Кога ще усетите движенията на бебето?

Кога ще усетите движенията на бебето?

Усещането как бебето рита е един от най-вълнуващите моменти на бременността. Но кога ще може да почувствате движението на бебето и какво да очаквате? Всъщност ритничетата и движенията на бебето се усещат по-скоро като пърхане в началото и може почти да не ги забележите до средата на бременността. Но пък в третия триместър вашето бебе ще се движи по начин, който е невъзможно да бъде игнориран!

Кога започват да се усещат движенията на бебето?

Вероятно няма да усетите как бебето мърда докъм 16-а – 22-а гестационна седмица, въпреки че то е започнало да се движи в корема още още в седмата или осмата седмица от бременността. Може дори да сте станали свидетели на неговите акробатики ако вече сте ходили на преглед с ултразвук.

Майките-ветеранки често забелязват и тези първи ритничета по-рано от майкиоте-първескини. Това е така, защото ако вече сте била бременна, е по-лесно да различите движенията на бебето от друго къркорене или пърхане в корема, . Майките с по-висок индекс на телесна маса (ИТМ) може да усетят движението на бебето си малко по-късно от майките с по-нисък индекс. Позицията на бебето в утробата също има значение – ако то е разположено напред, с лице към гръбнака ви, вероятно ще усетите движението по-късно, отколкото ако е обърнато към корема ви.
След като почувствате как бебето мърда, вероятно ще минат още няколко седмици, преди партньорът ви също да може да го усети.

Как се усещат движението на бебето?

Често казваме, че бебето рита, но движенията включват удари с ръчичките, преобръщания и всякаква друга активност. Много жени описват ранното усещане като пукане на пуканки, наподобяващо плуване на рибка или пърхане на пеперуди. Може дори да помислите, че първите нежни движения или потупвания в корема ви са газове, но ще разпознаете разликата, щом започнете да ги усещате по-редовно.

Когато достигнете третото тримесечие от бременността, вече няма да може да игнорирате потупванията, обръщанията и ритничетата на бебето. А когато то стане по-голямо, ще може да видите и остър лакът или коляно да се придвижват през корема ви, или да усетите пълно салто!

Всяка бременност е различна. Трудно е да се каже какво точно ще почувствате и кога, но ето едно примерно ръководство за това какво да очаквате.

Движение на бебето от 16-а до 19-а гестационна седмица

По това време, вероятно ще забележите слаби, пърхащи движения в утробата. Ако това не ви е първа бременност, ще сте по-запозната с усещането и по-бързо ще разпознаете движенията на бебето.

Ако сте бременна за първи път, може да ви отнеме малко повече време преди да осъзнаете, че тези нежни бълбукащи или пукащи усещания всъщност са движенията на вашето бебе! Може да е ви е по-лесно да усетите бебето, когато почивате – седнала или легнала.

Движение на бебето от 20-а до 23-а гестационна седмица

Вече може да усетите леки ритничета и удари. С напредването на седмиците, постепенно ще почувствате все по-чести и по-силни движения и ще започнете да откривате и специфичния модел на активност на бебето ви. Ако не усещате бебето да мърда, уведомете лекаря, който следи бременността ви.

Вероятно ще забележите, че бебето става по-активно с напредването на деня – рита, мърда и се върти най-много вечер, когато почивате спокойно. Някои майки забелязват, че бебето им се движи повече веднага след хранене, особено ако сте хапнали и нещо сладко. Но проучванията не показват връзка между вида храна, която приемате и нивото на активност на бебето.

Движение на бебето от 24-а до 28-а гестационна седмица

Вашият околоплоден мехур вече съдържа около 740 грама течност. Това дава много място на бебето, за да се движи свободно, така че може да почувствате как мъничето ви прави сложни акробатични съчетания в утробата. Движенията на крайниците може да се усещат по-рязко, а на цялото тяло – по-плавно. Може дори да забележите как бебето ви сякаш подскача при внезапни звуци, или да усетите повтарящи се и потрепващи движения, когато то хълца.

Движение на бебето от 29-а до 31-а гестационна седмица

Бебето вероятно ще започне да прави по-малки, но по-резки и по-целенасочени движения, като например силни ритничета и удари. Може от време на време да усетите и треперене, като тръпки, докато бебето разклаща ръчичка, рамо или лакът.

