Какви проблеми със зрението и слуха могат да засегнат недоносените бебета

Какви проблеми със зрението и слуха могат да засегнат недоносените бебета

Някои от здравословните проблеми, които могат да засегнат недоносените бебета, включват тези със зрението и слуха. Това е така, тъй като последните етапи на развитие на зрението и слуха настъпват през финалните няколко седмици от бременността.
За недоносени се считат бебетата, родени през 37-а гестационна седмица от бременността или по-рано. Тъй като нормалната бременност продължава около 40 седмици, недоносените бебета имат по-малко време за развитие в утробата. Това прави вероятността да имат някои здравословни усложнения, по-висока.

Експертите отбелязват, че преждевременното раждане е причина за 35 на сто от случаите на увреждане на зрението и 25 на сто от случаите на когнитивно или слухово увреждане.

В тази статия ще научите за проблемите със зрението и слуха, които могат да засегнат недоносените бебета и ще получите информация за подходящо лечение.

Какви са рисковите фактори при преждевременно раждане?

В световен мащаб, около 1 от 10 бебета се ражда недоносено и не винаги е известно какво причинява преждевременното раждане. Някои рискови фактори обаче могат да допринесат за него.

Рискови фактори, които не могат да бъдат избегнати:

 • Възраст. Жените под 17 и над 35 години са с по-висок риск от преждевременно раждане.
 • Етническа принадлежност. Бебетата от африкански произход се раждат преждевременно по-често от бебетата от други етноси.

Рискови фактори, свързани с бременността и репродуктивното здраве:

 • предишно преждевременно раждане
 • фамилна анамнеза за преждевременни раждания
 • многоплодна бременност
 • забременяване в рамките на 18 месеца след предишно раждане
 • забременяване след ин-витро оплождане (IVF)
 • минали или настоящи проблеми с матката или шийката на матката

Рискови фактори, свързани с общото здравословно състояние:

 • хранително разстройство
 • наднормено или поднормено тегло
 • определени медицински състояния, включително диабет, тромбофилия, високо кръвно налягане и прееклампсия

Рискови фактори, свързани с начина на живот:

 • стрес или продължителна работа
 • пушене и пасивно пушене
 • употреба на алкохол
 • употреба на наркотици

Други рискови фактори:

 • Домашното насилие увеличава риска от усложнения по време на бременността. Ако не се чувствате в безопасност в дома си или има опасност някой да ви нарани, потърсете помощ, за да защитите себе си и нероденото си бебе.

Какви очни проблеми се наблюдават при недоносените бебета?

Очите се развиват най-много през последните три месеца от бременността. Това означава, че колкото по-рано се роди бебето, толкова по-вероятно е то да има проблеми с очите.

Много от тях произтичат от неправилно развитие на кръвоносните съдове, което може да доведе до увреждане на зрението. И дори очите да изглеждат нормално, възможно е да забележите, че бебето ви не реагира на предмети или промени в светлината. Тези аномалии може да са признаци на проблем със зрението или дефект на очите.

Ретинопатия на недоносеното (ROP)

За ретинопатия на недоносеното (Retinopathy of prematurity – ROP) е състояние, при което кръвоносните съдове в окото се развиват неправилно. Според Националния очен институт в САЩ, ROP е най-разпространен сред бебета, родени преди 31 гестационна седмица или с много ниско тегло.

Според статистики на Националният очен институт на САЩ, от милионите недоносени бебета, които се раждат в страната всяка година, само 28 000 са с тегло от около 1,25 кг или по-малко. Между 14 000 и 16 000 недоносени бебета имат ROP, но повечето са леки случаи. Годишно само от 1100 до 1500 бебета развиват ROP, който е достатъчно сериозен, за да изисква лечение.

ROP е по-вероятно да се появи при недоносени бебета, тъй като ранното раждане нарушава нормалния растеж на кръвоносните съдове. Това води до образуване на анормални кръвоносни съдове в ретината. Кръвоносните съдове осигуряват постоянен приток на кислород към очите, който осигурява правилното им развитие. Когато бебето се роди преждевременно, притокът на кислород може да се наруши.

Като цяло, повечето недоносени бебета се нуждаят от допълнителен кислород в интензивното неонатологично отделение. Промените в притока на кислород, нарушават нормалните нива на кислород. Именно тези нарушения може да доведат до развитие на ROP.

Ретината може да се увреди, ако необичайните кръвоносни съдове започнат да се подуват и да пропускат кръв, поради нарушените нива на кислород. Когато това се случи, ретината може дори да се отлепи от очната ябълка и да доведе до проблеми със зрението. В някои случаи, това може да причини и слепота.

Други потенциални усложнения на ROP включват:

 • кривогледство (страбизъм)
 • късогледство
 • далекогледство
 • мързеливо око (амблиопия)
 • глаукома

Усложненията от ROP обикновено се проявяват на по-късен етап в детството и зряла възраст.

