Как да подготвим бебето за сън и спокойна нощ за всички

Как да подготвим бебето за сън и спокойна нощ за всички

Спокойно спящото бебе или малко дете и добър нощен сън за всички са мечта за всеки родител. Вероятно сте опитвали какви ли не техники или съвети, за да си осигурите малко почивка. Но нещо, за което много малко от нас се замислят е всъщност как сънят се влияе и от будуването на бебето.

 

Както будува детето, така и ще спи, казват често консултантите по детски сън. Но дали това твърдение е вярно?

“Да, вярно е”, посочват Веси Проданова и Пепи Цанкова, консултанти по детски сън и създатели на “Милувка за сън и още чудеса”. Те споделят, че в работата си обръщат сериозно внимание на будуването на детето, като го разглеждат от две страни –  като времетраене и като разпределение на игрите в него. И предлагат някои занимания за деца до 12 месеца, които не само подпомагат развитието и пълноценното общуване с бебето, но и осигуряват дейности, с които периодът на будуване, ще помогне за по-крепък и спокоен сън.  

Какво е интервал на будуване и как влияе върху съня?

 

Важно е да знаете от колко време будуване има нужда вашето бебе, за да не допуснете преумора и най-вече постепенно натрупване на недоспиване. 

Границата между достатъчно, недостатъчно или прекомерно будуване е тънка, особено, когато става дума за силно чувствителни бебета и деца, каквито могат на бъдат и съвсем малките и преждевременно родените бебета, поради неразвитата си нервна система. 

 • Ако бебето има достатъчно будуване, то ще изразходва енергията си, ще заспива лесно, ще има консолидиран и продължителен сън.
 • Ако има твърде много будуване, това създава предпоставка за натрупване на преумора.
 • Ако пък има недостатъчно будуване, това води до трудно заспиване, кратки дремки, накъсан сън. 

Точно затова е добре да се следи от точно какво количество будуване има нужда вашето дете и как се отразява разпределението на заниманията в него на съня. 

“В нашите таблици интервалът на будуване, който можете да видите, е времето от събуждане до заспиването за следващия сън. Това означава, че в този период се включва и приспиването”, посочват Веси Проданова и Пепи Цанкова.

 

Това време на будуване се разделя условно на 2 основни части:

 1. Активно будуване – приблизително 2/3 от времето на интервала на будност.
 2. Спокойно будуване – приблизително на 1/3 от времето на интервала на будност.

  Разбира се, имайте предвид, че всяко дете има индивидуална норма на сън и будуване. Нека тези цифри бъдат само за ориентир!

След като вече знаете колко време приблизително продължава активното будуване, ето и какво е препоръчително да правите в периодите на бодърстване. 

 

 

Активно време

 

Активното време започва непосредствено след като бебето се е събудило и е времето за активни, енергични игри. Тогава то е и най-възприемчиво и “отворено” към усвояване на нови знания и умения.

Да, знаем, че именно тогава, когато са свежи и наспали се, бебетата са най-тихи и спокойни. Докато в някои ситуации, родителите успяват да използват този период за активно взаимодействие с бебето и развитие на разнообразни негови умения, то в други моменти възрастните са изправени пред необходимостта да свършат някои от обичайните си задачи именно във времето на будуване на бебето. Когато интеракцията между родителите и бебето е най-активна във времето за хранене, къпане, масаж, приспиване, но е по-скоро вяла и спорадична в останалото време, често виждаме именно противоположния на желания ефект върху поведението на мъничето около времето за сън.

Родителят за кратък период от време (често се случва и да е на бързи обороти) трябва да нахрани детето, да му направи гимнастика, масаж, да му покаже нови неща, да го преоблече и… да го приспи. Бебето обаче се превъзбужда т.е. постигнали сме точно обратния ефект. 


При малките бебета, активното време може да бъде:

 

 • носене на ръце и пеене на песни (бебетата обожават гласа ви, даже и да мислите, че пеете фалшиво). Когато бебето ви навърши 6-8 месеца, можете да започнете да го насърчавате да пляска с ръце, като използвате ритъма на различни детски песни
 • гледане на нови неща през прозореца
 • време по корем, при което родителят активно поставя различни предмети пред погледа на бебето и го стимулира вокално;
 • игри на “криеница” (“peek-a-boo”)
 • насърчаване на докосването на играчки с различна текстура, форма и цвят; задържането им в една ръка и прехвърлянето им в друга, както и почукването на две играчки една в друга
 • игри със сензорни бутилки (малки пластмасови бутилки, пълни с цветен ориз) – за стимулиране на зрително-моторната координация, задържане на вниманието в една дейност, релаксиране на нервната система
 • игри с подаване на предмети: “Дай ми….*това, което бебето държи*”, “Вземи/ Ето….. *това, което ние държим*”
 • Търкаляне на малка топка по земята – вариант 1: между вас и бебето, за да симулирате комуникативна ситуация тип “говорител – слушател. Вариант 2: търкаляне на топката, така че да насърчим бебето да я проследи с поглед или да я последва, в случай че е в етапа на пълзене/ лазене
 • Време пред огледалото – макар и често подценявано, това време дава възможност на бебето да започне постепенния процес по добиване на знание за себе си, а в последствие игрите пред огледалото могат да се превърнат и в забавен начин бебето да имитира движения и мимики от родителя, както и той от него
 • обикаляне из стаите и говорене какво виждате пред себе си – това са и първите стъпки в изграждането на връзката между предмет и названието за него от бебето


