Изписване без бебето

Изписване без бебето

За много майки изписването им от болницата без тяхното бебе е един от най-тежките и емоционални моменти. Няма майка, която да не си е предствяла момента, в който тя и здравото й сладко новородено бебе тръгват към къщи. Мислила е какво комплектче за изписване ще вземе на бебето, как ще бъдат посрещнати вкъщи, как ще премине първия ден с малкото човече у дома. И когато в действителност майката си тръгва сама от болницата, това може да я съсипе.

Прибираш се вкъщи и всичко ти се струва толкова празно и безмислено. Не можеш да се пребориш с чувството, че не е нормално майката и бебето да бъдат разделени. Не знаеш какво да правиш сега, защото е нарушен стереотипа – първите дни след изписването са особено емоционални, преминаващи в трескави грижи за бебето и нагаждане към новата ситуация. Вместо да се тревожиш за смяна на пелени, кърмене, приспиване, къпане и пр., се тревожиш за това дали изобщо някога ще ти се наложи да правиш изброените неща. А сега всичко е толкова пусто и празно, нямаш представа какво да правиш през всичките тези безкрайно дълги часове, дни, седмици, месеци… Времето се измерва до следващото свиждане при бебето или получаване на информация за състоянието му. Всички принадлежности, купени с толкова любов за малкото човече ти напомнят за това, че него всъщност го няма вкъщи.

Съвети за справяне с раздялата с бебето:

  • Говорете за чувствата си
  • Направете албум на вашето бебе и го снимайте, когато можете
  • Водете си дневник с всеки напредък на вашето бебе, записвайте как наддава, какво е състоянието му. Така ще си дадете сметка, че макар и бавно, нещата все пак се случват и вървят напред.
  • Ако поддържате лактацията си чрез изцеждане, това ви дава усещането, че правите най-полезното нещо за вашето бебе – давате му възможността да се храни с най-добрата храна за него. Ако имате снимки на вашето бебе можете да ги гледате, докато се изцеждате – това улеснява потичането на млякото.
  • Помолете да носите изцедената кърма в болницата, за да хранят бебето с нея. Ако състоянието на детето го позволява, помолете да опитате да го кърмите или поне да го храните с шише.
  • Вземете си нещо от вашето бебе за вкъщи – гривничката от раждането, някое чорапче или шапчица.
  • Ходете в болницата толкова често, колкото можете. За съжаление е възможно да се сблъскате с проблем, с който по принцип не би трябвало да се сблъсквате. В някои отделения е изключително трудно майката да бъде допусната до бебето. Това е дълбоко неправилно и ако имате сили, и това не ви натоварва допълнително, опитайте да убедите лекарите, че и вие, и бебето ви се нуждаете един от друг.