Колко често ще бъде изследвано бебето за ROP зависи от състоянието на ретината му. Обикновено прегледите се правят на всеки една до две седмици, докато състоянието бъде излекувано или стабилизирано. Ако ретинопатията на недоносеното все още е налице, детето ви следва да бъде преглеждано на всеки четири до шест седмици, за да се гарантира, че ROP няма да се влоши или да изисква лечение.

Повечето бебета се нуждаят от прегледи за известен период от време, дори ако състоянието е леко. Децата с тежък ROP може да се наложи да бъдат наблюдавани и до зряла възраст.

Всички недоносени бебета следва да бъдат редовно тествани и наблюдавани за ROP след 1-месечна възраст. Ако има признак за безпокойство, очите трябва да се наблюдават всяка седмица. Лечението зависи от бебето и тежестта на ROP. Можете да обсъдите различни варианти със специалистите, за да се опита да се предотврати по-нататъшно прогресиране на болестта.

Страбизъм

Страбизмът (кривогледство) е състояние на очите, което е често срещано при деца на възраст под 5 години. При него се наблюдава неправилно подравняване на едната или двете очни ябълки. Може да доведе до постоянни проблеми със зрението, ако не се диагностицира и лекува навреме.

Има няколко рискови фактора за кривогледство, включително ROP. Проучване от 2014 г. установява, че ниското тегло при раждане също драстично увеличава риска от развитие на страбизъм при бебета по-късно в живота. Бебетата, родени с тегло под 2 кг, са с 61 процента по-предразположени да развият страбизъм.

Страбизмът може да бъде възникне, когато черепномозъчните нерви, които са отговорни за движението на очите, са слаби или има проблем с очните мускули. Различните видове страбизъм имат различни симптоми:

 • Хоризонтален страбизъм. При този тип страбизъм едното или двете очи се обръщат навътре. Нарича се още „кръстосани очи“. Хоризонталният страбизъм може също да се изяви и с око или очи, които се обръщат навън.
 • Вертикален страбизъм. При този тип едното око е по-високо или по-ниско от нормално позиционираното око.

Слепота

Слепотата е друго възможно усложнение, свързано с преждевременното раждане. Отлепването на ретината, свързано с ROP, понякога може да доведе до слепота, ако остане незабелязано.

Има и други случаи на слепота при недоносени бебета, които не са свързани с ROP. Някои бебета се раждат без определени части на окото, като например очната ябълка или ириса, което води до загуба на зрението. Тези състояния са много редки и не е задължително да са по-чести при недоносените бебета.

Какви слухови проблеми могат да бъдат открити при недоносените бебета?

При недоносените бебета могат да възникнат и проблеми със слуха. Някои бебета може да имат както слухови, така и зрителни увреждания, а други само проблеми със слуха, без да са налице проблеми със зрението. Физически аномалии на ушите също могат да засегнат недоносените бебета, но най-често срещани са загубата на слух и проблемите със слуха.

Вродена загуба на слуха

Вродената загуба на слуха се отнася до проблеми със слуха, които вече са налични при раждането. Тези проблеми могат да засегнат както едното, така и двете уши, което да води до частична или пълна глухота.

Загубата на слуха при бебетата най-често е резултат от генетичен дефект. Рискът от увреждане на слуха обаче е по-голям при недоносените бебета.

Това е особено изразено в случаите, когато майката е имала инфекция по време на бременността, като например:

 • херпес, включително цитомегаловирус (CMV)
 • сифилис
 • рубеола
 • токсоплазмоза – паразитна инфекция

Анализ от 2017 г. на Trusted Source съобщава, че загубата на слуха засяга между 2 и 4 процента от високорисковите бебета.

Недоносените бебета се считат за такива.

Физически аномалии

Физическите аномалии на ушите не са толкова често срещани, колкото загубата на слуха, но въпреки това е възможно да възникнат. Те могат да бъдат причинени и от скрит здравословен проблем. В редки случаи приемът на лекарства по време на бременност може да доведе до физически аномалии на ушите при недоносените бебета.

Възможните аномалии на ушите, включват:

 • плитки вдлъбнатини около ухото
 • ушни и околоушни придатъци, които могат да се появят във вътрешната и външната част на ухото
 • малформации на ухото, които обикновено са вследствие на хромозомни проблеми

Как се диагностицират проблемите с очите и ушите?

Всички новородени, се изследват за проблеми със зрението и слуха при раждане. Въпреки това, недоносените бебета могат да бъдат подложени на допълнителни тестове за откриване на възможни проблеми.

Зрителни тестове

Зрението на бебето ще бъде проверено от офталмолог (очен лекар, специализиран в лечението и диагностицирането на очни заболявания), който ще извърши тестове, за да провери за признаци на ROP.

По време на ROP тест се слагат капки в очите на бебето, за да се разширят зениците. След това лекарят монтира офталмоскоп над главичката, за да може да изследва ретината на бебето.

В някои случаи лекарят може да притисне окото с малък инструмент или да направи снимки. Този тест ще се повтаря при редовно посещение за наблюдение и проверка за ROP.

