Нарушения на фината и груба моторика

Нарушения на фината и груба моторика

Развитието на фината моторика е свързано с развитието на грубата моторика. Първо започват да се  усвояват движенията на по-големите мускули, които са нужни за координативните движения на ръцете и на краката. След като детето е наясно със заобикалящия го свят, започва да развива фините моторни движения. Ако не развие добре грубата си моторика, детето може да е изправено пред доста предизвикателства и да се окаже затруднено овладяването на фините движения, които са необходими за писане, рисуване, самостоятелно хранене и т. н.

Грубата моторика започва да се развива веднага след раждането, с първите раздвижвания на крачетата и ръчичките. Следва контрола на главата, обръщането и седежа, пълзенето и прохождането. Следващите стъпки в грубата моторика са тичане, скачане и ритане, пространствена ориентация, координация и баланс. 

Фината моторика започва да се развива, когато детето е готово да използва малките мускули на ръцете, пръстите и китките при действия като хранене, обличане, вгнездяване, боравене с ципове и копчета, рисуване. Тези фини движения изискват повече прецизност, концентрация и зрително-моторна координация. В началото децата могат да извършват движенията малко по-бавно, именно заради несигурност в зрително-моторните си умения, но с практиката идва и усъвършенстването.


Тези материали не могат да предоставят диагноза или лечение. Ако имате съмнения и въпроси, свързани със затруднения в детското развитие, свържете се с професионалист, който може да оцени състоянието на Вашето дете. Запишете своя час на телефон 0887 54 54 46 или от формата по-долу.


  Полезни връзки:

  Ранните двигателни умения могат да повлияят на говорното развитие

  Ерготерапия за деца със специални нужди

  Развитие на фината моторика при подрастващи и тийнейджъри

  Грубата моторика и писането на ръка

  Физическото развитие на бебета и малки деца – използването на играчки като помощно средство

  Как трудностите при боравене с ножица повлияват на развитието на моториката на детето

  5 подходящи спорта за деца, които имат затруднения с моторните умения