В зависимост от разположението на бебето, може да усетите ритничетата нагоре под ребрата, в центъра или отстрани на корема, или ниско в таза. Някои жени усещат и ритничета по шийката на матката, които причиняват дискомфорт, но са напълно нормални. Не се притеснявайте – без значение колко силни са ритничетата на вашето бебе, те са безопасни и няма да ви наранят.

Движение на бебето от 32-а до 35-а гестационна седмица

Тъй като бебето ви расте и има по-малко място за движение, може да забележите, че се променят и движенията, които усещате – вероятно те ще са по-бавни, но по-продължителни.

Движение на бебето от 36-а до 40-а гестационна седмица

Когато бебето ви заеме позиция с главата надолу, в подготовка за раждане, може да усетите ритничета на нови места – например от едната или другата страна под ребрата. Движенията на бебето може да изглеждат по-бавни, но и по-силни. Ударите от ритничетата или мърдането на ръчичките може да са понякога неприятни и дори болезнени.

Не е вярно схващането, че към края на бременността, бебетата мърдат по-малко. Те не остават без място за движение, въпреки че може да забележите промяна във видовете движения, които чувствате. Все още ще усещате как бебето ви се движи – дори до самото самото раждане и по време на него.

Какво е обикновено усещането, когато бебето мърда?

Някои бъдещи майки усещат движенията на бебето най-отчетливо преди лягане, когато си почиват спокойно. Но това може да е само, защото е по-лесно да ги забележите, когато вниманието ви не е ангажирано с други неща.

В ранните седмици на бременността осезаемите бебешки ритничета са по-рядко срещани. Може да усетите няколко движения в един ден, и след това нито едно на следващия. Макар бебето да се движи и рита редовно, много от движенията му не са достатъчно силни, за да ги забележите. Но тези успокояващи ритничета ще станат по-силни и по-редовни по-късно, през втория триместър или в началото на третия триместър от бременността.

Тогава е важно да разберете какви движения са нормални за вашето бебе. Няма определен брой мърдания, които трябва да усещате всеки ден – всяко бебе е различно. Но ако забележите, че бебето ви се движи по-малко от обикновено или ако не мърда за няколко часа, обадете се на лекаря си или отидете в болницата веднага. А ако вашият лекар не е на разположение, отидете в болницата, вместо да чакате.

Трябва ли да следя движенията на бебето?

След като започнете да усещате бебешките ритничета редовно, обърнете внимание колко често се движи то и незабавно уведомете лекаря си, ако усетите, че нивото на активност на бебето намалява.

По-малкото движения през третия триместър може да са знак за проблем и вашият лекар може да поиска да направите запис на сърдечни тонове, ултразвуков преглед за измерване на амниотичната течност и евентуално биофизичен профил за да се уверите, че всичко е нормално.

Някои лекари препоръчат през третото тримесечие да отделяте известно време всеки ден, за да броите движенията на бебето. Има различни начини, за да правите това, така че попитайте лекаря си за конкретни инструкции.

Например, лекарят може да ви предложи да изберете време от деня, когато бебето е активно (в идеалния случай е добре да правите броенето приблизително по едно и също време всеки ден). Ще трябва да седнете спокойно или да легнете настрани и да засечете колко време е необходимо, за да усетите общо 10 различни движения – ритничета, удари с лакът или движения на цялото тяло. Обикновено съветът е ако не усетите 10 помръдвания за два часа, да се свържете се с лекаря си или да отидете в болница за преглед.

А ако забележите намалено движение на плода?

Ако забележите промяна в движението на вашето бебе – то се движи по-малко, движенията му са по-слаби или внезапно стане прекалено активно, обадете се на лекаря си или отидете на преглед веднага. Ако не може да се свържете с лекаря си не чакайте – отидете веднага в болница за преглед. Ако бебето е стресирано, е важно незабавно да потърсите помощ. Промяната в движенията може да бъде ранен знак, а понякога и единствен, че бебето ви се нуждае от помощ.

Разчитайте на това, че познавате движенията на бебето си и се доверявайте на инстинктите си, ако смятате, че нещо не е наред.

В никакъв случай:

  • Не отлагайте до следващия редовен преглед или за следващия ден.

  • Не чакайте и не се опитвайте да накарате бебето да се движи (като пиете студена вода или ядете сладко).

  • Не разчитайте на устройства, домашен доплер или телефонни приложения, за да се уверите, че бебето ви е добре – те могат да ви подведат.

Източник: www.babycenter.com
Photo credit: Freepik
Превод за Фондация “Нашите недоносени деца”: Цветана Керелска