Очният лекар може също да провери позицията на очите, за да изследва за признаци на страбизъм.

Слухови тестове

Ако бебето ви не премине успешно неонаталния слухов скрининг, може да се наложи преглед от аудиолог. Аудиолозите са специализирани в диагностиката и лечението на слухови нарушения. Те могат да проведат допълнителни тестове за откриване на проблеми със слуха.

Слуховите тестове, които могат да бъдат извършени, включват:

 • Тест за отоакустични емисии (Otoacoustic Emission test – ОАЕ). Този тест измерва колко добре реагира на звуци вътрешното ухо.
 • Тест за слухов евокиран отговор на мозъчния ствол (BAER). Този тест измерва реакцията на слуховите нерви с помощта на компютър и електроди. Електродите са лепенки, които лекарят ще прикрепи към тялото на бебето. След това ще бъдат възпроизведени звуци и ще се запишат реакциите му. Този тест е известен също като тест за автоматичен слухов отговор на мозъчния ствол (AABR).

Лечение на проблеми със зрението и очите

Повечето бебета с ROP не се нуждаят от лечение. Ако все пак е необходимо, лекарите ще решат кое е най-доброто индивидуално лечение. Можете също така да се консултирате с очен лекар, след като бебето бъде изписано.

При по-тежки случаи на ROP може да се приложат следните манипулации:

 • Крио-терапията включва замразяване и унищожаване на необичайни кръвоносни съдове в ретината.
 • Лазер-терапия използва мощни светлинни лъчи за изгаряне и премахване на необичайни кръвоносни съдове.
 • Витректомия за лечение на очното дъно.
 • Склерална пломба – поставяне на тънка силиконова лента около окото, която натиска външната му част (склерата) към отлепената ретина
 • Хирургична намеса, за да се възстанови пълното отлепване на ретината.

Лечението на страбизъм зависи от тежестта на състоянието. Лекуващият лекар може също да използва комбинация от лечения, за да постигне най-добри резултати.

Леченията, които могат да се използват за страбизъм, включват:

 • очила, със или без призми, за да се пречупва светлината
 • покриване на едното око
 • упражнения за очи за укрепване на очните мускули
 • хирургия при тежки състояния или състояния, които не се коригират с други лечения

Лечение на проблеми със слуха и ушите

При загуба на слуха, може да се постави кохлеарен имплант в ухото. Кохлеарният имплант е малко електронно устройство, което извършва работата на увредените части на ухото. Помага за възстановяване на слуха, като пренася звукови сигнали към мозъка.
Кохлеарните импланти не са подходящи за всички видове загуба на слуха. Консултирайте се с лекаря на вашето бебе, за да прецените дали кохлеарният имплант е подходящ за него.

Лекарят също може да препоръча:

 • слухови апарати
 • логопедична терапия
 • четене по устните
 • жестомимичен език

За коригиране на проблеми с формирането на ухото, може да бъде препоръчана хирургична намеса.

Какви са перспективите за бебетата с очни и слухови проблеми?

Всички бебета преминават през серия скринингови тестове скоро след раждането, независимо колко рано или късно е настъпило то. Въпреки това, тези тестове са особено важни за недоносени бебета, тъй като те са по-склонни да страдат от усложнения.

Лекарите може да открият евентуални проблеми веднага и да предоставят конкретни препоръки за краткосрочно и дългосрочно лечение.

Рискът от проблеми със слуха и зрението варира значително при недоносените бебета. Колкото по-рано се роди бебето, толкова по-вероятно е то да бъде засегнато от проблем. Ранната диагностика е от решаващо значение, особено защото някои аномалии могат да се влошат с времето. Докато успеваемостта на лечението може да варира, ранната намеса може да разреши повечето проблеми, свързани със слуха и зрението.

При всяко недоносено бебе ще има допълнителни посещения при педиатър, за да се следи, че то се развива нормално.

Недоносеното бебе се нуждае от допълнителни грижи през първите няколко седмици и месеци от живота си, било то със или без усложнения за зрението или слуха.

Ако бебето ви има проблеми със зрението, ще се наложат редовни посещения при офталмолог. Лечението на слуховите заболявания включва редовни посещения при аудиолог.

Важно е да водите бебето на всичките планирани прегледи. Тези прегледи ще помогнат на педиатъра да открие проблемите навреме и ще гарантира, че то ще получи най-добрите грижи за здравословен старт в живота.

Къде може да потърсите помощ?

Лекарите и медицинските специалисти могат ви помогнат с информация. Чувствайте се свободни да зададете всички свои въпроси относно грижите и здравето на вашето недоносено бебе.

Може да се включите и в групи за подкрепа, в които също да получите отговори на много свои въпроси и да ви напомнят, че вие и детето ви не сте сами.

Източник: www.healthline.com
Превод за Фондация “Нашите недоносени деца”: Маргарита Гюрова
Преглед: Д-р Елена Петрова“
Photo credit: Freepik