Когато вашето бебе започне да прави първи опити да държи главичката си изправена, когато сте го сложили по корем, или да прави първи опити за обръщане от гръб по корем, да се изправя на коленца и ръчички, първото лазене и всички останали нови двигателни умения, точно след събуждането от сън, стимулирайте бебето си да ги тренира.

mom and child photo

 

Това се прави по две причини:

 1. Тренирайки денем, то не изпитва нужда да го прави нощем (а това е честа причина за нощно будене и будуване)
 2. Имате си физическа активност и занимания точно за тази част от будуването

Стремете се да излизате на открито с бебето, особено в активната част на интервала. Слънчевата светлина помага за производството на хормона на съня – мелатонин. А даже и да няма слънце, нека бебето да е на естествена светлина.

 

Спокойното време

 

Това време е своеобразен мост, плавен преход от игра към сън. Както ние възрастните, така и децата имат необходимост да се успокоят след интензивни дейности. Но докато ние можем да заспим, капнали от умора, за децата това не важи, даже напротив. Недостатъчно успокоено дете заспива бавно и трудно, а непосредствено след заспиване се събужда често.

Каквото и да правите в спокойното време, нека всичко да е малко по-бавно, на приглушена светлина. По възможност приберете играчки, които издават звуци, светлини, музикални играчки с копчета. Говорете по-тихо, може да пуснете тиха музика, да се нахраните в спокойна обстановка, да се гушкате повече. Сега е времето на тихите занимания. 

Не очаквайте детето ви обаче да седи мирно и послушно, защото няма да се получи (или поне не винаги). Вие сте хората, които ще им предоставите добра среда за успокояване, защото това е целта на спокойното будуване.

 

Какво означава пасивно будуване?

 

Има и още един начин бебето ви да прекарва времето си на будуване и това е т.нар. пасивно будуване. Бъдете внимателни, ако бебето прекарва дълго време в шезлонга, столчето за хранене или количката. По този начин то реално не натрупва достатъчно умора и нови преживявания, не развива двигателни умения и няма да заспи лесно и да спи качествено. А точно след сън, когато е спокойно детето, е най-изкушаващо да го оставим на подобни места..

При едно малко бебе, разходката в количка може да се приеме за активно будуване. Бебето не е двигателно активно, но пък получава емоционално натоварване. То е любопитно, движението около него, дървета, облаци, преминаващите хора, са му интересни и занимателни. Това е добра дейност за него, но следете, ако всичко е твърде шумно и интензивно, да не му дойде в повече и да се превъзбуди.

При едно по-голямо дете обаче, което може да ходи или поне да лази, времето в количка отнема от времето му за физическа активност. Затова, използвайте количката за бързо придвижване до мястото за игра и там го свалете от нея. 

Една от магиите на доброто бебешко и детско развитие, е да оставите детето да играе на пода. Разбира се, погрижете се там да е топло и чисто, но животът на пода е чудесно и безопасно място за игри.


Ритуал преди сън


В края на спокойното будуване, идва времето за онзи леко мистичен ритуал за сън.

Истината е, че това време е не само последната стъпка към съня, но може да се превърне в желан и чакан момент както от детето, така и от вас. Само трябва да включите в него кратки, последователни и повтарящи се преди всеки сън, действия, с които да покажете на детето, че е време за сън.

Както видяхте, периодът, в който вашето мъниче е будно, влияе пряко на неговия сън. Когато разпределите правилно активния период, ще имате дете, което ще си е взело необходимото време игра, но и ще бъде успокоено след нея. Успокоеното дете заспива бързо и лесно, а сънят му е пълноценен.

А когато имате дете, което спи добре, вие също ще спите добре.

Всички искаме това, нали?

Веси Проданова и Пепи Цанкова са консултанти по детски сън и създатели на “Милувка за сън и още чудеса”. Тяхната мисия е да обучават недоспали и изморени родители как да приучат бебето си да заспива лесно и бързо, така че и те да могат да се наспят и да имат време за себе си.

Статията е написана в сътрудничество с Маргарита Габровска, логопед и специалист по ранна детска интервенция в Център за детско развитие „Малки чудеса“


Научи още по темата: