа, а малко след това дъщеря ми засука 🙂

11. Важни са количествата на кърмата за цялото денонощие

Около две седмици след раждането, оптималното количество кърма е около 700 мл, а за близнаци около 900 мл. Стремете се известно време да задържите стабилни тези количества, след което може леко да се разредят изцежданията.

Ще ви бъде полезно да прочетете:
– Изцеждане на ръка
– Избор на помпа за кърма
– Изцеждане на кърма за недоносено или болно бебе

Снимка: интернет

 

 

Етикети:,