Крампи на краката през бременността

Крампи на краката през бременността

Много жени усещат крампи (спазми) в краката по време на бременност, но засега не изяснено точно какво ги предизвиква. Болката в краката може да е свързана с излишни килограми, недостатъчно движение или недостиг на определени витамини.

Каква е добрата новина? Повечето неприятни болки в краката по време на бременност са незначителни и краткотрайни.

Защо имам крампи на краката по време на бременност?

Все още не се знае защо бременните жени получават по-често крампи на краката. Възможно е мускулите на краката да се изморяват повече от носенето на допълнителна тежест. Крампите могат да бъдат свързани и с дефицит на витамини, липса на движение или подуване от натрупване на течност в краката (оток).

Спазмите в краката може да се появят по време на втория триместър и да се влошат с напредването на бременността. Възможно е да ги усетите през деня, но най-вероятно ще ги забележите повече през нощта, защото вероятно ще нарушат качеството на съня ви.

По какво се различават крампите на краката от болките в краката?

Крампите на краката може да бъдат болезнени, но за щастие обикновено са краткотрайни. А болката в краката, която не изчезва бързо, може да е признак за нещо друго.

Една от възможностите е да имате разширени вени. Ще забележите дебели, изпъкнали и често усукани вени по краката си. По време на бременност, натискът от растящата матка кара кръвта да се натрупва и да се събира във вените, което ги кара да се подуват.

Болката може също да е признак за ишиас, който се причинява от натиск върху седалищния нерв в долната част на гърба. Усеща се като остра или стрелкаща болка, която се разпространява надолу по краката.

Рядко болката в краката може да е признак на дълбока венозна тромбоза (ДВТ), при която се образува кръвен съсирек в една от дълбоко разположените в крака вени. Бременността може да повиши риска от това състояние. Тъй като ДВТ може да има сериозни последствия, ако съсирекът се отдели и достигне белите дробове, е важно да посетите вашия лекар, ако имате признаци като подуване, топлина и зачервяване на крака.

Как мога да облекча крампите на краката по време на бременност?

Тези няколко стъпки могат да помогнат за облекчаване на дискомфорта, когато получите крампи на краката:

1. Незабавно разтегнете мускулите на прасеца, като изпънете крака си – първо петата, а после леко сгънете пръстите на краката си обратно към глезена. (Опитайте се да не изпъвате и насочвате пръстите на краката, докато се разтягате. Това може да накара мускула да се свие и да влоши спазъма). Разтягането може да е болезнено в началото, но ще облекчи спазъма и постепенно ще намали болката.

2. След като го разтегнете, внимателно масажирайте мускула, разходете се за няколко минути или затоплете крака с бутилка с гореща вода, за да отпуснете тъканта.

Как мога да предотвратя крампите на краката по време на бременност?

За съжаление, няма сигурен начин за предотвратяване на крампите на краката по време на бременност.

Но тези съвети могат да ви помогнат да ги намалите:

  • Ако можете, избягвайте да стоите права или седнала с кръстосани крака за дълги периоди от време.

  • Разтягайте мускулите на прасците редовно през деня и няколко пъти преди лягане.

  • Въртете глезените си и мърдайте пръстите на краката, когато седите, вечеряте или гледате телевизия.

  • Разхождайте се всеки ден (освен ако вашият лекар не ви е посъветвал обратното).

  • Легнете на лявата си страна, за да подобрите кръвообращението към и от краката.

  • Пийте вода редовно, за да бъдете добре хидратирани през деня.

  • Опитайте топла вана преди лягане, за да отпуснете мускулите.

Според някои проучвания, приемът на магнезиева добавка намалява броя на спазмите в краката по време на бременност. Според други проучвания, тези добавки са помогнали малко или никак. Докато не е известно повече за ефектите на добавките, по-безопасен начин да увеличите приема на магнезий е като добавите храни като боб, сушени плодове и ядки в менюто си.

Може би сте чували, че крампите на краката са знак, че имате нужда и от повече калций и че калциевите добавки ще облекчат проблема. Въпреки че със сигурност е важно да получавате достатъчно калций, няма сигурни доказателства, че приемането на допълнителен калций ще помогне за предотвратяване на спазмите в краката по време на бременност. Същото важи и за витамините C и D.

Винаги е препоръчително да се консултирате с вашия лекар, преди да приемате каквато и да е добавка по време на бременност. Ако той прецени, че е подходяща, помолете го да препоръча добра марка.

Крампите или болките в краката ще причинят ли някакви проблеми на моето бебе?

Въпреки че крампите на краката по време на бременност могат да създадат кратковременно неудобство, обикновено те не причиняват никакви дългосрочни проблеми за вас или вашето бебе. Същото важи и за повечето причини за болка в краката.
Дълбоката венозна тромбоза (ДВТ) обаче е нещо различно. Въпреки че тези кръвни съсиреци обикновено са рядкост, те могат да бъдат животозастрашаващи, ако не се лекуват навреме.

Има по-голяма вероятност да получите кръвни съсиреци по време на бременност поради две причини – теглото на вашето бебе оказва натиск върху кръвоносните съдове и кръвта се съсирва по-лесно, за да ви предпази от твърде много кървене по време на раждането. Ако седите неподвижно в продължение на много часове, рискът се увеличава. Това означава, че летенето със самолет или пътуването по време на бременност могат да увеличат риска, така че не забравяйте да се консултирате с вашия лекар, ако вие или членове на вашето семейство сте страдали от кръвни съсиреци в миналото.

Кога трябва да се обадя на лекаря си заради крампите или болките в краката?

Ако имате постоянна болка в краката по време на бременност, е необходимо да говорите с вашия лекар. Можете да го попитате какво да направите, за да предотвратите крампите на краката и как да ги облекчите, когато ги получите. Носенето на удобни обувки и пиенето на много течности също могат да са от полза.

Незабавно се обадете на вашия лекар, ако:

• Мускулната болка е постоянна, а не само от време на време.

• Болката е силна.

• Забелязвате подуване, зачервяване или чувствителност в крака си.

• Кракът ви е топъл на допир.

Ако тези симптоми не се подобрят след опити да ги облекчите с разтягане, масаж или хидратиране, това може да означава, че имате кръвен съсирек (тромб) и се нуждаете от незабавна медицинска помощ.

Източник: www.babycenter.com

Превод за Фондация “Нашите недоносени деца”: Искра Петрова